Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Βενεζουέλα: Ειρήνη στο Καράκας, αλλά χωρίς τη δεξιά

της Cathy Ceïbe *

  Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη Βενεζουέλα λαμβάνουν χώρα βίαιες διαδηλώσεις, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 14 ανθρώπων. Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν αρχικά από φοιτητές προσκείμενους στη δεξιά αντιπολίτευση, στο κόμμα MUD (Γραφείο Δημοκρατικής Ενότητας). Εξαπολύοντας βίαιες επιθέσεις και υποκινώντας ακροδεξιά στοιχεία, η αντιπολίτευση γενικεύει τις ταραχές, που ξεφεύγουν πια από τα φοιτητικά αιτήματα και φτάνουν στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συγκάλεσε ειρηνευτική Διάσκεψη, προσκαλώντας σε διάλογο κοινωνικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς φορείς, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και ενώσεις.

  Έξω από το Παλάτι Μιραφλόρες, έδρα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, αναρτήθηκε πανό με το μήνυμα «Δε θα μας κάνουν να αποκλίνουμε από το δρόμο της ειρήνης». Το παραπάνω μήνυμα έδωσε τον τόνο της Εθνικής Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Ζωή στη Βενεζουέλα, που διεξήχθη στην έδρα του Προέδρου, στην πρωτεύουσα Καράκας.

  Ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνόψισε το αντικείμενο της Διάσκεψης στο «να αναπτυχθεί ένας διάλογος από τους ίδιους τους Βενεζουελάνους με σεβασμό και ανοχή, για να επιτραπεί η δημιουργία μιας ατζέντας κοινωνικής και πολιτικής ειρήνης». Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τις συναντήσεις που είχε με τη νεολαία του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) και με τους εργαζόμενους στις εθνικές τηλεπικοινωνίες (CANTV), καθώς οι εγκαταστάσεις και των δύο λεηλατήθηκαν από τους διαδηλωτές.

  Με αυτήν την ευκαιρία ο πρόεδρος Μαδούρο έθεσε δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης. Πρώτον, το σεβασμό στο Σύνταγμα, επιμένοντας πως «κανένας δεν μπορεί να ανατρέψει με τη βία μία νόμιμη κυβέρνηση». Δεύτερον, τη δημιουργία ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με το όνομα «Αλήθεια». Η επιτροπή αυτή θα είναι υπεύθυνη να συλλέξει στοιχεία και να υποδείξει τους υπεύθυνους των παραβιάσεων του Συντάγματος και των νόμων κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

  Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ομόνοια, η Εθνική Διάσκεψη για την Ειρήνη σηματοδότησε μια στροφή στο πολιτικό σκηνικό της Βενεζουέλας. Η συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της κοινωνίας των πολιτών και της εργοδοσίας αποτελεί δείγμα αναθέρμανσης του εθνικού διαλόγου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρουσίες: του Χόρχε Ρόιγκ, προέδρου της Federcamas, της βασικότερης δηλαδή εργοδοτικής ένωσης της χώρας, του Λορέντζο Μεντόζα, προέδρου του οικονομικού μεγαθηρίου Polar, του Μιγκέλ Κοκτσιόλα, δημάρχου της Βαλένθια (εκλεγμένου με την αντιπολίτευση), όπως επίσης και του πρεσβευτή του Βατικανού Άλντο Γιορντάν.

  Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε τέσσερις βασικούς άξονες: το σεβασμό του Συντάγματος, την εξάλειψη των εστιών βίας, την άμυνα της χώρας απέναντι στον παρεμβατισμό και τη διοργάνωση εθνικού διαλόγου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Μετά από πρόταση του Χόρχε Ρόιγκ, συστήθηκε επιτροπή για την αξιολόγηση των οικονομικών προβλημάτων, που αποτελούν πηγή καθημερινής δυσαρέσκειας. «Πρέπει να ακούτε και άλλες φωνές. Και η Federcamas έχει κάνει λάθη, αλλά οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα» τόνισε ο Ρόιγκ, απευθυνόμενος στο Ν. Μαδούρο. Αναφερόταν προφανώς στο πραξικόπημα κατά του Ούγκο Τσάβες το 2002, όταν ο Πέντρο Καρμόνα, πρώην πρόεδρος τη Federcamas, αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος.

  Η δεξιά αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται κομματικά στο Γραφείο Δημοκρατικής Ενότητας (ΜUD), αρνήθηκε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη, προβάλλοντας ενστάσεις και εκτιμώντας ότι θα έπαιζε το παιχνίδι των αρχών. Ο Ενρίκε Καπρίλες, ο υποψήφιος της δεξιάς που ηττήθηκε στις περσινές προεδρικές εκλογές, προτίμησε να λάβει μέρος σε διαμαρτυρία γυναικών «για τη ζωή» που διοργάνωσε η αντιπολίτευση.

  Η άρνηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μαδούρο είναι ένα μόνο μέρος του μεγάλου σχεδίου για την κοινωνική ειρήνη και συνύπαρξη, με βασικό στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας (αφοπλισμός, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνική επανένταξη). Αλλά και πάλι, η δεξιά αντιπολίτευση, που χρησιμοποίησε προεκλογικά αυτή τη μάστιγα, αρνείται να συμβάλλει σε οποιαδήποτε δράση της κυβέρνησης.

  Μία από αυτές τις δράσεις αποτελεί η δημιουργία ενός μοντέλου μπολιβαριανής αστυνομίας, ούτως ώστε να επιβληθεί ένα νομικό πλαίσιο στα 147 υπάρχοντα αστυνομικά σώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ενρίκε Καπρίλες, κυβερνήτης (επίσης) της πολιτείας Μιράντα, όπου εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, έθεσε βέτο στην παραπάνω δράση…

  «Απευθύνω έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες της Δεξιάς. Μέχρι πού θα φτάσετε με τη βία και τη μισαλλοδοξία; Πότε θα αποσύρετε τα φασιστικά στοιχεία που επιτίθενται σε οικογένειες;» τόνισε σε ομιλία του ο Νικολάς Μαδούρο. Την ίδια ώρα παραμένουν τα οδοφράγματα στις μεσοαστικές συνοικίες πόλεων που αποτελούν «το 8% της εθνικής επικράτειας». Μετά τη λήξη της Διάσκεψης για την Ειρήνη, η κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει τεταμένη. Όμως η επιτυχία και η συμμετοχή στη Διάσκεψη μεταφέρουν το πρόβλημα στην αντιπολίτευση, η αξιοπιστία της οποίας τίθεται πια εν αμφιβόλω.

* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “LHumanité”.
 Μετάφραση & προσαρμογή: Φοίβος Τσικλιάς
 
 
 
πηγή : "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας", 7 Μαρτίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου