Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Κατέρρευσε το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας

  Το μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας Γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα δεν άντεξε τον όγκο του νερού και κατέρρευσε. Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν από το Σάββατο όλη την Ήπειρο, με τα περισσότερα ποτάμια να έχουν υπερχειλίσει και χωριά να εκκενώνονται. Το φράγμα του Πουρναρίου στην Άρτα άνοιξε στις 5 τα ξημερώματα για να αποφορτιστεί ο όγκος του νερού, με τον κίνδυνο νέων πλημμυρικών φαινομένων στον κάμπο της Άρτας.

  Το Γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Χτίστηκε το 18ο αιώνα, από μαστόρους της πέτρας, με πρωτομάστορα τον Κώστα Μπέκα. Εκεί λειτουργούσε μεταξύ 1881-1912 το τελωνείο του ελεύθερου ελληνικού κράτους με την -υπό τουρκική κατοχή ακόμη- Ήπειρο. Στους χώρους του τελωνείου υπογράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1944 η συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου, ανάμεσα στον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ, την ΕΚΚΑ και τους εκπροσώπους του Στρατηγείου Μ. Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους. 

  Το επιβλητικό του τόξο είχε άνοιγμα 40 μέτρων, ενώ τα δύο μικρότερα εκατέρωθεν ("ανακουφιστικά") είχαν άνοιγμα 6 μέτρων. Το Γεφύρι της Πλάκας είχε συνολικό μήκος 61 μέτρα, με κεντρική καμάρα 41 μέτρων, μέγιστο ύψος 21 μέτρα και πλάτος στην κορυφή 3,2 μέτρα. Οι πληροφορίες θέλουν να διασώζεται μόνο ένα τμήμα του γεφυρίου στη μία όχθη, με την καμάρα να έχει -προφανώς- καταρρεύσει.

  Το 2006 (αν δε με απατά η μνήμη μου) διαδηλώναμε ενάντια στο νέο φράγμα του Αράχθου (στη θέση Άγ. Νικόλαος), το οποίο θα κατέστρεφε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και θα κατέκλυζε με νερό το Γεφύρι της Πλάκας. Σήμερα, ο φουσκωμένος Άραχθος γκρέμισε το Γεφύρι. Θα μας μείνει μάλλον η πικρή ανάμνησή του, και το δέος που προκαλούσε η θέα του...

Φοίβος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου