Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Στη Βουλή το θέμα της Παιδαγωγικής Επάρκειας των καθηγητικών σχολών

  Στη Βουλή έφτασε το θέμα της Παιδαγωγικής Επάρκειας των καθηγητικών σχολών των ΑΕΙ της χώρας (με ιδιαίτερη αναφορά στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ), μετά από ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας Αρ. Μπαλτά. Οι βουλευτές αναφέρουν πως με τη διάσπαση των προγραμμάτων σπουδών, λόγω της εισαγωγής του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας, οι απόφοιτοι που οδηγούνται σε σεμινάρια και μαθήματα κατάρτισης "πέφτουν θύματα ενός αθέμιτου ανταγωνισμού και μιας δια βίου «αξιολόγησης» που, ουσιαστικά, ακυρώνει τις σπουδές τους και το δικαίωμα στην εργασία". Από τον Υπουργό ζητείται απάντηση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προκειμένου να διατηρηθεί ο ενιαίος χαρακτήρας των προγραμμάτων σπουδών και να αποκατασταθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των εν λόγω σχολών.

  Αναλυτικά η ερώτηση:

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τον κ. Υπουργό
Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας να δίνεται σε όλους τους απόφοιτους των καθηγητικών σχολών των ΑΕΙ της χώρας»

  Με το Νόμο 3848/2010, όπως αυτός τροποποιήθηκε με την παράγραφο 22(ε) του άρθρου 36 του ν. 4186-2013 (Α 193) 2013, αφαιρείται η παιδαγωγική επάρκεια από τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών που θα προκύψουν από όσους εισάγονται σε Τμήματα Α.Ε.Ι. κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014 και εφεξής.

  Για τους αποφοίτους αυτούς η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 3 του ν.3848/2010. Σταμάτησε, δηλαδή να αναγνωρίζεται σχεδόν σε όλους τους αποφοίτους η ικανότητα να διδάσκουν το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, αλλά και να λαμβάνουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο τους.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τμήματα φιλολογίας του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης: ήδη δύο «φουρνιές» εισακτέων (2013-4 και 2014-5) δεν έχουν κατοχυρωμένο από τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.

  Μάλιστα, το τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ επέλεξε να κατοχυρώσει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας μέσω της διάσπασης του προγράμματος σπουδών και του πτυχίου, υπονομεύοντας έτσι το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων του. Γιατί σύμφωνα με το πρόγραμμα του τμήματος επαγγελματικά δικαιώματα φιλολόγου (ΠΕ02) κατοχυρώνουν μόνο όσοι απόφοιτοι έχουν επιλέξει το πρόγραμμα σπουδών που κατοχυρώνει το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.

  Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας και με την ανεργία να μαστίζει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, τα παραπάνω Τμήματα Φιλολογίας με την τακτική τους αυτή ωθούν τους αποφοίτους αναπόφευκτα σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, σε επί πληρωμή σεμινάρια και κάθε είδους ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης, με αμφίβολη την αναγνώρισή τους. Έτσι, τελικά, οι πτυχιούχοι πέφτουν θύματα ενός αθέμιτου ανταγωνισμού και μιας δια βίου «αξιολόγησης» που, ουσιαστικά, ακυρώνει τις σπουδές τους και το δικαίωμα στην εργασία.

 Αντίθετα ήδη με Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ Τεύχος Β 2433/12-09-2014, έχει ήδη κατοχυρωθεί η πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας για τους αποφοίτους του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2013−2014 και εξής

  Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε:

α) να αποκατασταθούν τα κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των καθηγητικών σχολών όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

β) να διατηρηθεί ο ενιαίος χαρακτήρας των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να μη διασπάται το φοιτητικό σώμα;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Aκριώτης Γιώργος, Αμανατίδης Γιάννης, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτου Ελένη, Βάκη Φωτεινή, Γαϊτάνη Ιωάννα, Εμμανουηλίδης Δημήτρης, Καραγιουσούφ Αϊχάν, Καφαντάρη Χαρά, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μπαξεβανάκης Δημήτρης, Σκουρολιάκος, Παναγιώτης (Πάνος), Σκούφα Ελισσάβετ, Τεκτονίδου Κυριακή, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Χαραλαμπίδου Δέσποινα


Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας

  Το 16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, μετά την Αθήνα (19 έως 25 Μαρτίου), "ταξιδεύει" στη Θεσσαλονίκη από τις 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2015, στις αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον. Το Φεστιβάλ αποτελεί μια επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

  Οι πληροφορίες για τις 17 ταινίες του προγράμματος ΕΔΩ

γενική είσοδος: 5 ευρώ 
κάτοχοι CineΚάρταF: 4 ευρώ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Live your myth in Greece, αλλά ζήτα και απόδειξη

του Φοίβου Τσικλιά

  Κάθε χρόνο, μόλις μπαίνει ο Μάρτης, η ίδια αίσθηση. Ήρθε η άνοιξη, έρχεται το καλοκαίρι, έρχονται οι διακοπές! Πρέπει να ξεκινήσουμε γυμναστήριο, να χάσουμε κάνα κιλό, να πιάσουμε τον Ιούλιο μόνιμη θέση σε ξαπλώστρα δίπλα στο κύμα, να πίνουμε φρέντο και μπύρες, να τα βγάζουμε φωτογραφίες για να χαιρόμαστε τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Πρώτη σκέψη είναι η οργάνωση των διακοπών. Μπαίνουμε σε site με πακέτα προσφορών, κλασικά στη Ryanair για φτηνές πτήσεις, και γενικά σκεφτόμαστε σε ποιο νησί θα αγκυροβολήσουμε, την ώρα που φοράμε ακόμα μάλλινα. 
  
  Η κατάληξη της παραπάνω συλλογιστικής ήταν τα τελευταία χρόνια ........ η κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Πού λεφτά για αεροπλάνα, πού λεφτά για ξενοδοχεία, πού λεφτά για rent-a-car και πού δουλειά για να τα χρηματοδοτήσεις; Δε βαριέσαι; Και στη σκηνή ωραία είναι, παρέα με τα τζιτζικάκια, τα πουλάκια και 9.000 ακόμα φοιτητές.
  
  Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αν δεν το 'χετε πάρει χαμπάρι, η ελπίδα ήρθε, και ήρθε για να μείνει. Αναλογιζόμενος ο Γιάνης Βαρουφάκης την κατάσταση, και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της νέας γενιάς, βρήκε τη λύση.
  
  Πρόβλημα 1ο: Φοροδιαφυγή. Πρόβλημα 2ο: Ανεργία των νέων. Πρόβλημα 3ο: Αναποτελεσματικό ΣΔΟΕ. Τα 'βαλε κάτω ο Υπουργός, τα σκέφτηκε, τα μέτρησε και βρήκε μια κοινή λύση στα τρία αυτά προβλήματα: Θα πάρουμε φοιτητές που είναι άνεργοι, θα τους ντύσουμε τουρίστες, θα τους προμηθεύσουμε κρυφές κάμερες και θα τους ξαμολήσουμε στα νησιά και στις παραλίες να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή!
  
  Το σχέδιο αποδεικνύεται ευφυές. Χιλιάδες tweets φοιτητών που ζητούν να πάρουν μέρος κατακλύζουν το λογαριασμό του Βαρουφάκη. Χαρακτηριστικό το μήνυμα της Χριστίνας, φοιτήτριας της Κτηνιατρικής: "Και για μικρό νερό θα ζητάω απόδειξη. Αυτό το καλοκαίρι τρέχουμε για την Ελλάδα!". Σε πιο επιθετικούς τόνους ο Στέλιος από το Πολυτεχνείο γράφει: "Τρέμετε Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! #Mykonos_SDOE_2015".
  
  Η πρωτοβουλία Βαρουφάκη αναπτέρωσε το ηθικό των νέων της χώρας, ενώ έχει δώσει ώθηση και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Από χθες, αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις σε άσπρες μακριές κάλτσες, πέδιλα και βιβλιαράκια τσέπης με ελληνο-γερμανικούς διαλόγους.
  
  Ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝ.ΕΛΛ. μαζί) ήρθε για να λύσει τα προβλήματα της χώρας, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Κάνουμε ("μέρα με τη μέρα και νόμο με το νόμο") τα μνημόνια παρελθόν - ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα, που έλεγε και μια αφίσα κάποτε. Και στη φαντασία και τη δημιουργικότητα θα προσέθετα εγώ. Εδώ θα 'μαστε να τα βλέπουμε.
  
  Μέχρι το καλοκαίρι πάντως, σκοπεύω να προσποιούμαι τον τουρίστα και να μην αφήσω χωρίς έλεγχο gift shop για gift shop και γυράδικο για γυράδικο.  "Dyo souvlaki pita apo ola" και "Ι 'd like a statue o Apollo, please". 
  
 Ζήσε το μύθο σου και ζήτα απόδειξη. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Οι αρμοδιότητες της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

 
Η νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκλέχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, συνεδρίασε σήμερα, προκειμένου να καθορίσει τις αρμοδιότητες των μελών της.

  • Τσίπρας Αλέξης: Πρόεδρος
  • Κορωνάκης Τάσος: Γραμματέας Κ.Ε. - Νεολαία
  • Ηλιόπουλος Νάσος: Εργατική Πολιτική - Παιδεία
  • Καλύβης Αλέκος: Επιτροπή Προγράμματος - Οικονομική Πολιτική (Οικονομική Πολιτική, Ναυτιλία, Τουρισμός, Μικρομεσαίοι)
  • Λάμπρου Πάνος: Κινήματα (Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα, Περιβάλλον, ΑμΕΑ)
  • Λεουτσάκος Στάθης: Αυτοδιοίκηση - Δημόσια Διοίκηση
  • Μπουρνούς Γιάννης: Διεθνείς Σχέσεις - Ευρωπαϊκή Πολιτική - Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα - Απόδημος Ελληνισμός
  • Νταβανέλος Αντώνης: Υγεία
  • Παπαδόγιαννη Σόφη: Οργανώσεις Αττικής
  • Παπαδόπουλος Χριστόφορος: Συντονισμός Κόμμα-Κ.Ο.-Κυβέρνηση (Τμήματα-ΕΕΚΕ) - Πολιτισμός
  • Ρήγας Παναγιώτης: Οργανωτικό
  • Ρινάλντι Ρούντι: Παραγωγική Ανασυγκρότηση (Αγροτικό - Βιομηχανία - Υποδομές - Ενέργεια)
  • Σβίγκου Ράνια: Εκπρόσωπος Τύπου - ΜΜΕ - Φεμινιστική Πολιτική

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Eλεγχόμενη ελευθερία

Λίζυ Τσιριμώκου
  Ποιητές, πεζογράφοι, κριτικοί λογοτεχνίας αλλά και πανεπιστημιακοί απαντούν στο αρχετυπικό, δαιδαλώδες και ολισθηρό ερώτημα «Γιατί γράφω;». Ένα ψηφιδωτό κειμένων που προσπαθεί να φωτίσει τη σκοτεινή ρίζα της γραφής. Απαντά στο ερώτημα η Λίζυ Τσιριμώκου.

  

  Δεν υπηρετώ την «άδολη» γραφή, την αμιγώς λογοτεχνική (αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο υφίσταται σε απόλυτη καθαρότητα, άνευ όρων και ορίων). Στο φιλολογικό σινάφι όπου ανήκω θεραπεύουμε τον μεταβατικό και όχι τον αμετάβατο λόγο, είμαστε (κατά μια τρέχουσα αντίληψη) διερμηνείς, διαμεσολαβητές, και όχι δημιουργοί των κειμένων. Ο κριτικός, δίκην γεφυροποιού, σε συνεχή παλινδρόμηση ανάμεσα σε έναν πρωτοβάθμιο και σε έναν δευτεροβάθμιο λόγο, αναζητεί τόπο να σταθεί, να «χτίσει περβόλια στον αγέρα», κατά τον σεφερικό στίχο.

  Πάντως, μια άμεση απάντηση στο ερώτημα «γιατί γράφω;» είναι: «γιατί διαβάζω» - θεωρώ αλληλένδετες, συμπληρωματικές τις δύο ενέργειες. Εντοπίζοντας σε ένα κείμενο μια φράση, μια σκέψη, έναν υπαινιγμό που μου κινεί την προσοχή, ερεθίζει τη συνδυαστική φαντασία μου, στέκομαι και τείνω να επεξεργαστώ την ιδέα, να τη συσχετίσω, να της βρω μια θέση στον πάγκο της δικής μου γραφής. Πολλά κείμενά μου οφείλονται σε συγκυριακές συνθήκες, είναι γραφή «κατά παραγγελίαν», με δεδομένες, συγκεκριμένες προδιαγραφές (έκταση, προσδιορισμένη θεματική, εισήγηση στο πλαίσιο π.χ. ενός συνεδρίου, συμμετοχή σε έναν αφιερωματικό τόμο). Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύεται, μακράν του να εγκλωβίζουν, να καταπιέζουν, οι δεσμευτικοί κανόνες λειτουργούν προωθητικά εν είδει στοιχήματος και αναμέτρησης με τα όρια και τα περιθώρια: τα μεν θέτουν φραγμούς, τα δε επιτρέπουν ελευθερίες κινήσεων, μικρές καταστρατηγήσεις και μηχανεύματα.

  Όλη η απόλαυση του γραφιά πηγάζει, νομίζω, από τούτη την ένταση, τη ζητούμενη ισορροπία ανάμεσα στον κανόνα και τη δυνατότητα παράβασής του. Σχολιάζω ένα κείμενο σημαίνει ότι επιχειρώ να το μετατοπίσω, να το διασαλεύσω ανιχνεύοντας την πληθυντικότητά του, ακολουθώντας την ανάσα του αλλά και ξεφεύγοντας από τη βαριά σκιά του, έστω και με ένα μικρό κλικ παραπέρα από τα πρόδηλα όριά του, συσχετίζοντας αλλιώς δυο-τρία στοιχεία του –είναι οι στιγμές ευφορίας της γραφής που δημιουργούν την αίσθηση ότι συμπράττεις με τον συγγραφέα και κερδίζεις λίγη από τη μαεστρία του.

  Publish or perish: είναι κάτι που ακούγεται συχνά στον λεγόμενο ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και ευρύτερα στην κονίστρα της αγοράς. Ο καταναγκασμός της γραφής πολλαπλασιάζει τους κινδύνους εκτροχιασμού μιας απολαυστικής διαδικασίας σε απλή μανιέρα. Θεωρώ ότι η γραφή είναι τέχνη και τεχνική συνάμα, καθώς και ρίσκο· την τελειοποιείς ασκούμενος συνεχώς –στρώνεις τον δρόμο και ταυτόχρονα τον περπατάς. Προσπαθώ κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά σε μια λευκή κόλλα ή σε μια οθόνη να είμαι ερασιτέχνης, με την ετυμολογική έννοια του όρου, και επαγγελματίας.


* Η Λίζυ Τσιριμώκου διδάσκει Θεωρία Λογοτεχνίας και Συγκριτική Γραμματολογία στο ΑΠΘ. Τελευταία εκδοτική της παρουσία είναι η επιμέλεια και ο σχολιασμός του βιβλίου «Τροχιές σε διασταύρωση» (Αλληλογραφία Ρίτσου-Αλεξάνδρου-Δρόσου, Αγρα, 2009).


πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών", 1-3-2015