Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Το ΑΠΘ στα όριά του

   του Φοίβου Τσικλιά


   Το νέο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 έχει τυπικά αρχίσει. Ένα ακόμα έτος στο Πανεπιστήμιο; Ένα ακόμα χειμερινό εξάμηνο; Δυστυχώς όχι. Τα μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο σύνολό της, και πολύ περισσότερο πάνω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
   
   Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, όμως καθηγητές (όλων των βαθμίδων) απουσιάζουν, όχι λόγω άδειας, αλλά λόγω μη πρόσληψης και μη διορισμού. "Η αποστέρηση πολλών Τμημάτων του ΑΠΘ από το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, οδηγεί στην ακύρωση πλέον κάθε δυνατότητας διεξαγωγής και διεκπεραίωσης του διδακτικού τους έργου", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ (συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών). Τα χρήματα στο Πανεπιστήμιο τελειώνουν, καθώς η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί περίπου κατά 50%, ενώ με το κούρεμα χρέους και ομολόγων αφειρέθηκαν επιπλέον 6,6 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του ιδρύματος. Είμαστε πλέον αντιμέτωποι (και δε μιλώ τρομολαγνικά) με την αδυναμία του ΑΠΘ να εκπληρώσει ακόμη και τις βασικότερες ανάγκες του (π.χ. θέρμανση, υποχρεώσεις σε τρίτους κ.α.). Την ίδια στιγμή οι φοιτητικές παροχές τίθενται εν αμφιβόλω, με σενάρια επιβολής ενοικίου στις Εστίες και εισοδηματικών κριτηρίων στη Λέσχη.
   
   Η μείωση της χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με το χρόνιο καθεστώς των εργολαβιών εντός του Πανεπιστημίου περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Oι εργολαβικοί εργαζόμενοι του ΑΠΘ είναι αρκετούς μήνες απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν τώρα και την απειλή της απόλυσης. Δικαίως έχουν προβεί σε απεργιακή κινητοποίηση και κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης από την προηγούμενη Δευτέρα. Τα αιτήματά τους απλά: "Πληρωμή των δεδουλευμένων" και "Δουλειά". Ως αποτέλεσμα της απεργίας, τα κτήρια των σχολών μένουν αφύλαχτα, ενώ οι διάδρομοι έχουν κατακλειστεί από σκουπίδια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και συνεχώς χειροτερεύει. Εάν το κράτος δεν επιδείξει τη στοιχειώδη ευαισθησία να πληρώσει και να μην επιτρέψει να απολυθούν οι εργαζόμενοι, τότε δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση...

   Το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο μας, έχει φτάσει στα όριά του. Χρέος όλων μας και πολύ περισσότερο των φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων του ιδρύματος είναι η δυναμική διεκδίκηση της κρατικής χρηματοδότησης από την κυβέρνηση. Για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο χρειάζεται χρήματα, τα οποία πολύ φοβάμαι πως θα καταλήξει να τα βρει από "πρόθυμους" ιδιώτες επενδυτές. Κι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του. Για το ξεπούλημα της γνώσης στον πρώτο τυχόντα...
   
   Όλοι και όλες μαζί, θα σταματήσουμε τη μετατροπή του Πανεπιστημίου μας σε επιχείρηση. Θα διαφυλάξουμε το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του. Και πάνω απ' όλα, θα διαφυλάξουμε το ρόλο του ως κύτταρο προαγωγής της γνώσης, της έρευνας και του ορθού λόγου, απέναντι στην τεχνοκρατική βαρβαρότητα του καιρού μας...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου