Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Οι αυτοδιοικητικές ΔΕΝ είναι πολιτικές εκλογές!

 του Φοίβου Τσικλιά


  Τρείς μήνες περίπου μας χωρίζουν από την πρώτη κάλπη του 2014. Η 1η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών ορίστηκε για τις 18 του Μάη και η 2η για τις 25, μαζί με τις ευρωεκλογές. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - Βενιζέλου (γιατί το ΠΑΣΟΚ ανήκει πια στην ιστορία) διατείνεται ότι δεν προτίθεται να στηρίξει συγκεκριμένους υποψήφιους γιατί «τα χρίσματα τα δίνουν οι τοπικές κοινωνίες».

  Ας ξεχάσουμε τις ομιλίες του νυν Πρωθυπουργού σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του «Μακεδόνα της καρδιάς μας» Π. Ψωμιάδη και του (παρά 300 ψήφους Δημάρχου Θεσσαλονίκης) Κ. Γκιουλέκα. Ας ξεχάσουμε επίσης τους εναγκαλισμούς του Γ. Παπανδρέου (Πρωθυπουργού τότε) με το Γ. Καμίνη το βράδυ της νίκης του δεύτερου. Είπαμε, το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην ιστορία και για πεθαμένους βαριέμαι να γράφω.

  Άλλα χρόνια τότε. Ισχυροί ακόμη μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα και η ΝΔ αντιμνημονιακή αξιωματική αντιπολίτευση. Οι αυτοδοικητικές εκλογές του 2010 ήταν και για τους δύο μία κεντρική πολιτική μάχη. Τέσσερα χρόνια και τρία Μνημόνια αργότερα, τα ίδια πάνω-κάτω πρόσωπα ισχυρίζονται ότι οι ίδιες εκλογές «έχουν τοπικά χαρακτηριστικά» και δεν επηρεάζουν την κεντρική πολιτική σκηνή.

  Εξαιτίας άλλωστε αυτών των τοπικών χαρακτηριστικών αλλάζουν τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο. Το «1 νησί = 1 Δήμος» του Καλλικράτη θα αποτελέσει παρελθόν. Όχι όμως για όλα τα νησιά, μόνο γι' αυτά που πιθανότατα θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ετεροδημότες να πάνε να ψηφίσουν στον τόπο τους. Αν δεν μπορούν, ας μην ψηφίσουν. Αν μάλιστα πήγαιναν για να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, να μη σώσουν να πάνε. Και επίσης, πού ακούστηκε να ψηφίζουν οι νόμιμοι μετανάστες στις ελληνικές εκλογές; Άμστερνταμ θα την κάνουμε τη χώρα;

  Αφού λοιπόν οι εκλογές δεν είναι πολιτικές, η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να μεθοδεύσει το αποτέλεσμά τους. Δε μεθοδεύει ούτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, τοποθετώντας τες στη 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών (σημ.: το 2010 η αποχή τη 2η Κυριακή ήταν αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με την 1η). Πληροφορίες για απαραίτητη επίδειξη του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων πριν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ελέγχονται ως ακριβείς!

  Όλα τα παραπάνω μου φέρνουν στο μυαλό τους αλησμόνητους στίχους του Αλεξανδρινού: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τις εκλογές σου όπως τις θέλεις, όσο μπορείς μην τις εξευτελίζεις». Καληνύχτα μας...

 πηγή: antilogospierias.gr
Δημοσιεύτηκε στον "αντίΛΟΓΟ της Πιερίας" στις 21-2-2014, στη στήλη "Προβολείς Ομίχλης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου