Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Απώλεια άνω των 6,6 εκ. ευρώ για το ΑΠΘ από το κούρεμα του χρέους

  Στα πλαίσια του κουρέματος του ελληνικού χρέους, "κουρεύτηκαν" και τα αποθεματικά των ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας. Χρήματα που τα ανώτερα και ανώτατα ιδρύματα είχαν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος χάθηκαν. Το ΑΠΘ δε διέθετε τέτοια ομόλογα, ούτε είχε τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα αποθέματα (χρηματοδότηση από το ΤΣΜΕΔΕ για το ΑΠΘ) που με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου διατηρούνταν στην ΤτΕ κουρεύτηκαν σε ποσοστό περίπου 70%. Έτσι το ΑΠΘ έχασε 6.619.599,95 ευρώ. Απέμειναν μόλις 3.539.964,33 ευρώ προς χρήση, για τις ανάγκες του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Οι απώλειες του ΑΠΘ είναι οι μικρότερες σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, δεν είναι όμως μικρές αν αναλογιστούμε το μέγεθος του ιδρύματος (περίπου 95.000 φοιτητές και 2.330 μέλη ΔΕΠ) και τις συνεχείς περικοπές της κρατικής επιχορήγησης (περίπου 20%).  
  Οι τράπεζες πήραν πίσω τα χρήματα που τους "κούρεψε" το PSI. Tα πανεπιστήμια θα τα πάρουν; Η πολιτική των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού βλάπτει σοβαρά ΚΑΙ την παιδεία. Να ανατραπεί...!

Αναλυτικά η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ:
"Ενημέρωση για τα αποθεματικά του ΑΠΘ"

   Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

   Σχετικά με το θέμα των περικοπών από την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το Πρυτανικό Συμβούλιο σας ενημερώνει ότι:
  1)Το ΑΠΘ δεν είχε επενδύσει ποτέ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και επομένως  δεν υπήρξε καμία επίπτωση από την αιφνιδιαστική περικοπή (haircut), όπως συνέβη σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
  2)Το ΑΠΘ δεν τοποθέτησε τα χρηματικά διαθέσιμα της Επιτροπής Ερευνών στην Τράπεζα της Ελλάδος διότι, μετά τη γνωμοδότηση της Νομικής Επιτροπής, αξιοποιήθηκε η δυνατότητα της έντοκης κατάθεσής τους σε ιδιωτική τράπεζα μετά από διαγωνισμό. Επομένως, δεν επήλθε μείωση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που άλλα Πανεπιστήμια είχαν σημαντικές απώλειες.
  3)Το ΑΠΘ δε διατηρούσε στις 12/3/2012 ταμειακά υπόλοιπα του τακτικού προϋπολογισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος καθώς, η τελευταία χρηματοδότηση του Δεκεμβρίου 2011, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ταμειακό υπόλοιπο, χρησιμοποιήθηκε κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2012 για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του Ιδρύματος. Έτσι, ούτε στην περίπτωση αυτή επήλθε μείωση, ενώ άλλα Πανεπιστήμια της χώρας είχαν σημαντικές απώλειες.
  4)Τα μόνα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, διατηρούσε το ΑΠΘ δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονταν σε 11.575.832,87 ευρώ και προέκυπταν από χρηματοδότηση του ΤΣΜΕΔΕ. Η περικοπή που πραγματοποιήθηκε στις 12/3/2012 με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ανήλθε σε ποσοστό 69,5% ήτοι 6.619.599,95 ευρώ και απομένουν προς χρήση 3.539.964,33 ευρώ.
  Επισημαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο ουδέποτε ερωτήθηκε και συναίνεσε στην ομολογοποίηση των ταμειακών του υπολοίπων από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία για την ενέργειά της αυτή επικαλείται το άρθρο 15 παρ. 11 του Ν. 2469/1997.
  Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι το ΑΠΘ έχει τις μικρότερες απώλειες από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με τα άλλα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας.  
  Οι Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με τη Νομική Επιτροπή του ΑΠΘ διερευνούν τη δυνατότητα νομικής προσφυγής για τη διεκδίκηση των απολεσθέντων χρημάτων.
  Τέλος, σε έκτακτη συνάντηση, σήμερα Τρίτη 27/3/2012 στο ΕΚΠΑ, θα αποφασιστεί η κοινή στάση όλων των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  Για κάθε εξέλιξη στο θέμα θα σας κρατάμε ενήμερους.


Το Πρυτανικό Συμβούλιο,

Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου