Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

2 ολόκληρα χρόνια...

Ραδιομέγαρο ΕΡΤ - 11/6/2013
  Ήταν ακριβώς πριν από 2 χρόνια. Ήταν 11 Ιουνίου του 2013, όταν ο Σίμος Κεδίκογλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, ανακοίνωνε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ήταν ακριβώς πριν από 2 χρόνια όταν το παράλογο γινόταν πραγματικότητα, όταν η τρικομματική Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη έριχνε μαύρο στην ενημέρωση.
 
  Ήταν ακριβώς πριν από 2 χρόνια όταν μαζευόμασταν έξω από το κτήριο της ΕΡΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού, για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία. Άνθρωποι από όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, αλλά και πολύς απλός κόσμος, που δεν ανέχτηκε το δικτατορικής έμπνευσης μαύρο. Όταν βράδιασε άρχισε να βρέχει (όπως ακριβώς και σήμερα). Παρά τη δυνατή βροχή ο κόσμος αυξανόταν διαρκώς, και τα μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο πλήθαιναν.
 
  2 ολόκληρα χρόνια μετά, η ΕΡΤ επέστρεψε! Αφήνοντας πίσω τα μορφώματα της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση εκπέμπει και πάλι. Με εκπομπές πραγματικά ενημερωτικές, που προβάλλουν όλες τις απόψεις και σέβονται (όπως πολύ λίγοι πλέον στην ελληνική τηλεόραση) το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη.
 
  Τα 2 αυτά χρόνια μεσολάβησε ένα μεγάλο και πρωτοφανές κύμα και κίνημα αλληλεγγύης. Οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ δε σταμάτησαν ποτέ να εκπέμπουν, όπως φυσικά και η τηλεόραση της ΕΡΤ3. Τα κτήρια της ΕΡΤ σε ολόκληρη τη χώρα έγιναν κέντρα αγώνα, σημεία συνάντησης των κινημάτων που αναπτύχθηκαν κατά τα μνημονιακά χρόνια. Τα μικρόφωνα της ΕΡΤ ήταν ανοιχτά για όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, έτοιμα να μεταδώσουν κάθε αίτημα και κάθε κινητοποίηση. Βρεθήκαμε άλλωστε αρκετές φορές στα στούντιο της ελεύθερης ΕΡΤ3, τόσο για το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όσο και για την εκάστοτε πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.
 
  Την ελεύθερη Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση την κράτησαν ανοιχτή οι θεατές και οι υποστηρικτές της, οι αλληλέγγυοι και οι αλληλέγγυες, και πάνω απ' όλα οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί που αντιστάθηκαν σθεναρά, φέρνοντας εις πέρας στο έπακρο το δημοκρατικό τους καθήκον. Τώρα πια που επέστρεψε, καθήκον όλων των συντελεστών της είναι να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας και του πλουραλισμού, κάτι που δεν έκανε πάντοτε η παλιά (πριν το μαύρο) ΕΡΤ.
 
  Καλωσήρθες στις οθόνες μας δημοκρατία, καλωσήρθες πολιτιστική παραγωγή, καλωσήρθες ΕΡΤ! Ο αγώνας δικαιώθηκε!


Φοίβος Τσικλιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου