Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Για τη Λ. Κανέλλη και το ντοκιμαντέρ του Τσίπρα

του Φοίβου Τσικλιά

7 Ιουνίου 2012: στην πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη και μετά από λογομαχίες υψηλούς τόνους, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρης πετάει νερό στο πρόσωπο της Ρ. Δούρου (βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ) και χαστουκίζει βάναυσα τη βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη. Ήταν η πρώτη βιαιοπραγία της Χ.Α. on air. Θα ακολουθούσαν βέβαι και άλλες, αλλά το νεοναζιστικό μόρφωμα είχε ήδη δείξει το χαρακτήρα του. Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι παριστάμενοι στο πάνελ δεν κουνήθηκαν απ' τη θέση τους, πλην του παρουσιαστή (τα γνωστά "Όχι, όχι, όχι" του Γ. Παπαδάκη).

  16 και 18 Μαρτίου 2014: προβάλλεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία "Στο Νήμα", των Α. Παπανικολάου και Ε. Γιαννούκου. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία του Α. Τσίπρα από τις πρώτες εκλογές του 2012 (6-5) στις δεύτερες (17-6), και μέχρι το 1ο Συνέδριο του -ενιαίου πλέον- ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2013. Με καλές και κακές στιγμές (στις οποίες θα αφιερώσω ένα άλλο άρθρο), η ταινία παρουσιάζει αντικειμενικά τον Α. Τσίπρα, σε προσωπικές του στιγμές εν μέσω των πιο σημαντικών πολιτικών γεγονότων των τελευταίων χρόνων.
  Το επίμαχο σημείο εντοπίζεται τη στιγμή που ο Τσίπρας βλέπει την επίθεση του Κασιδιάρη. Ένα -εμφανώς- αμήχανο γελάκι, διάχυτη αμηχανία στο γραφείο του και "ο τύπος είναι ψυχάκιας" για το Χρυσαυγίτη βουλευτή. Ακολουθεί τηλεφώνημα με τη Ρ. Δούρου, όπου η βουλευτής (μάλλον) αναρωτιέται αν νομικά δέχθηκε εξύβριση ή επίθεση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της λέει "Μανάρι μου, το νερό δεν είναι απλά εξύβριση, επίθεση είναι".
στιμιότυπο της επίμαχης σκηνής του ντοκιμαντέρ

24 Μαρτίου 2014: η Λ. Κανέλλη κατηγορεί, στην "Ανατροπή" του Γ. Πρετεντέρη, τον Τσίπρα για την αντίδρασή του, χαρακτηρίζοντάς τον "τσόγλαν μπόι", "δεξιούρα" και άλλα συναφή. Αιτία (κατά τη βουλευτή του ΚΚΕ) το γέλιο του Τσίπρα κατά την επίθεση και το ότι την "κατηγορεί" ότι πρώτη αυτή επιτέθηκε στον Κασιδιάρη. Άρα ο Τσίπρας υποστηρίζει τη ΧΑ και τις βιαιότητές της και -σ' αυτήν την περίπτωση- την παρουσιάζει ως θύμα του ΚΚΕ. (το βίντεο στο τέλος του άρθρου)

  Εγώ, που το είδα το ντοκιμαντέρ, δεν κατάλαβα ότι ο Τσίπρας έβγαζε λάδι τον Κασιδιάρη ή ευχαριστιόταν το χαστούκι. Ομολογώ την αμηχανία μου στη θέα του αμήχανου γέλιου του Τσίπρα. Θα περίμενα μία εντονότερη, πιο οργισμένη αντίδραση σ' αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Είναι βέβαια υπόθεση του ίδιου του Τσίπρα το πώς αντιμετωπίζει τις κρίσιμες ή απρόβλεπτες καταστάσεις. Δε με έπεισε απόλυτα, όμως δεν το γνωρίζω προσωπικά για να έχω να συγκρίνω με ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να μπορώ να πω εάν αντέδρασε ήπια, έντονα ή όπως συνηθίζει.
  Επίσης, σε καμία περίπτωση ο Τσίπρας δε βγάζει με τα λεγόμενά του λάδι τον Κασιδιάρη. Η κ. Κανέλλη δεν είδε προφανώς το ντοκιμαντέρ, ενημερώθηκε από τρίτους για το περιεχόμενό του. Πριν αναφερθεί στη σειρά της αντίδρασης στον Κασιδιάρη (όπου πρώτη αντέδρασε η Κανέλλη), ανέφερε σκωπτικά την αντίδραση του παρουσιαστή Γ. Παπαδάκη και του Πρ. Παυλόπουλου (βουλευτή ΝΔ). Ο πρώτος είχε μια βραδυφλεγή "έκρηξη" ("όχι, όχι"), ενώ ο δεύτερος δεν κουνήθηκε καν. Σ' αυτή τη λογική εντάσσεται η φράση του Α. Τσίπρα για την αντίδραση της Κανέλλη.

  Το δυστύχημα όλων των παραπάνω είναι ότι η αριστερά αναλώνεται σε έναν εσωτερικό πόλεμο, όπου κυριαρχούν οι ατάκες και απουσιάζει η πολιτική. Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα ανάγει πλέον το διμέτωπο αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σε έναν ανηλεή μονομέτωπο αγώνα λάσπης και αισχρής συκοφαντίας ενάντια στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Τσουβαλιάζουν (δια στόματος Δ. Κουτσούμπα) το ΣΥΡΙΖΑ στα "κόμματα της οργής", μαζί με τη ΧΑ και τους ΑΝΕΛ. Επιτίθενται στο κόμμα και προσωπικά στον Α. Τσίπρα, χρησιμοποιώντας τα χειρότερα επιχειρήματα της αστικής προπαγάνδας και των ΜΜΕ που την εκπροσωπούν.
  Ο πολιτικός διάλογος εντός της Αριστεράς είναι παραπάνω απο θεμιτός, είναι απαραίτητος. Η όποια καλοπροαίρετη (ακόμη και αιχμηρή) κριτική στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτή, στα πλαίσια της συνεχούς πολιτικής όσμωσης και ενεργού συζήτησης. Όταν όμως το ιστορικότερο αριστερό-κομμουνστικό κόμμα της χώρας (και δε σκοπεύω να γίνω τώρα τιμητής του ΚΚΕ) καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές, μας προκαλεί (δυσάρεστες) εκπλήξεις και ερωτηματικά.
  Μήπως το ΚΚΕ, μέσα στην προσπάθειά του να περιορίσει τη διαροή ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να ξενά το πρώτο Κ του ονόματός του...;;;






Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Γ. Σεφέρης, Μυθιστόρημα

  Για την Ημέρα της Ποίησης, μία από τις κορυφαίες ποιητικές συλλογές της νεότερης λογοτεχνίας μας: το Μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1935 στις εκδόσεις Κασταλία. Το κείμενο προέρχεται από τη συγκεντρωτική έκδοση των συλλογών του νομπελίστα ποιητή (Γ.Σεφέρης, Ποιήματα, Ίκαρος, 1989).
   Ολόκληρη η συλλογή ΕΔΩ.

Α´
Τὸν ἄγγελο
τὸν περιμέναμε προσηλωμένοι τρία χρόνια
κοιτάζοντας πολὺ κοντὰ
τὰ πεῦκα τὸ γιαλὸ καὶ τ᾿ ἄστρα.
Σμίγοντας τὴν κόψη τ᾿ ἀλετριοῦ
ἢ τοῦ καραβιοῦ τὴν καρένα
ψάχναμε νὰ βροῦμε πάλι τὸ πρῶτο σπέρμα
γιὰ νὰ ξαναρχίσει τὸ πανάρχαιο δράμα.
Γυρίσαμε στὰ σπίτια μας τσακισμένοι
μ᾿ ἀνήμπορα μέλη, μὲ τὸ στόμα ρημαγμένο
ἀπὸ τὴ γέψη τῆς σκουριᾶς καὶ τῆς ἁρμύρας.
Ὅταν ξυπνήσαμε ταξιδέψαμε κατὰ τὸ βοριά, ξένοι
βυθισμένοι μέσα σὲ καταχνιὲς ἀπὸ τ᾿ ἄσπιλα φτερὰ τῶν κύκνων ποὺ μᾶς πληγώναν.
Τὶς χειμωνιάτικες νύχτες μᾶς τρέλαινε ὁ δυνατὸς ἀγέρας τῆς ἀνατολῆς
τὰ καλοκαίρια χανόμασταν μέσα στὴν ἀγωνία τῆς μέρας ποὺ δὲν μποροῦσε νὰ ξεψυχήσει.
Φέραμε πίσω
αὐτὰ τ᾿ ἀνάγλυφα μιᾶς τέχνης ταπεινῆς.

Ι´
Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός, ὅλο βουνὰ
ποὺ ἔχουν σκεπὴ τὸ χαμηλὸ οὐρανὸ μέρα καὶ νύχτα.
Δὲν ἔχουμε ποτάμια δὲν ἔχουμε πηγάδια δὲν ἔχουμε πηγές,
μονάχα λίγες στέρνες, ἄδειες κι αὐτές, ποὺ ἠχοῦν καὶ ποὺ τὶς προσκυνοῦμε.
Ἦχος στεκάμενος κούφιος, ἴδιος με τὴ μοναξιά μας
ἴδιος με τὴν ἀγάπη μας, ἴδιος με τὰ σώματά μας.
Μᾶς φαίνεται παράξενο ποὺ κάποτε μπορέσαμε νὰ χτίσουμε
τὰ σπίτια τὰ καλύβια καὶ τὶς στάνες μας.
Κι οἱ γάμοι μας, τὰ δροσερὰ στεφάνια καὶ τὰ δάχτυλα
γίνουνται αἰνίγματα ἀνεξήγητα γιὰ τὴν ψυχή μας.
Πῶς γεννήθηκαν πῶς δυναμώσανε τὰ παιδιά μας;
Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός. Τὸν κλείνουν
οἱ δυὸ μαῦρες Συμπληγάδες. Στὰ λιμάνια
τὴν Κυριακὴ σὰν κατεβοῦμε ν᾿ ἀνασάνουμε
βλέπουμε νὰ φωτίζουνται στὸ ἡλιόγερμα
σπασμένα ξύλα ἀπὸ ταξίδια ποὺ δὲν τέλειωσαν
σώματα ποὺ δὲν ξέρουν πιὰ πῶς ν᾿ ἀγαπήσουν.

 ΚΔ´
Ἐδῶ τελειώνουν τὰ ἔργα τῆς θάλασσας, τὰ ἔργα τῆς ἀγάπης.
Ἐκεῖνοι ποὺ κάποτε θὰ ζήσουν ἐδῶ ποὺ τελειώνουμε
ἂν τύχει καὶ μαυρίσει στὴ μνήμη τους τὸ αἷμα καὶ ξεχειλίσει
ἂς μὴ μᾶς ξεχάσουν, τὶς ἀδύναμες ψυχὲς μέσα στ᾿ ἀσφοδίλια,
ἂς γυρίσουν πρὸς τὸ ἔρεβος τὰ κεφάλια τῶν θυμάτων:
Ἐμεῖς ποὺ τίποτε δὲν εἴχαμε θὰ τοὺς διδάξουμε τὴ γαλήνη.

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Η καλαμόν η πράσινη, η θρούμπα που ανατέλλει

του Φοίβου Τσικλιά

Η ασθενής Κεντροαριστερά βρίσκεται "επί της ιατρικής κλίνης" διαμελισμένη, χλωμή και ασθμαίνουσα. Γύρω της έχει συγκεντρωθεί σωρεία γιατρών, ειδικών και μη, οι οποίοι ερίζουν για τον τύπο της ασθένειας. Εσχάτως, οι "απόψεις" των κεντροαριστερολόγων έχουν συμπυκνωθεί στις παρακάτω τρεις.
  
  Πρωτή θεραπεία, η "ΕΛΙΑ - Δημοκρατική Παράταξη". Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, κυρίως σε χώρους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Βασίζεται στη διάσπαση και έπειτα στην επανένωση των διασπασμένων μερών σε ενιαίο σχήμα. Αφού λοιπόν η πάλαι ποτέ κραταιά δημοκρατική παράταξη διασπάστηκε σε ΠΑΣΟΚ (Β. Βενιζέλος και σία), Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα (Α. Λοβέρδος), Δυναμική Ελλάδα (Η. Μόσιαλος) και δυο-τρείς ακόμη Ελλάδες, έρχεται η ώρα της επανένωσης στην ΕΛΙΑ.
  
  Πετυχημένο πάντως το σηματάκι του νέου "κόμματος". Ένα λιόδεντρο με χοντρό κορμό, χωρίς κλαδιά και με 5-6 φυλλαράκια...
  
  Η δεύτερη θεραπεία βασίζεται στην ανατολική ιατρική, στο δόγμα ομμμμ, γιόγκα και σταδιακή απαγκίστρωση. Οι προτείνοντες ιατροί την ονομάζουν "Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία". Μια ελιά χωρίς την ΕΛΙΑ, με λαμπρά τέκνα του ΠΑΣΟΚ (βλ. Μ. Κοππά) και το "βαρύ" πυροβολικό της ΔΗΜΑΡ, Κουβέλη, Ψαριανό, Μαργαρίτη και λοιπούς.
  
  Επί ένα χρόνο βελόνιζαν το Μνημόνιο στην κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα, με μια δική τους Κεντροαριστερά, σηκώνουν πανιά για Ευρωβουλή. Τσάι, συμπάθεια και ΠΑΣΟΚ με ολίγη...
 
  Τρίτη και πιο πρόσφατη θεραπεία, το "Ποτάμι". Όχι της Λαρίσης, του Σταύρου Θεοδωράκη. Μοντέρνα θεραπεία, αυτοπροσδιορίζεται στο πουθενά και προτείνει το τίποτα. Μάχεται το λαϊκισμό σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο υποψήφιός του κ.Ν. Δήμου δεσμεύτηκε για 100.000 θέσεις εργασίας για νέους, από ανώνυμους φορείς του εξωτερικού. Τέτοιος αντι-λαϊκισμός είχε να γίνει από τα 600 δισ. του Αρτέμη Σώρρα...
  
  Ας τελειώνουμε πια με τις ανοησίες και την αναζήτηση ονομάτων για νέα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής κεντροαριστεράς. Ένα κόμμα υπάρχει όταν εξυπηρετεί μια κοινωνική ανάγκη. Στην εποχή μας, τα κόμματα οφείλουν "το μεγάλο το ναι ή το μεγάλο το όχι να πούνε".
  
  Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία. Τα "ναι μεν, αλλά" ας πάνε σπίτια τους. Θα κρυώσει το τσάι...
 
 πηγή: "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας", 14-3-2014

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Βενεζουέλα: Ειρήνη στο Καράκας, αλλά χωρίς τη δεξιά

της Cathy Ceïbe *

  Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Βενεζουέλα λαμβάνουν χώρα βίαιες διαδηλώσεις, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 14 ανθρώπων. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν αρχικά από φοιτητές προσκείμενους στη δεξιά αντιπολίτευση, στο κόμμα MUD (Γραφείο Δημοκρατικής Ενότητας). Εξαπολύοντας βίαιες επιθέσεις και υποκινώντας ακροδεξιά στοιχεία, η αντιπολίτευση γενικεύει τις ταραχές, που ξεφεύγουν πια από τα φοιτητικά αιτήματα και φτάνουν στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συγκάλεσε ειρηνευτική Διάσκεψη, προσκαλώντας σε διάλογο κοινωνικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και ενώσεις.

  Έξω από το Παλάτι Μιραφλόρες, έδρα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αναρτήθηκε πανό με το μήνυμα «Δε θα μας κάνουν να αποκλίνουμε από το δρόμο της ειρήνης». Το παραπάνω μήνυμα έδωσε τον τόνο της Εθνικής Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Ζωή στη Βενεζουέλα, που διεξήχθη στην έδρα του Προέδρου, στην πρωτεύουσα Καράκας.

  Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνόψισε το αντικείμενο της Διάσκεψης στο «να αναπτυχθεί ένας διάλογος από τους ίδιους τους Βενεζουελάνους με σεβασμό και ανοχή, για να επιτραπεί η δημιουργία μιας ατζέντας κοινωνικής και πολιτικής ειρήνης». Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τις συναντήσεις που είχε με τη νεολαία του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) και με τους εργαζόμενους στις εθνικές τηλεπικοινωνίες (CANTV), καθώς οι εγκαταστάσεις και των δύο λεηλατήθηκαν από τους διαδηλωτές.

  Με αυτήν την ευκαιρία ο πρόεδρος Μαδούρο έθεσε δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης. Πρώτον, το σεβασμό στο Σύνταγμα, επιμένοντας πως «κανένας δεν μπορεί να ανατρέψει με τη βία μία νόμιμη κυβέρνηση». Δεύτερον, τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με το όνομα «Αλήθεια». Η επιτροπή αυτή θα είναι υπεύθυνη να συλλέξει στοιχεία και να υποδείξει τους υπεύθυνους των παραβιάσεων του Συντάγματος και των νόμων κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

  Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ομόνοια, η Εθνική Διάσκεψη για την Ειρήνη σηματοδότησε μια στροφή στο πολιτικό σκηνικό της Βενεζουέλας. Η συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών και της εργοδοσίας αποτελεί δείγμα αναθέρμανσης του εθνικού διαλόγου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρουσίες: του Χόρχε Ρόιγκ, προέδρου της Federcamas, της βασικότερης δηλαδή εργοδοτικής ένωσης της χώρας, του Λορέντζο Μεντόζα, προέδρου του οικονομικού μεγαθηρίου Polar, του Μιγκέλ Κοκτσιόλα, δημάρχου της Βαλένθια (εκλεγμένου με την αντιπολίτευση), όπως επίσης και του πρεσβευτή του Βατικανού Άλντο Γιορντάν.

  Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε τέσσερις βασικούς άξονες: το σεβασμό του Συντάγματος, την εξάλειψη των εστιών βίας, την άμυνα της χώρας απέναντι στον παρεμβατισμό και τη διοργάνωση εθνικού διαλόγου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Μετά από πρόταση του Χόρχε Ρόιγκ, συστήθηκε επιτροπή για την αξιολόγηση των οικονομικών προβλημάτων, που αποτελούν πηγή καθημερινής δυσαρέσκειας. «Πρέπει να ακούτε και άλλες φωνές. Και η Federcamas έχει κάνει λάθη, αλλά οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα» τόνισε ο Ρόιγκ, απευθυνόμενος στο Ν. Μαδούρο. Αναφερόταν προφανώς στο πραξικόπημα κατά του Ούγκο Τσάβες το 2002, όταν ο Πέντρο Καρμόνα, πρώην πρόεδρος τη Federcamas, αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος.

  Η δεξιά αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται κομματικά στο Γραφείο Δημοκρατικής Ενότητας (ΜUD), αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, προβάλλοντας ενστάσεις και εκτιμώντας ότι θα έπαιζε το παιχνίδι των αρχών. Ο Ενρίκε Καπρίλες, ο υποψήφιος της δεξιάς που ηττήθηκε στις περσινές προεδρικές εκλογές, προτίμησε να λάβει μέρος σε διαμαρτυρία γυναικών «για τη ζωή» που διοργάνωσε η αντιπολίτευση.

  Η άρνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μαδούρο είναι ένα μόνο μέρος του μεγάλου σχεδίου για την κοινωνική ειρήνη και συνύπαρξη, με βασικό στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας (αφοπλισμός, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνική επανένταξη). Αλλά και πάλι, η δεξιά αντιπολίτευση, που χρησιμοποίησε προεκλογικά αυτή τη μάστιγα, αρνείται να συμβάλλει σε οποιαδήποτε δράση της κυβέρνησης.

  Μία από αυτές τις δράσεις αποτελεί η δημιουργία ενός μοντέλου μπολιβαριανής αστυνομίας, ούτως ώστε να επιβληθεί ένα νομικό πλαίσιο στα 147 υπάρχοντα αστυνομικά σώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης (επίσης) της πολιτείας Μιράντα, όπου εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, έθεσε βέτο στην παραπάνω δράση…

  «Απευθύνω έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες της Δεξιάς. Μέχρι πού θα φτάσετε με τη βία και τη μισαλλοδοξία; Πότε θα αποσύρετε τα φασιστικά στοιχεία που επιτίθενται σε οικογένειες;» τόνισε σε ομιλία του ο Νικολάς Μαδούρο. Την ίδια ώρα παραμένουν τα οδοφράγματα στις μεσοαστικές συνοικίες πόλεων που αποτελούν «το 8% της εθνικής επικράτειας». Μετά τη λήξη της Διάσκεψης για την Ειρήνη, η κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει τεταμένη. Όμως η επιτυχία και η συμμετοχή στη Διάσκεψη μεταφέρουν το πρόβλημα στην αντιπολίτευση, η αξιοπιστία της οποίας τίθεται πια εν αμφιβόλω.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “LHumanité”.
 Μετάφραση & προσαρμογή: Φοίβος Τσικλιάς
 
 
 
πηγή : "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας", 7 Μαρτίου 2014