Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Φοιτητές ανέβαλαν και πάλι τις εκλογές στο ΑΠΘ

Ακυρώθηκαν και πάλι οι εκλογές για το συμβούλιο διοίκησης στο ΑΠΘ, έπειτα από παρέμβαση φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος που υπερασπίστηκαν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων τους.Είναι η τρίτη φορά που ακυρώνεται η εκλογική διαδικασία στο ΑΠΘ, καθώς και οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες (στις 15 και 17 Φεβρουαρίου) ματαιώθηκαν  από τους  φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ. 
Από τις 6 το πρωί συγκεντρώθηκαν φοιτητές έξω από το κτίριο της Νομικής, προκειμένου να μην επιτρέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών. Στις 9:00 ομάδα καθηγητών που υπερασπίζονται το νέο νόμο και έχουν θέσει υποψηφιότητα για τα συμβούλια διοίκησης προσπάθησε να εισέλθει στο χώρο και να στήσει τις κάλπες. Η παρουσία των φοιτητών απέτρεψε την είσοδό τους στη Νομική με απόλυτα ειρηνικό τρόπο και παρά τις κατά περίπτωση βίαιες συμπεριφορές καθηγητών που επιθυμούσαν τη διεξαγωγή των εκλογών.


Και η παράσταση ξεκίνησε
Παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές που υπερασπίζονται το νόμο και βρέθηκαν στη Νομική δεν ξεπέρασαν τους 10 με 15, με προβοκατόρικο τρόπο προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια και να περάσουν μια εικόνα προπηλακισμού τους από τους φοιτητές. Αφού η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό ακολούθησαν πολλά φραστικά επεισόδια, επιθέσεις σε φοιτητές και πολλές δηλώσεις σε δημοσιογράφους, που έκαναν λόγο για τραμπουκισμούς. Στον τελικό απολογισμό καταγράφονται δύο μικροτραυματισμοί φοιτητών από τους καθηγητές τους και εκατοντάδες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να δίνουν το μήνυμα ότι οι εκλογές των συμβουλίων διοίκησης στο ΑΠΘ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν.


Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ έχει αιτηθεί στο παρελθόν με έγγραφό του, που απέστειλε στις πρυτανικές αρχές και προωθήθηκε στο υπουργείο, την αναστολή ισχύος της οργανωτικής επιτροπής, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή που κατέθεσαν 19 ΑΕΙ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου και την ταξινομική ψήφο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Αναστάσιο Μάνθο, πρόκειται για αίτημα που «δεν έχει ούτε νομική, ούτε λογική ισχύ» εφόσον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, οι νόμοι εφαρμόζονται κανονικά.
Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, πρωτοβουλία 114 καθηγητών της Νομικής χωρίς να δημοσιοποιούν τα ονόματά τους απέστειλαν έγγραφο  στον πρύτανη το οποίο  κοινοποιήθηκε  στον Εισαγγελέα  Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε  και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσ/νίκης κ. Ε. Μπακέλα, την ομαλή διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών στο ΑΠΘ ζητώντας την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
«Οποιαδήποτε παρακώλυση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά μας δικαιώματα και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, είναι παράνομη και αντίθετη στις προβλέψεις του νέου νόμου και συνιστά αξιόποινη πράξη» αναφέρεται στην επιστολή.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδριάζει από το πρωί για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο Ίδρυμα.*

Βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=BCkfOvku6rw&feature=player_embedded
            http://www.youtube.com/watch?v=C3sSCbClxe0&feature=player_embedded
(πηγή: www.alterthess.gr)

 * Η Σύγκλητος στην αριθμ. 2844/14.03.2012  έκτακτη  συνεδρίασή της, με μόνο θέμα ημερήσιας διάταξης «Σχετικά με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Α.Π.Θ.» αποφάσισε τα παρακάτω ψηφίσματα:

Ψήφισμα 1
  Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων που οδήγησαν στη ματαίωση των εκλογών για Συμβούλιο Διοίκησης, εκφράζει, αν και αυτονόητα, την αποδοκιμασία της για οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο.
Επισημαίνει ότι μια αστυνομική παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές, θεμιτή κατά τον ισχύοντα νόμο, θα αποτελούσε  πάντως επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης.
Πιστεύει ότι όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών, ώστε μια μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο να μην έχει ως ορόσημο διχασμό  και συγκρούσεις.
Απευθύνουμε προς όλους, τόσο προς τους φορείς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, όσο και προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έκκληση να προταχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχουν ώριμες και επεξεργασμένες  θέσεις.
Η Σύγκλητος θεωρεί ως εκ τούτου, ότι η Οργανωτική Επιτροπή για τις εκλογές Συμβουλίου του ΑΠΘ έχει περατώσει το έργο της και ότι οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου.

Ψήφισμα 2
  Στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τη διακοπή της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής για τις εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης στις 8-2-2012, μηνύονται εκλεγμένοι σε Δ.Σ. Συλλόγων μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενοι και φοιτητές του Α.Π.Θ.
Θεωρούμε ότι η δίωξη συνδικαλιστών, καθηγητών, εργαζομένων, φοιτητών, και μάλιστα με ατεκμηρίωτες καταγγελίες, συνιστά πλήγμα των ακαδημαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών.


1 σχόλιο:

  1. σχόλιο από την ιστοσελίδα alterthess.gr.

    Οι καθηγητές που ουσιαστικά χειροδίκησαν σε φοιτητές να ονομαστούν και να γίνουν ανεπιθύμητοι στα ανώτατα εκπ/κά ιδρύματα, εκτός αν ζητήσουν συγγνώμη.

    Δεν τους αξίζει ο τίτλος του δασκάλου και μάλιστα πανεπιστημιακού!!

    Αμανατιδης Γιάννης,

    δάσκαλος Π.Ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή