Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νίκης 2012

Χρέος της γενιάς μας... η Ανατροπή!


 
  Εμείς οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία περίοδο όπου το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα θέτει την κοινωνία και κυρίως τη νεολαία στο περιθώριο, πραγματοποιούμε πολιτικό και πολιτιστικό φεστιβάλ. Στα πλαίσια αυτού προτάσσουμε τις αξίες της συλλογικότητας και της δημοκρατίας στην προετοιμασία του. Με ανοιχτές συνελεύσεις και συμμετοχή νέων με όρεξη για συλλογική δράση και διάθεση ανατροπής.
   Απέναντι στη λογική της εμπορευματοποίησης των πάντων και της υποκουλτούρας εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας πολιτιστικό πρότυπο. Καλούμε συλλογικότητες, κινήματα πολιτών, πολιτιστικές ομάδες και κάθε νέο και νέα να εμπλακεί στην προετοιμασία του φεστιβάλ.
   Με τους αγώνες, την αντίσταση και την αλληλεγγύη μας, ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα. Είμαστε η γενιά που θα τα αλλάξει όλα.



  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9

18:30: Workshop: “Δομές αλληλεγγύης, η απαντηση στην κρίση”
Με την συμμετοχή του κοινωνικού Ιατρείου αλληλεγγύης Θες/νίκης, και μελών του δικτύου πρωτοβουλιών κατοίκων νομού Θεσσαλονίκης

20:00: Εκδήλωση: “Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές...” , Συζήτηση για τα κινήματα αντίστασης στην Β. Ελλάδα.
Κατερίνα Ιγγλέζη, Χρυσος Χαλκιδικής – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Μιχάλης Σπάσος , Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων κατά της Κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας
Γιώργος Αρχοντόπουλος, Γραμματέας σωματείου εργ. ΕΥΑΘ

Α’ ΣΚΗΝΗ
Los Mujeros
Baildsa
Koza Mostra
   

Β’ ΣΚΗΝΗ
Ούτε Σπόντα
Ρεμπέτικο Γλέντι


  • ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9
18:30: “Ανοιχτή Συνέλευση Μαθητών”
18:30: Συζήτηση: “Για ένα νέο φοιτητικό κίνημα”
18:30: Συζήτηση:” Για ένα κίνημα ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων”


20:00: Εκδήλωση: “Η νεολαία στο προσκήνιο, ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα”
Κώστας Μπάρκας , Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Βαγγέλης Σπαθάς, μέλος της ΚΟΕ
Νάσος Ηλιόπουλος, γραμματέας ν.ΣΥΝ

Α’ ΣΚΗΝΗ
Fundracar
Asian Dub Foundation
DJ set με τους Isker & Kinga
 

Β’ ΣΚΗΝΗ
Γιάννης Λεκόπουλος
Πανωραία: Δημοτικό, Σμυρνέικο,Ρεμπέτικο


  • ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9

18:30: Συζήτηση: “Η άνοδος του φασισμού και η απάντηση της Αριστεράς”
Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Κατερίνα Αγγίσταλη, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό

20.00 Συζήτηση: ''ΜΜΕ και Αριστερά''
Βασίλης Μουλόπουλος, Συντονιστής της Γραμματείας Πολιτικής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Γιώργος Κυρίτσης, δημοσιογράφος Αυγής
Με την συμμετοχή δημοσιογράφων της εφημερίδας ''Δρόμος'' και του alterthess.gr

Α’ ΣΚΗΝΗ
Mr. Highway Band
Θ.Μικρούτσικος- Υπόγεια Ρεύματα
«Τους έχω βαρεθεί»
 

Β’ ΣΚΗΝΗ
Plan 3
Humpti Dumpti
Ρεμπέτικο Φιλιώ Καζάρα κ’ «Πριγκηπέσσα»

    Παράλληλα στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών, βιβλιοπωλείο, εκθέσεις, ενώ θα πραγματοποιήται και συλλογή φαρμάκων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

Είσοδος από την 3ης Σεπτεμβρίου
Είσοδος ημέρας 4ευρώ, τριημέρου 10 ευρώ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργούμε όλοι και όλες στις 26 Σεπτεμβρίου



ενάντια στα  μνημόνια και
 στα νέα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και τρόικας

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, διαψεύδοντας πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών αυτών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση – απαγκίστρωση από τα μνημόνια και εξαπατώντας το λαό, προετοιμάζει, εφαρμόζοντας πιστά το μνημόνιο, με το νέο πακέτο αντικοινωνικών μέτρων, τη μεγαλύτερη λεηλασία που έχει υποστεί διαχρονικά η κοινωνία και η χώρα μας.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα, που έχουν ήδη οδηγήσει την κοινωνία στη φτώχεια και την απόγνωση και την οικονομία σε κατάρρευση με ύφεση που θα φτάσει το 2012 στο 7% και με ανεργία που θα ξεπεράσει το 2013 το 34%.
Η φετινή κινητοποίηση εργατικών συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων στη ΔΕΘ ήταν μεγαλύτερη από ποτέ. Αποτέλεσε την αγωνιστική αφετηρία για ένα νέο και νικηφόρο κύκλο αγώνων του εργατικού κινήματος ενάντια στη συγκυβέρνηση, την τρόικα, το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νέους και νέες σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία της 26 Σεπτεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους με σχεδιασμένη κλιμάκωση των αγώνων τους, με την πιο πλατειά εργατική ενότητα και συσπείρωση, μπορούν να υπερασπίσουν και να επανακτήσουν τα δικαιώματά τους, μπορούν να ανατρέψουν τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές.
Αγωνιζόμαστε για:

  •   Ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους.

  •   Καταγγελία των επαχθών όρων των δανειακών συμβάσεων.

  •   Αποδέσμευση της χώρας από την τρόικα.

  •   Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

  •   Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

  •   Αναδιανομή του πλούτου με δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα  και θα επιβαρύνει τις μεγάλες περιουσίες και εισοδήματα.

  •   Να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα.

  •   Ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

  •   Υπεράσπιση και επανάκτηση της δημόσιας περιουσίας .

  •   Προστασία, κατοχύρωση και διεύρυνση της δημόσιας υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.

  •   Απόκρουση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της ακροδεξιάς φασιστικής και ρατσιστικής απειλής.

  •  Οικονομική κοινωνική ανόρθωση, παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.



ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 
26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10.30 πμ


 




Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Εμμονή στην εκτροπή του Αώου στην προστατευόμενη Βάλια Κάλντα

ο ποταμός Αώος περνώντας από τη Βάλια Κάλντα
   Από την πίσω πόρτα επανέρχεται η εκτροπή του ποταμού Αώου, από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, την περιοχή της Βάλια Κάλντα για εμπλουτισμό των νερών της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων).
Αυτή τη φορά χρησιμοποιείται η εξής κουτοπονηριά: περιλαμβάνεται στο προσχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου υπό τον τίτλο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση».

   Η ειρωνεία βρίσκεται όμως αλλού: Τα διαχειριστικά σχέδια εκπονούνται (από το 2009 όφειλε η Ελλάδα να τα έχει θεσμοθετήσει και ως έπαθλο κέρδισε ήδη μια καταδίκη για παραβίαση της Οδηγίας 2000/60) για να υπηρετήσουν την ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Το έργο αυτό χρονολογείται από το 1990 και επανέρχεται κατά καιρούς με διαφορετικές εκδοχές. Αυτή του 2009 πρόταση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., η οποία προέβλεπε εκτροπή και κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών μετά τη σφοδρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων απεσύρθη από την τότε υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη.

   Στην νέα του εκδοχή περιλαμβάνει την απόληψη νερού με την εγκατάσταση αναβαθμού 4-5 μέτρων και αντλιοστασίου, αποθήκευση στον ταμιευτήρα πηγών Αώου της ΔΕΗ και στη συνέχεια η διοχέτευσή του προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με αποδέκτη την Παμβώτιδα και την "αξιοποίησή του" από τρία υδροηλεκτρικά έργα.

   Το βασικό κομμάτι του έργου, υδροληψία και αγωγός προσαγωγής προς τον ταμιευτήρα των πηγών, τμήμα του αγωγού μεταφοράς νερού προς την Παμβώτιδα και ένας υδροηλεκτρικός σταθμός χωροθετούνται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Περιφερειακής Ζώνης. Χωροθέτηση η οποία παραβιάζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Δ 639/14.6.2006) με την οποία θεσμοθετήθηκε το Πάρκο και καθορίστηκαν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες ανά ζώνες Προστασίας.

   Στη Ζώνη 2, όπου εμπίπτουν τα έργα επιτρέπονται μόνον δραστηριότητες που συνδέονται με την επιστημονική έρευνα, εργασίες διαχείρισης της δασικής βλάστησης, των σημαντικών οικοτόπων και των προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, τη συντήρηση των υποδομών, συντήρηση και βελτίωση μονοπατιών και εν γένει ήπιες δραστηριότητες. Το προτεινόμενο έργο είναι τόσο... ήπιο που κατατάσσεται στην κατηγορία Α1, την ανώτερη κατηγορία με πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Επιζήμιο και καταστροφικό

τοπίο στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα
   Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου απάντησε με ένα τρανταχτό όχι στο έργο (3.9.2012) ζητώντας να εξαιρεθεί από το σχέδιο Διαχείρισης η εκτροπή. Στην απόφασή του εστιάζει στις επιπτώσεις και υπογραμμίζει "θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία, στην οποία έχουν περιέλθει τα φυσικά οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής, μετά και την αρχική δέσμευση ποσοτήτων νερού από τις πηγές του Αώου με τη δημιουργία του ομωνύμου φράγματος. Ήδη η έλλειψη νερού στη ροή του ποταμού Αώου είναι εμφανής και ανησυχητική σε διάφορες περιόδους.

   Η περαιτέρω δέσμευση ποσοτήτων υδάτων από το υδρολογικό σύστημα του Αώου είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, αφενός στην περιοχή εγκατάστασης, αλλά και σε περιοχές όπου διέρχεται ο ποταμός, όπως η Περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Ι -Τμήμα Αώος) του Εθνικού Πάρκου, περιοχές ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, δημιουργώντας έτσι θέματα συνοχής και συνέχειας του δικτύου, προστασίας και διαχείρισής του.

   Οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από το προτεινόμενο έργο δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια εκ των προτέρων, αλλά είναι βέβαιο πως θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την οικολογική δομή, συγκρότηση και υπόσταση, τόσο του ποτάμιου συστήματος, αλλά και των ζωνών διέλευσης των αγωγών. Τελικά το περιβαλλοντικό κόστος εκτιμάται ότι θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο από το όποιο αναμενόμενο όφελος, που θα προκύψει από την παραγωγή ενέργειας".

   Αλλά και το WWF Ελλάς χαρακτηρίζει το έργο απαράδεκτο, καθώς βασίζεται σε μια αλόγιστη χρήση των υδάτινων πόρων και υποβαθμίζει τον οικολογικό πλούτο της περιοχής. Στο σχόλιο του (14.9) επί του σχεδίου διαχείρισης στο πλαίσιο της διαβούλευσης επιπρόσθετα αναδεικνύει τις αντιφατικές εκτιμήσεις για την ποσότητα του νερού που θα αφαιρεθεί από το ποτάμι. Αλλού αναφέρεται 64 και αλλού 70 εκατομμύρια κυβικά ετησίως γεγονός που "εγείρει ερωτηματικά για την επάρκεια σχεδιασμού του έργου και για την ευκολία με την οποία οι επιπτώσεις κρίνονται ως μη σημαντικές".

   Τόσο φορέας όσο και το WWF Ελλάς σε όλους τους τόνους επιμένουν ότι η εκτροπή στην Παμβώτιδα δεν λύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματά της, τα οποία συνδέονται με τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ρυπογόνου ιλύος στον πυθμένα της και την αδυναμία αντιμετώπισης συνολικά των πηγών ρύπανσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

   Τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή τους στο προτεινόμενο έργο έχουν καταθέσει από τον περασμένο μήνα οι κάτοικοι της Βωβούσας. Με ψήφισμά τους δηλώνουν ότι "κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αώο και τους παραποτάμους αυτούς. καθώς και οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος και απειλεί την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής και του γειτονικού Εθνικού Δρυμού της Βάλιας Κάλντα θα έχει να αντιμετωπίσει τη δυναμική και με κάθε μέσο κινητοποίησή μας".


πηγή: "Η ΑΥΓΗ της Κυριακής", 23/9/2012, άρθρο της Λ.Σταυρογιάννη

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλικά άνευ πιάνου...!

Τα γαλλικά, γλώσσα του κόσμου

•    Δεύτερη διδασκόμενη γλώσσα μετά τα αγγλικά
•    200 εκατομμύρια γαλλόφωνοι στις 5 ηπείρους
•    Επίσημη γλώσσα 29 χωρών
•    Γλώσσα αναφοράς για τα 75 κράτη και κυβερνήσεις που έχουν ενταχθεί στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (OIF)
•    Επίσημη γλώσσα και γλώσσα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην UNESCO…
•    Επίσημη γλώσσα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ολυμπιακών Αγώνων


Ένα διαβατήριο για ανώτατες σπουδές άριστης ποιότητας

•    Η χρήση της γαλλικής γλώσσας σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε τις σπουδές σας σε φημισμένα πανεπιστήμια ή στις ανώτατες γαλλικές σχολές εμπορίου και μηχανικών, οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.


Ένα πλεονέκτημα στον επαγγελματικό χώρο

•    Η χρήση της γαλλικής γλώσσας πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες εύρεσης εργασίας σε πολυάριθμες γαλλικές και γαλλόφωνες πολυεθνικές εταιρίες σε ποικίλους τομείς δραστηριότητας
•    Περισσότερες από 100 γαλλικές επιχειρήσεις είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα
•    Σχεδόν 1.000.000 Γάλλοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο 




(πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης www.ift.gr)

Κινητοποιήσεις στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς, ενάντια στην τσιμεντοποίηση της παραλίας



ΦΩΤΟ από το seleo.gr
   Με ολοήμερη δυναμική συγκέντρωση απάντησαν την Τρίτη 18/9 οι πολίτες της Καλαμαριάς στην προσπάθεια των φερόμενων ιδιοκτητών παραλιακής έκτασης στο Καραμπουρνάκι (μεταξύ των οδών Ναυαρίνου, Σοφούλη, Κολχίδος και της θάλασσας) να αρχίσουν οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδο που προορίζεται να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής βάσει της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμαριάς. Σημειώνεται ότι η Πολεοδομία Καλαμαριάς εξέδωσε οικοδομική  άδεια για ανοικοδόμηση έκτασης στην παραπάνω θέση μετά από δικαστική απόφαση που έκανε δεκτή προσφυγή των φερόμενων ιδιοκτητών.
   
   Ήταν η δέκατη μέρα της μαζικής κινητοποίησης των δημοτών της Καλαμαριάς. Τη Δευτέρα συμμετείχαν δυναμικά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς, όπου επί ώρες αναζητούνταν πολιτικά και νομικά μέτρα προστασίας της παραλιακής ζώνης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Σαρηγιάννη ότι “Πολλά εγκλήματα έχουν συντελεστεί στην παραλιακή ζώνη. Να μην προσθέσουμε κι άλλα.”. Δεν μας είπε όμως ποιοι φταίνε για αυτά τα εγκλήματα.

   Την Τριτη 18/9 εμφανίστηκαν συνεργεία για να αρχίσουν οικοδομικές εργασίες. Δεκάδες πολίτες της περιοχής διαμαρτύρονταν έντονα, ζητώντας να μην ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες περικυκλώνοντας το οικόπεδο με τα σώματα τους. Μετά από ώρες δυναμικής κινητοποίησες υπό βροχή εμφανίστηκε η αστυνομία, η οποία ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποσυρθούν για να περάσουν οι μπετονιέρες με το μπετόν.

   Μετά από ασφυκτικές πιέσεις των συντονιστών της κινητοποίησης, εμφανίστηκαν κάποιοι Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ενώ από νωρίς υπήρχαν στον χώρο μια βουλευτίνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τρείς Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον Δήμο.
Οι διαδηλωτές συσπειρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου, αναγκάζοντας τις μπετονιέρες να περάσουν από άλλο σημείο της περίφραξης υπό την ασφυκτικό κλοιό που έστησαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
 
   Το αίτημα αυτό στηρίζεται στην πρόοδο που εμφανίστηκε στη διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ. Σημειώνεται ότι είναι πάμπολλες οι αυθαιρεσίες που συνέβησαν και συμβαίνουν στη ζώνη μεταξύ των οδών Θ. Σοφούλη και της θάλασσας από τη Ναυτική Διοίκηση μέχρι την επέκταση της οδού Αργοναυτών και πιο πέρα. Πάμπολλα τα αυθαίρετα που κτίστηκαν εντός της περιοχής αιγιαλού και παραλίας και που προφανώς διεκδικήθηκε η εκ των υστέρων  νομιμοποίησή τους.
Εδώ και χρόνια παρατηρείται μια παρατεταμένη αν όχι και σκόπιμη υποβάθμιση του τόπου.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

  • Την κήρυξη της περιοχής σε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

  • Την πρόβλεψη στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), όρων μη δόμησης της περιοχής.

  • Τη διεκδίκηση από μέρους της δημοτικής αρχής όλων των δημόσιων χώρων που εντάσσονται σε αυτή την περιοχή.

  • Τη νομική διερεύνηση των επίμαχων ιδιοκτησιών στην περιοχή πριν από το μέτρο των απαλλοτριώσεων.

  • Την ένταξη της σ’ ένα συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης του ενιαίου παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου, από την προέκταση της  Αργοναυτών μέχρι τα όρια του, στη Σχολή Δικαστών, που θα έρχεται σαν συνέχεια της ανάπλασης του στρατοπέδου Καραμπουρνάκι (Κόδρα) και την τελική ανάδειξή τους σε χώρους περιπάτου και πολιτισμού.

  • Την επαναχάραξη αιγιαλού - παραλίας στα πρότερα όρια, του 1981.

  • Την καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων

  • Το γκρέμισμα των παράνομων περιφράξεων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, κατά μήκος όλης της ακτής.

  • Την απομάκρυνση των επιχωματώσεων που έχουν γίνει στο χώρο γύρω από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

  • Τη διαμόρφωση διαδρόμου περιπάτου, παράλληλου με την ακτή, και την δενδροφύτευση του με κατάλληλα δέντρα.

Είμαστε ενάντιοι σε κάθε είδους δόμηση της παραλιακής ζώνης απ’ όπου και αν προέρχεται.
Επιθυμούμε την ευρύτερη συσπείρωση πολιτών και φορέων, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του τόπου μας.

ΟΧΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατοίκων για την προστασία της παραλιακής ζώνης



Αποφάσεις Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών

7η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη - Θεσσαλονίκη, 15-16/9/2012

  Η ελληνική κοινωνία έρχεται ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με τη μνημονιακή βαρβαρότητα. Η κυβερνητική τρόικα επιχειρεί να  επιβάλλει, με τα γνωστά πλέον εκβιαστικά διλήμματα, ένα νέο δυσβάστακτο πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ με οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.  
Αυτή η μνημονιακή πολιτική εξειδικεύεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη μισθολογική εξαθλίωση των πανεπιστημιακών δασκάλων, την οικονομική και λειτουργική ασφυξία των πανεπιστημίων και την - με συνοπτικές διαδικασίες - συρρίκνωση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Είναι το «επιστέγασμα» της προσπάθειας κατάργησης του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου από τους Νόμους 4009/2011 και 4076/2012.
Η επερχόμενη μισθολογική εξαθλίωση…
   Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες οι μισθοί των πανεπιστημιακών μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 17,5%. Ειδικά στις χαμηλότερες βαθμίδες (Λέκτορες και Επίκουροι Καθηγητές), οι εισοδηματικές απώλειες θα ξεπεράσουν το 20%, καθώς καταργούνται πλήρως το επίδομα άδειας και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Με τα νέα αυτά μέτρα, οι μισθολογικές απώλειες θα υπερβούν το 35%, από το 2009. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν τα ανάλγητα φορολογικά μέτρα της τελευταίας διετίας, το πραγματικό εισόδημα μας έχει συρρικνωθεί πάνω από 45%. Οι νέες περικοπές οδηγούν νομοτελειακά τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μισθοσυντήρητοι, στην οικονομική εξαθλίωση.
Η οικονομική και λειτουργική ασφυξία των Ιδρυμάτων…
   Οι δραματικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης και οι απώλειες από το «κούρεμα» των αποθεματικών των Πανεπιστημίων δημιουργούν συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας. Η σχεδόν ολοκληρωτική περικοπή των πιστώσεων των συμβασιούχων διδασκόντων ΠΔ 407/80, οι μηδενικοί διορισμοί των 850 και πλέον εκλεγμένων μελών ΔΕΠ καθώς και των μελών ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ και η νέα - αγριότερη -  απειλή της εργασιακής εφεδρείας, οδηγούν την εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων σε οριακό επίπεδο. Η ποιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας υποβαθμίζεται. Η φοιτητική μέριμνα καταρρέει, τα δωρεάν συγγράμματα καταργούνται, τα δίδακτρα φοίτησης είναι προ των πυλών. Η κυβερνητική πολιτική μεταφέρει το κόστος φοίτησης στις πλάτες της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικογένειας, καταργώντας ουσιαστικά το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση.
Η συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης…
   Το σχέδιο «Αθηνά» επιχειρεί δήθεν να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στη χωροταξική διάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα των διάσπαρτων σχολών και τμημάτων ανά την επικράτεια για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς σκοπούς την περίοδο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, να εμφανίζονται ως μέρος της λύσης. Οι αποφασιστικές αρμοδιότητες του Υπουργού Παιδείας, οι ασφυκτικές χρονικά προθεσμίες και ο προσχηματικός διάλογος με την ΑΔΙΠ (μια κατ’ ευφημισμόν «ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή») και τα Ιδρύματα, είναι προφανές ότι εξυπηρετούν ένα και μόνο στόχο: τη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 40% στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών.
Ο Νόμος 4076/2012…
   Η Κυβέρνηση, ως συνήθως, ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι το Ν. 4076/2012 επιχειρώντας να εμφανίσει τις τροποποιήσεις ως «βελτιωτικές παρεμβάσεις» και παραχωρήσεις προς την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι όποιες αλλαγές έγιναν (επαναφορά τμημάτων, εκλογή κοσμητόρων, κατάργηση σχολής μεταπτυχιακών σπουδών) αποτελούν κατακτήσεις του περσινού αγωνιστικού κινήματος. Ωστόσο, ο Ν. 4076/2012 δεν θίγει στο ελάχιστο τον βαθιά αυταρχικό και αντι-ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Ν. 4009/2011. Διατηρεί πρακτικά άθικτη την παντοδυναμία του Συμβουλίου Ιδρύματος, χωρίς κανένα θεσμικό αντίβαρο. Δεν αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργία των Τμημάτων. Δεν αλλάζει τον κομβικό και παντοδύναμο ρόλο της ΑΔΙΠ στα ζητήματα πιστοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών. Δεν αποκαθιστά τη φοιτητική συμμετοχή, ούτε φυσικά και το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο Ν. 4076/2012 στοχεύει μόνο στη «θωράκιση» της εκλογής των Συμβουλίων Ιδρύματος (φτάνοντας μέχρι και στον απευθείας διορισμό τους!) και στην επιτάχυνση της επιχείρησης συρρίκνωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με συνοπτικές διαδικασίες.
Στη βάση των παραπάνω, η 7η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών:
Στηρίζει και συμμετέχει στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία, ωθούν τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οδηγούν τα πανεπιστήμια σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο και καταλύουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Απορρίπτει το Ν. 4076/2012 ως «εφαρμοστικό πλαίσιο» του Ν. 4009/2011, καθώς οι τροποποιήσεις που επιφέρει δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία του Ν. 4009/2011. Ως εκ τούτου, δηλώνει την αντίθεσή της στην εκβιαστική διαδικασία συγκρότησης των Σ.Ι., την οποία θα αποκρούσει με κάθε πρόσφορο μέσο προασπίζοντας το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο. Στην ίδια κατεύθυνση καλεί τα συλλογικά όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας (Σύγκλητοι, Γ.Σ. Σχολών και Τμημάτων, σύλλογοι ΔΕΠ, φοιτητών κι εργαζομένων) να επαναβεβαιώσουν την αντίθεσή τους στο νέο θεσμικό πλαίσιο και να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλεί, επίσης, την πανεπιστημιακή κοινότητα να υποστηρίξει τις εκλεγμένες πρυτανικές αρχές, από τις οποίες ζητά να πράξουν το καθήκον τους προς το δημόσιο πανεπιστήμιο, να συνεχίσουν τις δικαστικές προσφυγές και να διαφυλάξουν το αγαθό της δημόσιας ανώτατης παιδείας.
Καταδικάζει το εξαγγελθέν σχέδιο «Αθηνά», το οποίο έχει ως αποκλειστικό στόχο τη συρρίκνωση (στο όνομα του εξορθολογισμού) της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις παρούσες συνθήκες κρίσης, βασικό μέλημα πρέπει να είναι η διασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση και στην εργασία. Ο επανασχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες από αυτούς που έταζαν «κάθε πόλη και ΑΕΙ - κάθε χωριό και ΤΕΙ», ούτε και από διορισμένες από το Υπουργείο «ανεξάρτητες αρχές» υπό τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονιακών απαιτήσεων. Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτεί οικονομικούς πόρους, αλλά και χρόνο για πραγματικό διάλογο με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και τις τοπικές κοινωνίες.
Καταγγέλλει τη δίχρονη αδράνεια και την υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τις παρατάξεις ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ και ΑΣΚΕΥ. Η συντεχνιακή λογική της διεκδίκησης ειδικών ρυθμίσεων (προφανώς σε βάρος άλλων κλάδων) και η φιλοκυβερνητική τους στάση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει αποτυπωθεί έντονα στη συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας και, κυρίως, της κοινωνίας. Ακόμη και σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν το συνολικό πρόβλημα της συρρίκνωσης και υπο-χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης, ως απόρροια συνειδητών κυβερνητικών επιλογών, στερώντας από τους πανεπιστημιακούς το δικαίωμα συγκρότησης ευρύτερων συμμαχιών.
Καταγγέλλει, τέλος, την ενορχηστρωμένη και πολυμέτωπη επικοινωνιακή προπαγάνδα κατά των δημόσιων πανεπιστημίων. Αμετροεπείς επιθέσεις, όπως οι πρόσφατες με αιχμή το Α.Π.Θ., επιχειρούν να συσκοτίσουν τα πραγματικά προβλήματα της υπο-χρηματοδότησης και της καταλήστευσης των διαθέσιμων πόρων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιδιώκοντας, μέσω του «λεφτά υπάρχουν» και της κατασκευής «ενόχων», να δικαιολογήσουν την ασφυξία των Ιδρυμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε τα εκλεγμένα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας να καταθέσουν δημόσια την πραγματική κατάσταση για τα οικονομικά των Ιδρυμάτων και να εκθέσουν τις αδυναμίες λειτουργίας κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
  Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών παραμένει προσηλωμένη στις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες του δημόσιου πανεπιστημίου. Επεξεργάζεται και στηρίζει κάθε δημιουργική αλλαγή που εγγυάται και προωθεί αυτές τις αξίες, ιδίως στη συγκεκριμένη εποχή της βαθειάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο, ωστόσο, δηλώνει ότι θα αποκρούσει με όλες της τις δυνάμεις τις πολιτικές εκείνες που μεθοδεύουν, με θεσμικά ή οικονομικά μέσα, τη μετατροπή του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου σε ένα ολιγαρχικό εκπαιδευτήριο «πολλαπλών ταχυτήτων».