Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΡΤ στο γύψο: Κόπηκε η "ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" των Αρβανίτη-Κατσίμη

1141-proineenemerose.jpg   Σε πολιτικό θέμα εξελίσσεται το κόψιμο της πρωινής εκπομπής των Αρβανίτη και Κατσίμη λόγω σχολίων για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδια και τις ιατροδικαστικά πορίσματα που διαπιστώνουν βασανιστήρια στους 15 αντιφασίστες από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ. Μετά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ανακοινώσεις εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ και η νεολαία ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.  Θύελλα αντιδράσεων και στο διαδίκτυο με πλήθος μηνυμάτων υποστήριξης στους δύο δημοσιογράφους. Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τη λογοκριτική απόφαση και συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο «για να αποκρουσθεί η συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης». Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. «Θα κάτσω και θα μελετήσω το εγχειρίδιο δεοντολογίας του Αιμίλιου Λιάτσου», δήλωσε σκωπτικά ο Κώστας Αρβανίτης στο tvxs.gr, ύστερα από ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιου Λάτσιου στην οποία υπεραμύνεται της απόφασης να κόψει την εκπομπή και κάνει λόγο για «καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». 
 Ο λόγος για τη διακοπή της εκπομπής ήταν ο παρακάτω διάλογος μεταξύ των δύο παρουσιαστών:
 
Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση
Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;
Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;
Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;
Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….
Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.
Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω. 
    «Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγγνώμη για κάτι που δεν υφίσταται. Η ίδια η ανακοίνωση είναι προκλητική. Για ποιο λόγο να απολογηθούμε; Σε ποιά σχολή και σε ποιό εγχειρίδιο δημοσιογραφίας αναγράφεται ότι ο δημοσιογράφος δεν σχολιάζει; Δεν υπάρχει ατόπημα. Εάν υπήρχε θα ζητούσαμε συγγνώμη. Απλώς φαίνεται ότι είναι η νοοτροπία του ‘ότι δεν μας αρέσει’. Εάν πάμε σε κάτι τέτοιο πλέον, να βγάλουμε νέο κώδικα λειτουργίας της ΕΡΤ και να τον εφαρμόζουμε. Είναι εκτεθειμένοι και πολιτικά εάν αυτή είναι η άποψη της διοίκησης για την δημοσιογραφία», πρόσθεσε.

    «Έψαχναν μια αφορμή για να το κάνουν», σχολίασε από την πλευρά της η Μαριλένα Κατσίμη μιλώντας στο zappit.gr.  «Ψάχνανε μια αφορμή για να το κάνουν αυτό. Δε νομίζω ότι είπαμε κάτι κακό. Δεν ζητήσαμε το κεφάλι του Δένδια. Ήταν μια κουβέντα χαλαρή, όπως είναι το στιλ της εκπομπής μας. Δεν στοχοποίησαμε τον Δένδια σε καμία περίπτωση. Άλλωστε έχουμε όλα τα στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα...».
 

   Η κα Κατσίμη επίσης εμφανίστηκε ενοχλημένη από το γεγονός ότι ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος, ενημέρωσε τον αρχισυντάκτη τους και όχι την ίδια και τον συμπαρουσιαστή της Κώστα Αρβανίτη για το «κόψιμο» τους. «Ο Αιμίλιος Λιάτσος κάλεσε τον αρχισυντάκτη μας, όχι εμάς τους δύο προσωπικά και τον ενημέρωσε να μας μεταφέρει ότι κοβόμαστε και οι δύο!», τόνισε χαρακτηρτιστικά.

   Ο Αιμίλιος Λάτσιος στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». 

   Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘πρωινή ενημέρωση’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».


   Το ζήτημα παίρνει πολιτικές διαστάσεις
με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την «απαράδεκτη απόφαση» λογοκρισίας.

 
   Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει
πως «το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα».

   «Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών»,
αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία. Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ».


 
Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη ενέργεια, ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου», την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του Τομέα Ενημέρωσης της ΕΡΤ να «κόψει μέχρι νεωτέρας» τους παρουσιαστές της «Πρωινής Ενημέρωσης», Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη. «Η άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

  «Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης. Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
 
   «Κατάλυση κάθε έννοιας της ανεξαρτησίας του Τύπου αποτελεί η απόφαση της γενικής διεύθυνσης της ΕΡΤ να "κόψει" εν ψυχρώ την εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση" με τον Κώστα Αρβανίτη και την Μαριλένα Κατσίμη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«H κυβέρνηση θέλει την ΕΡΤ ως φερέφωνό της και τιμωρεί κάθε διαφορετική άποψη, γυρίζοντας την κρατική τηλεόραση στην δεκαετία του ΄80 όταν εξυπηρετούσε κομματικούς σκοπούς»
, τονίζουν και καλούν «τη γενική διεύθυνση της ΕΡΤ «να ανακαλέσει την απόφασή της και να συνειδητοποιήσει ότι η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά οφείλει να υπηρετεί την αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού».
 
   Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη και προκλητική ενέργεια». «Η κίνηση αυτή στρέφεται κατά της ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας και μας θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές λογοκρισίας. Καλούμε την αρμόδια Πολιτική Ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και τη Διεύθυνση της ΕΡΤ να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απόφασης αυτής», τονίζει.

   Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΕΣΥ ζητώντας την άμεση ανάκληση της λογοκριτικής απόφασης, διαμηνύοντας πως η λογοκρισία σε δημόσιο κανάλι και η τρομοκράτηση δημοσιογράφων ώστε να απεμπολήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εργάζονται υπό συνθήκες ελευθερίας του λόγου, είναι φαινόμενα στα οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος θα αντισταθεί σθεναρά.

    Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιεί ότι αύριο Τρίτη 30 Οκτωβρίου, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, με συμμετοχή προέδρων των Ενώσεων Συντακτών, προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, «για να αποκρουσθεί η συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης σε θέματα ελευθεροτυπίας, σχέσεων εργασίας και ασφάλισης των εργαζόμενων στην ενημέρωση».

 

πηγή: tvxs.gr, alterthess.gr

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Παρέμβαση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ για τα μεταλλεία στην ΕΡΤ-3

  Νέοι και Νέες του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν χθες 24 Οκτωβρίου παρέμβαση στο κτίριο διοίκησης της ΕΡΤ-3, με αφορμή την κάλυψη των γεγονότων την Κυριακή στις Σκουριές από τη δημόσια τηλεόραση. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ-3, Κώστα Μπλιάτκα και κατέδειξαν το ζήτημα της ελλειπούς κάλυψης του θέματος από τα κεντρικά δελτία του σταθμού, ενώ αναφέρθηκε ότι το θέμα εξαντλείται στα όσα δηλώνει η πλευρά της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.

   Στη συνέχεια οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν παρέμβαση στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ-3 και FM-100 και διάβασαν κείμενο που εξηγεί τι ακριβώς συνέβη την Κυριακή στις Σκουριές.


πηγή: alterthess.gr

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Για την κινητοποίηση στο ΚΕΠΑ Θεσσαλονίκης


ΦΩΤΟ EUROKINISSI
φωτογραφία από την κινητοποίηση (φωτο EUROKINISSI)


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
   Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μΕΑ.) διοργάνωσε κινητοποίηση μπροστά στο Κέντρο Επαναξιολόγησης Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Θεσσαλονίκης στην οδό Αριστοτέλους. Η κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια της πανελλαδικής διαμαρτυρίας  που οργανώθηκε για να καταγγείλει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες Α.μεΑ. λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των ΚΕΠΑ για την πιστοποίηση της αναπηρίας.


    Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία να καθορίζεται η επαναχορήγηση της σύνταξης ή όποιου επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησής τους για επανεξέταση όπως και η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης τους. Επιπλέον ζητά μεταξύ άλλων την κατάργηση της καταβολής των 46,14 ευρώ για την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.

   Στην κινητοποίηση εκπροσωπήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη βουλευτή  Ιωάννα Γαϊτάνη και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Γιώργο Λάϊο. Η βουλευτής δήλωσε: 

   «Τα ΑμεΑ γίνονται στόχος των μνημονιακών πολιτικών της τρικομματικής συγκυβέρνησης μια που το κράτος θέλει να διώξει από πάνω του την ευθύνη της κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μάλιστα σε εποχή οικονομικής εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Γι’ αυτό  το λόγο δημιούργησε τα ΚΕΠΑ, με σκοπό να μειώσει τα ποσοστά αναπηρίας με αποτέλεσμα την δραστική περικοπή των συντάξεων και των επιδομάτων, τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θεραπειών και τεχνικών βοηθημάτων. Η φιλανθρωπία, οι ΜΚΟ και οι επιχειρηματίες του χώρου θα έρθουν να καλύψουν με το αζημίωτο τις ανάγκες των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Μήπως τελικά η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στα ίδια αποτελέσματα με την ευθανασία για τα ΑμεΑ που ζητάει η Χρυσή Αυγή, όταν εξασφαλίζει την αδυναμία επιβίωσής τους; Καιρός να τους ανατρέψουμε!

Είναι εύλογη η επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά κατά του Μανώλη Γλέζου.


του Αντώνη Μάντζιου


    Είναι εύλογη η επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά κατά του Μανώλη Γλέζου. 
   Πως να μπορέσουν οι φίλοι των Ναζί να χωνέψουν το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη που έγινε από τους Γλέζο και Σάντα το 1941;
   Μετά την ήττα των φασιστών του Μουσολίνι το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας ήταν η δεύτερη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού γι αυτό το φέρουν και βαρέως οι της Χρυσής Αυγής.
   Μέρες που έρχονται και όσο ο Ελληνικός λαός θα γιορτάζει την αντιφασιστική του νίκη τόσο οι νοσταλγοί του Μουσολίνι και του Χίτλερ θα βρικολακιάζουν.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα

του Βασίλη Μουλόπουλου

 
  Πληθαίνουν οι διαρροές από «καλά πληροφορημένες πηγές» ότι επίκειται ανασχηματισμός με είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Στην περίπτωση αυτή, λένε οι «πηγές», ο κ. Αντ. Σαμαράς θα καλέσει τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να αναλάβουν θέσεις αντιπροέδρων, ώστε να σταματήσουν να γκρινιάζουν γιατί δεν τους παίζει. Ψυχραιμία, σύντροφοι. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς, ακόμη και οι πιο «κουλ», προκειμένου να μην ξαναδείτε τον κ. Βενιζέλο στην κυβέρνηση είστε έτοιμοι να δηλώσετε εθελοντές σε νέα εισβολή στο Αφγανιστάν. Όσο για μένα, ομολογώ ότι περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσω αν η γραμμή του πολιτικού ινστρούχτορα της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Ν. Μπίστη περί «χρήσιμων ηλιθίων» έχει υιοθετηθεί πλήρως από τον σύντροφο Φώτη. Αλλά αυτές οι αντιδράσεις είναι λαθεμένες. Είναι μεγάλο λάθος στην πολιτική να αφήνεις να σε καθοδηγούν τα συναισθήματά σου, το θυμικό σου. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και υπεύθυνοι. Είναι λάθος, σύντροφε Αλέξη, να ζητάς από τον λαό να ανατρέψει την κυβέρνηση σε τόσο κρίσιμες για τη χώρα στιγμές. Επαναλαμβάνω ότι χρειάζεται να είμαστε υπεύθυνοι και να υποστηρίξουμε εποικοδομητικές λύσεις στην περίπτωση (την οποίαν εγώ απεύχομαι) που ούτε τα ενέσιμα κοκτέιλ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. καταφέρουν να κρατήσουν στη ζωή την κυβέρνηση. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

   Ιδού ορισμένα τολμηρά και ενδιαφέροντα εναλλακτικά κυβερνητικά σενάρια για να μην οδηγηθούμε σε καταστροφικές εκλογές.

   Κυβέρνηση πλατιών πολιτικών συγκλίσεων με πυρήνα την Κεντροαριστερά. Όπως είπαν ο κορυφαίος Έλληνας πολιτικός της μεταπολίτευσης Ευ. Βενιζέλος και ο κορυφαίος Έλληνας διανοητής (αυτός όλων των εποχών) Ν. Μπίστης, χρειάζεται μια νέα Κεντροαριστερά για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η φυσική παρουσία σε αυτή την κυβέρνηση ενός Βενιζέλου και ενός Μπίστη θα διασφαλίσει την ηθική της θωράκιση και την ισχυρή εκπροσώπηση της εργατικής τάξης. Μην ανησυχείτε, ο κ. Κουβέλης θα πάει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ο κ. Σαμαράς θα είναι πάλι πρωθυπουργός.

   Κυβέρνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Όπως γνωρίζετε, ακόμη και με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, αποκύημα διεστραμμένων μυαλών, που έγινε για να βάλει την Αριστερά στο περιθώριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Άρα χρειάζεται νέος νόμος, που θα αποτρέψει αυτόν τον κίνδυνο και θα ευνοήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης πλατιών πολιτικών συγκλίσεων (βλέπε προηγούμενη παράγραφο).

  Κυβέρνηση με κλήρωση. Καθιερώνεται μια νέα λοταρία. Ο κάτοχος του πρώτου λαχνού κερδίζει την πρωθυπουργία για τέσσερα χρόνια. Άλλοι 12-18 λαχνοί θα μπορούν να κερδίζουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Συζητείται αν η λοταρία θα δοθεί προίκα στον ΟΠΑΠ για την ιδιωτικοποίησή του.

  Κυβέρνηση πλατιών επιχειρηματικών συγκλίσεων με πυρήνα τον ΣΕΒ. Λύση πρωτότυπη, που προωθείται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, αλλά ανεφάρμοστη όσο υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις. Γι' αυτό πρώτη προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Θεωρείται ως η μόνη ικανή να πετύχει να ανακτήσει η χώρα σε ελάχιστο χρόνο την εμπιστοσύνη των αγορών απολύοντας, μόλις σχηματισθεί, όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και ένα εκατομμύριο ακόμη εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το έργο της κατάργησης αποζημιώσεων, κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων θα έχει ολοκληρωθεί από την παρούσα κυβέρνηση.
 
 
πηγή: εφημ. "Η ΑΥΓΗ της Κυριακής"

Να σηκώσουμε -επιτέλους- το γάντι για το ΑΠΘ

    του Γιώργου Φουρτούνη


     Έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκτιμήσει όσο θα έπρεπε ένα γεγονός που διαρκώς κλιμακώνεται μπροστά στα μάτια μας. Μιλώ για τη γενικευμένη και συστηματική επίθεση εναντίον της Πρυτανείας του ΑΠΘ, η οποία αποτελεί επιλεγμένο στόχο μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης.

    Σε πρώτο επίπεδο, η επίθεση εκδηλώνεται με έναν ορυμαγδό δημοσιευμάτων: οιονεί λούμπεν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μέχρι τα πλέον καθεστωτικά συγκροτήματα και τις πλέον έμπιστες γραφίδες τους, διαρκώς εφευρίσκουν ή ανακυκλώνουν ανυπόστατες «καταγγελίες» περί κακοδιαχείρισης, ακόμα και διασπάθισης των οικονομικών του Πανεπιστημίου. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι «καταγγελίες» παραμένουν αδιαπέραστες στις τεκμηριωμένες ανασκευές της Πρυτανείας (βλ., άκρως ενδεικτικά, τη συνέντευξη Tύπου [mms://video.auth.gr/auth_rector-press-conference_2012 ], όπου επιδόθηκε στους δημοσιογράφους ογκώδες ντοσιέ με όλα τα σχετικά παραστατικά, ή την εφ’ όλης της ύλης απάντηση του αντιπρύτανη Γ. Παντή στην Αυγή (στο ένθετο «Παιδεία και Κοινωνία» του Σεπτεμβρίου»), ανασκευές που συστηματικά θάβονται.

   Η συντονισμένη επίθεση δεν μπορούσε να μην αξιοποιηθεί από το υπουργείο (με μια «ενοχοποιητική» χειρονομία φρόντισε να καλέσει το πρυτανικό για μια ιδιότυπη «ενημέρωση», που περισσότερο έμοιαζε με κλήση σε απολογία), το ΣΔΟΕ και την εισαγγελία, που σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους ψάχνουν απεγνωσμένα να στοιχειοθετήσουν μια κάποια υπόθεση. Σε αυτά ας προσθέσουμε και μια απεργία σε ένα «καταλληλότερο» τάιμινγκ, όπου τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων γίνονται όχημα για την υπονόμευση της απόπειρας της Πρυτανείας να καταργήσει τους εργολάβους και να αναλάβει το ίδιο το ΑΠΘ την καθαριότητα του ιδρύματος, με μεγάλο οικονομικό όφελος.


   Δεν χωρά αμφιβολία ότι στην υπόθεση της συντριβής της Πρυτανείας του ΑΠΘ έχει επενδυθεί τεράστια πολιτική ενέργεια, από δυνάμεις που εν πολλοίς αποτυπώνουν το μπλοκ των πολιτικών και κοινωνικών αντιπάλων της μαχόμενης Aριστεράς. Η μέθοδος που απαρασάλευτα ακολουθείται είναι η πολιτική απομόνωση της Πρυτανείας και το ανελέητο σφυροκόπημά της με όλα τα μέσα, χωρίς ηθικούς ή δεοντολογικούς ενδοιασμούς. Όλα τα σφυριά στο ίδιο αμόνι, με στόχο ένα μείζον πολιτικό αποτέλεσμα, αν κρίνουμε από την ένταση, την έκταση και τον συντονισμό του εγχειρήματος.


   Η ερμηνεία του γεγονότος δεν μπορεί να είναι απλή. Μια προφανής όψη της έχει να κάνει με την τρέχουσα νεοφιλελεύθερη και μνημονιακή στρατηγική συρρίκνωσης και αλλοίωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, με όπλα την ασφυξία μέσω οικονομικού στραγγαλισμού και δραματικής μείωσης του προσωπικού, αλλά και την πλήρη απαξίωση των πανεπιστημίων, στα οποία θα επιχειρηθεί να φορτωθεί η συνεπαγόμενη πλήρης απορρύθμιση της λειτουργίας τους. Το ΑΠΘ είναι απολύτως κρίσιμο εν προκειμένω, λόγω του μεγέθους, της κεντρικότητάς του, αλλά κυρίως επειδή πρωτοστάτησε στους αγώνες εναντίον αυτής της διαδικασίας.


   Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η επίθεση επικεντρώνεται ειδικά στην Πρυτανεία του ΑΠΘ επειδή  εφαρμόζει, δείχνει δηλαδή έμπρακτα ότι είναι εφικτό, ένα άλλο υπόδειγμα διοίκησης και διαχείρισης του δημόσιου Πανεπιστήμιου: παρά τις ιλιγγιώδεις περικοπές στη χρηματοδότηση, πρόταξε την απαραμείωτη συνέχιση της πανεπιστημιακής διαδικασίας, εκπαιδευτικής και ερευνητικής, για τον ίδιο αριθμό ακαδημαϊκών μονάδων και φοιτητών. Για να το καταφέρει, χρειάστηκε να μειώσει δραστικά τις λειτουργικές δαπάνες, να δημιουργήσει υποδομές εξασφάλισης ιδίων εσόδων και να αξιοποιήσει επωφελώς μέρος των αποθεματικών. Παράλληλα, αυτή η αναδιανομή πόρων έγινε με γνώμονα κοινωνικές ανάγκες, κυρίως των χειμαζόμενων από την κρίση φοιτητών και των οικογενειών τους, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση, θερινή κατασκήνωση κλπ.). Αυτό είχε ως συνέπεια τη σφοδρή αντίδραση ενός μπλοκ εδραίων, βαθιά ριζωμένων και δικτυωμένων συμφερόντων, με στηρίγματα εντός και εκτός ιδρύματος, ικανών να κινούνται με άνεση στην γκρίζα ζώνη μεταξύ του ανήθικου και του παράνομου, φτάνοντας ακόμα και σε πρακτικές μαφίας (από στήσιμο σκευωριών μέχρι την πυρπόληση του αυτοκινήτου του αντιπρύτανη, νύχτα, κάτω από το σπίτι του). Εξασφάλιση του δημόσιου αγαθού, λοιπόν, διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, ανακατανομή προτεραιοτήτων με κριτήρια ακαδημαϊκά και κοινωνικά, ρήξη με κατεστημένες ισορροπίες στο ίδρυμα και την πόλη – ας μη διστάσουμε να το πούμε: η πολιτεία της Πρυτανείας συνιστά υπόδειγμα αριστερής διοίκησης και διαχείρισης, έναν αριστερό εξορθολογισμό (γιατί οι εξορθολογισμοί δεν είναι ουδέτεροι, έχουν πάντα πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο), που συγκρούστηκε με μια πανίσχυρη διαπλοκή, οικονομική, πολιτική, μιντιακή.


   Αναμνήσεις από το μέλλον: έχουμε εδώ μια μικρή προκαταβολή, σε μικρογραφία, των καθηκόντων, των δυσκολιών και της λυσσαλέας αντίδρασης που θα αντιμετωπίσει μια αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτό, νομίζω, κάνει περισσότερο κατανοητή τη μείζονα εμβέλεια μιας ενδεχόμενης ήττας της Πρυτανείας, εξηγεί γιατί η στοχοποίησή της έχει αναχθεί σε κεντρική πολιτική επιλογή των αντιπάλων της αριστερής προοπτικής. Ο πολιτικός μας χώρος οφείλει να απαντήσει ευθέως, με ανάλογη ένταση και σε όσο το δυνατό υψηλότερο επίπεδο, να δεξιωθεί το εγχείρημα της Πρυτανείας, να αναδείξει τη μεγάλη σημασία του για τη συνολική υπόθεση της Aριστεράς. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σπάσει τη συστηματική απόπειρα πολιτικής απομόνωσης της Πρυτανείας. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ σημαντική, αλλά, όπως φαίνεται, δεν αρκεί. Η πολιτική απάντησή μας πρέπει να αρθεί στο ύψος της επίθεσης του αντιπάλου.


   Η υπόθεση μας αφορά, είναι δική μας. Η ειρωνεία είναι ότι οι άλλοι μας τη χαρίζουν, προσδοκώντας βέβαια την ήττα της («να τελειώνουμε με την Πρυτανεία του ΣΥΡΙΖΑ», λένε, όλο και περισσότερο, όλο και πιο ανοιχτά). Εμείς, θα αναλάβουμε αυτή την υπόθεση και θα την υποστηρίξουμε όσο της αξίζει; Θα σηκώσουμε το γάντι;


 *  ο Γιώργος Φουρτούνης διδάσκει φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


πηγή: εφημ. "Η ΑΥΓΗ της Κυριακής", στήλη ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Χρυσαυγίτες απειλούν και τον μητροπολίτη Παύλο

   Απειλές κατά τις ζωής του δέχτηκε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, λίγες μόλις ημέρες μετά τις επικρίσεις που διατύπωσε για τη δράση της Χρυσής Αυγής.
 

   Ο μητροπολίτης λαμβάνει απειλητικά τηλεφωνήματα από ακροδεξιούς που ενοχλήθηκαν από τη δημόσια παρέμβασή του κατά της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης, όπως αναφέρει «Το Έθνος», άγνωστος τηλεφώνησε στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου της Σιάτιστας και φώναξε: «Τo κομμούνι θα το κάψουμε».

    Ο νεωκόρος του ναού που απάντησε στο τηλέφωνο άκουσε άφωνος τον οργισμένο άνδρα από την άλλη άκρη της γραμμής να υβρίζει με ακατονόμαστες εκφράσεις τον μητροπολίτη και να του ζητά στο εξής να σωπάσει εάν δεν θέλει να υποστεί τις συνέπειες.

    Ο μητροπολίτης δέχτηκε και άλλα τηλεφωνήματα από φερόμενους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων και πολίτες που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους.

   «Ας κοπιάσουν στο ναό του Κυρίου και ας πράξουν ό,τι αγαπούν»,
απαντά ο μητροπολίτης στις απειλές που δέχεται, σύμφωνα με το pheme.gr.

    Ο μητροπολίτης είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το θέατρο «Χυτήριο». Χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «Μαύρη Νύχτα» και υπογράμμισε πόσο επικίνδυνη είναι η ταύτισή της με τους Χριστιανούς.


πηγή: tvxs.gr

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Γενική πανεργατική απεργία στις 18 Οκτώβρη: Η νίκη θα είναι δική μας!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!

 Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

    Τα νέα προωθούμενα μέτρα λιτότητας και ο προϋπολογισμός του 2013 οδηγούν τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή, που όμοιά της άλλες χώρες μόνο εν καιρώ πολέμου έχουν βιώσει.

   Η απεργιακή κινητοποίηση, που αποφάσισαν τα συνδικάτα για την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για την αναγκαία κλιμάκωση των αγώνων διαρκείας των εργαζομένων ενάντια στα αντικοινωνικά και βάρβαρα νέα μνημονιακά μέτρα, που επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόϊκα και να στείλει ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και ανατροπής στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της Ελλάδας.


   Η βαθιά ταξικότητα των προωθούμενων μέτρων είναι πλέον όχι μόνο ξεκάθαρη αλλά και απροκάλυπτα κυνική και επιθετική ενάντια στον κόσμο της εργασίας και στα δικαιώματά του, απειλώντας θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.
Απέναντι σε αυτή τη ακραία νεοφιλελεύθερη λαίλαπα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη δυναμική, μαζική και ενωτική κλιμάκωση στους αγώνες των εργαζομένων, όπως απαιτούν οι σημερινές περιστάσεις.


   Με τον σκοπό αυτό συμμετέχουμε μαζικά:
   Στη γενική, πανεργατική απεργία κατά των προωθούμενων μέτρων λιτότητας στις 18 Οκτωβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση, στην Αθήνα, με προσυγκέντρωση στο Μουσείο στις 10:30 το πρωί της ίδιας ημέρας ή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις άλλες πόλεις. 


    ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για να μην ψηφιστούν τα μέτρα-«λαιμητόμος» για την κοινωνία.

    ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για την ανατροπή των ασκούμενων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών και των πολιτικών εκφραστών τους, για την ακύρωση των μνημονίων, για την ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης για μια κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.


ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!
 
*  Θεσσαλονίκη: 10.30 στο ΕΚΘ (πάνω από την Αρχαία Αγορά) 
*  Κατερίνη: 10.00 στο Εργατικό Κέντρο 



Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το success story του Σαμαρά


του Θανάση Καρτερού



   Τα πράγματα διαβάζονται κι έτσι: Από τη μια μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη η Χρυσή Αυγή και στη μέση η κυβέρνηση που αποτρέπει το χάος. Σύμφωνα με την περιγραφή του Αντώνη Σαμαρά στη γερμανική "Handelsblatt", η ελληνική κοινωνία απειλείται ως σύνολο από λαϊκιστές της άκρας Αριστεράς και από την άνοδο ενός ακροδεξιού, θα μπορούσε κανείς να πει φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε και μια σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με τη Βαϊμάρη, για να εμπεδώσουν την αφήγησή του οι Γερμανοί αναγνώστες. Και κατέληξε ότι αν η κυβέρνησή του καταρρεύσει, θα επέλθει στη χώρα το χάος.

   Μιλώντας στην εκδήλωση της "Herald Tribune" στο Παρίσι, απευθυνόμενος δηλαδή στους Αμερικανούς αυτή τη φορά, ο ίδιος Σαμαράς άφησε στην άκρη οποιαδήποτε πιθανότητα χάους και διαβεβαίωσε ότι: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας (a Greek success story) θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Συνεπώς μπορούμε να συμπληρώσουμε την εικόνα του πρωθυπουργού μας ως εξής: Από τη μια προστατεύω τη χώρα από το χάος, από την άλλη την οδηγώ σε Greek success story και μάλιστα μόλις σε ένα χρόνο. Συνεπώς στηρίξτε με, βοηθήστε με, δείξτε αλληλεγγύη κι εγώ θα την κάνω τη δουλειά που πρέπει.

   Καλό ε; Ως παραμύθι, μάλιστα, διαθέτει τα πάντα. Και επικά κατορθώματα, και καλό βασιλιά που τα διαπράττει, και θανάσιμες απειλές για το βασίλειο, αλλά και εξόχως κακό δράκο -με δυο κεφάλια, μη σου πω και με τρία, αν βάλουμε στο κάδρο και την Αλέκα, που το δικαιούται. Διαθέτει επίσης και το απαραίτητο σε κάθε παραμύθι happy end, το οποίο μπορεί να μην έχει συντελεστεί ακόμα, αλλά συντελείται οσονούπω. Με τη νικηφόρα έκβαση της μεγαλύτερης μάχης της ζωής του - ναι, ναι, έτσι ακριβώς χαρακτήρισε τα πακέτα του ο Έλλην πρωθυπουργός. Μεγαλύτερη δηλαδή κι από τη μάχη που έδωσε για το όνομα των Σκοπίων, ή με την άλλη για την επικράτηση της Πολιτικής Άνοιξης και την εκ βάθρων αλλαγή του πολιτικού συστήματος.

   Σε ποιον θέλει να πουλήσει την εικόνα αυτή, που τη βλέπαμε μέχρι τώρα στην Ελλάδα, αλλά κάπως αποσπασματικά; Στους Φράγκους πρώτα - πρώτα, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται την πολιτική διαπραγμάτευση: Δώστε και σώστε - από τον Τσίπρα και το χάος. Στους Αμερικανούς ύστερα - βοηθάτε και έτσι εξασφαλίζεται η ευρωπαϊκή σταθερότητα. Και στους εγχώριους επίσης - στηρίξτε με γιατί έρχεται η συντέλεια. Πιο σωστά, εγώ ή η συντέλεια. Ακόμα πιο σωστά - εγώ πακέτο με το νέο πακέτο μέτρων, ή η συντέλεια. Όπερ έδει δείξαι. Απλό, εύληπτο, κατανοητό. Ακόμα κι ο Δένδιας το κατάλαβε και εμφανίστηκε στη Βουλή αποφασισμένος να σκοτώσει τον δράκοντα. Ο Σόιμπλε όμως δεν το κατάλαβε. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, εκτός της Ελλάδας, δήλωσε. Και εξαπέλυσε τη δήλωσή του αφού είχε λάβει συστημένη την εικονίτσα του Σαμαρά. Που πάει να πει ότι δεν είναι καθόλου πονόψυχος. Κι αν έχει αποδείξει από καιρό ότι εμάς δεν μας συμπονά, τώρα δείχνει ότι δεν συμπονά και τον Σαμαρά. Γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το χάος και κάνει φύλλο - φτερό τις αφέλειες για πολιτική διαπραγμάτευση της κλάψας. Δώσαμε, δώσαμε, σας παρακαλούμε βοηθήστε μας, λέει ο Σαμαράς. Τίποτε δεν δώσατε, απαντάει ο Γερμανός. Και δείχνει παρεμπιπτόντως τι σημαίνει γι’ αυτόν και τους πιστωτές διαπραγμάτευση. Το μέγα ερώτημα είναι: η Μέρκελ, που έρχεται την Τρίτη να δει τον Σαμαρά, κατάλαβε σωστά; Ότι πρέπει να τον στηρίξει για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του Τσίπρα; Ότι δεν πρέπει να δώσει καμιά σημασία σε όσους διαδηλώνουν απ’ έξω, γιατί εκπροσωπούν το χάος; Ότι πρέπει, αντίθετα, να δώσει -δημόσια όμως- ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη των από μέσα, με την παρότρυνση να συνεχίσουν την καλή δουλειά; Και να αφήσουν τους απ’ έξω στον Δένδια; Διότι, αν δεν κατάλαβε κι αυτή και κινηθεί στη γραμμή Σόιμπλε, τσάμπα οι πρόβες του Σαμαρά...


πηγή: εφημ. "Η ΑΥΓΗ της Κυριακής", 7-10-2012

Ορίστε όλη η "λίστα Λαγκάρντ"!

   Έχουμε στη διάθεσή μας αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ και αποκαλύπτουμε ποιοι βρίσκονται στο στικάκι του Βενιζέλου και φυσικά -ως είθισται- θα τιμωρηθούν παραδειγματικά γι' αυτό.


  1.   Όσοι έχουν παιδιά. 
  2.   Τα παιδιά τους.
  3.   Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.
  4.   Οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  5.   Οι εργάτες.
  6.   Οι άνεργοι.
  7.   Οι γιατροί.
  8.   Οι δάσκαλοι.
  9.   Οι καθηγητές.
10.   Οι περιπτεράδες.
11.   Οι ταξιτζήδες
12.   Οι φαρμακοποιοί.
13.   Οι ναυπηγοί.
14.   Οι συνταξιούχοι.
15.   Οι ανάπηροι.
16.   Οι στρατιωτικοί.
17.   Οι καφετζήδες.
18.   Οι ταβερνιάρηδες.
19.   Οι φουρνάρηδες.
20.   Οι μπακάληδες.
21.   Οι μανάβηδες.
22.   Οι συνδικαλιστές.
23.   Οι αριστεροί.
24.   Το λόμπι της δραχμής.
25.   Το σοβιετικό μας κράτος.
26.   Η πολλή δημοκρατία που μας έφαγε.
27.   Ο Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται.
28.   Τα πολλά δικαιώματα.
29.   Ο Φωτόπουλος.
30.   Ο Σόρος.
31.   Οι Εβραίοι.
32.   Ο Τσοχατζόπουλος.

(σ.σ. κάθε λίστα που σέβεται τον εαυτό της τελικά ενοχοποιεί μόνο τον Άκη της καρδιάς μας...)



  Έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι παραδειγματικά.

  Συγκεκριμένα, θα μειωθούν οι μισθοί τους (όσοι έχουν ακόμη).

  Θα συνεχίσουν να μην πληρώνονται οι απλήρωτοι.

  Οι άνεργοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

  Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. 

  Οι έχοντες οικογένεια θα τιμωρούνται γι' αυτό, διότι την ώρα που ο κόσμος πεινάει, αυτοί σκυλοπηδιούνται σαν τα πιτσουνάκια.

  Οι άτεκνοι θα επιβραβεύονται διότι δεν έφεραν άλλο βάρος στην κοινωνία.

  Οι αντιδρώντες θα ξυλοκοπούνται, θα συλλαμβάνονται και θα εξευτελίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα.

  Οι σιωπηλοί θα επιβραβευτούν με το βραβείο της ανοιχτής παλάμης και θα παρασημοφορούνται με το μακρύτερο εκ των τριών.

  Και ο Τσοχατζόπουλος θα σαπίσει στη φυλακή, διότι επιτέλους οι Γερμανοί μας έφεραν την κάθαρση, αφού εμείς οι κωλοέλληνες είμαστε ανίκανοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Δεν έπονται άλλοι.

  Η λίστα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του τυφλού εισαγγελέα της τυφλής δικαιοσύνης.

  Θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

  Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Μηδενική ανοχή!

  Επιτέλους να μπει μια τάξη σ' αυτό το σοβιετικό κράτος της Μεσογείου, που μου θέλετε και δικαιώματα ευρω-πίθηκοι!

  Λαμόγια, μαζί τα φάγαμε.

  Αλλά κι αν δεν τα φάγαμε μαζί...

  Σίγουρα μαζί τους ψηφίσαμε!


Πηγή:  toixo-toixo.blogspot.com

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

45 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα

του Πάνου Τριγάζη


   Πέρασαν 45 χρόνια από τη δολοφονία εν ψυχρώ του Τσε Γκεβάρα (9.10.1967) στο δημοτικό σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα της Βολιβίας όπου είχε μεταφερθεί μετά τη σύλληψή του από τον Βολιβιανό στρατό, με τη βοήθεια της CIA. Την προηγούμενη ημέρα είχε πέσει σε ενέδρα με τους 17 αντάρτες που του είχαν απομείνει.

    Αν λέγαμε ότι η μνήμη του Τσε παραμένει ζωντανή θα ήταν πολύ λίγο για τον «αιώνιο επαναστάτη», που η παγκοσμιότητα της παρουσίας του δεν έχει προηγούμενο: είναι «παρών» σε κάθε διαδήλωση, οπουδήποτε στον κόσμο, έγινε ίνδαλμα της παγκόσμιας νεολαίας, σύμβολο ριζικής αμφισβήτησης και διαρκούς επανάστασης, πηγή έμπνευσης για πολλές μορφές της τέχνης.

    Σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης, όπως η σημερινή, που είναι και κρίση αξιών, έχει ιδιαίτερη αξία να τονιστεί ότι ο Τσε ακτινοβολεί και συνεγείρει συνειδήσεις όχι διότι υπήρξε μεγάλος θεωρητικός ή διότι εκπροσωπεί τη σωστή «συνταγή» για την επανάσταση, αλλά ως ηθικό πρότυπο ενός ασυμβίβαστου αγωνιστή και συνεπή διεθνιστή, που άφησε αξιώματα και έφυγε από την Κούβα, το 1965, για να πολεμήσει στην Αφρική και μετά στα βουνά της Βολιβίας.

    Ο Τσε δεν χωράει σε κανένα επαναστατικό «καλούπι». Η δύναμη του παραδείγματός του ίσως να βρίσκεται σ΄αυτό που λέει η Ελένη Καρασσαβίδου σ΄ένα ποίημά της: «Αν σ΄αγαπώ / είναι γιατί / ξέρω πως ήθελες να ξεφύγεις / από τους τοίχους που είσαι κρεμασμένος»,


    «Ο Μαρξισμός μου έχει βαθειές ρίζες και έχει εξαγνιστεί», έγραφε στο τελευταίο γράμμα του στους γονείς του ο άνθρωπος που αναδείχθηκε  «σ΄έναν από τους μεγάλους θρύλους αυτού του αιώνα», όπως είχε πει το 1968 ο Ζαν Πολ Σατρ. Αλλά και στον 21ο αιώνα ο θρύλος του Τσε παραμένει ζωντανός όσο ποτέ πριν, στη Λατινική Αμερική και σ΄όλο τον κόσμο όπου το ζήτημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» γίνεται ξανά επίκαιρο.


* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.