Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Σε κατάσταση παράλυσης βρήκε ο Α. Τσίπρας το ΣΔΟΕ

φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Μόλις 25 από τις συνολικά 2062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μέσα σε δύο χρόνια, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας συνέχιση του πάρτι ασυλίας και φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε σε κατάσταση παράλυση το ΣΔΟΕ και ανέφερε πως αποκαλύφθηκαν τα τεράστια προβλήματα και τις αδυναμίες της υπηρεσίας στη μεγάλη υπόθεση της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

   Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού, αλλά και ελλείψεις σε υποδομές». «Οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η αναποτελεσματικότητα και οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση σοβαρότατων φορολογικών υποθέσεων, κατά την άποψή μας, δεν συνιστούν τυχαία υπηρεσιακά προβλήματα. Υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα», τόνισε.
  
  Σχετικά με τους ελέγχους των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε πως από τις  2062 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, μέσα σε δυο χρόνια έχουν ελεγχθεί μόλις 25. Για τις υπόλοιπες 2037 υποθέσεις απασχολούνται σήμερα μόνο 35 υπάλληλοι που ταυτόχρονα απασχολούνται και με σωρεία άλλων υποθέσεων. «Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι σε ενάμισι περίπου χρόνο, το τέλος του 2015, η υπόθεση παραγράφεται οριστικά. Σημειωτέων ότι από αυτές τις 25 υποθέσεις που ελέγχθηκαν προκύπτουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια φόροι», δήλωσε και πρόσθεσε: «Συμπέρασμα: Όποιος δε θέλει να ζυμώσει – που λέει και ο λαός μας – όχι δέκα μέρες, αλλά δέκα χρόνια κοσκινίζει».
  
  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως αποτελεί «μέγιστο σκάνδαλο την ώρα που τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα εξωθούνται στα όρια της οικονομικής απελπισίας, από την υπερφορολόγηση, τη φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων, από την αθλιότητα του ΕΝΦΙΑ που δημεύει τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, να συνεχίζεται το πάρτι της ασυλίας και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών».
  
  «Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί άμεσα ειδική υπηρεσία στο Υπουργείο Οικονομικών που θα ασχοληθεί με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Με τη Λίστα Λαγκαρντ, τα 54.000 εμβάσματα στο εξωτερικό, τις χιλιάδες off - shore εταιρίες, την υπόθεση των ενδοομιλικών συναλλαγών για την οποία δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου στελέχωση και παρακολούθηση», ανέφερε και συνέχισε: «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και η θεσμοθέτηση ενός δίκαιου, διαφανούς και σταθερού φορολογικού συστήματος, πάνω απ’ όλα απαιτούν πολιτική βούληση. Η παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση των Μνημονίων δεν έχει αυτή τη βούληση.  Ήρθε, όμως, η ώρα να δώσει λογαριασμό. Για τις πράξεις, αλλά  και για τις παραλήψεις της. Όσοι νομίζουν, δε, ότι θα χρησιμοποιήσουν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, να ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι».
  
  «Η ελπίδα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων βρίσκεται στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, βρίσκεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα με τη θέληση του λαού μας», κατέληξε.



  
  Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Κουμουνδούρου «το ΣΔΟΕ εμφανίζει πολύ σοβαρές καθυστερήσεις και ανεπάρκεια στην εκτέλεση του έργου του, που είναι η ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Όπως αναφέρουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ «πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως η Λίστα Λαγκάρντ διεκπεραιώνονται με απαράδεκτα αργούς ρυθμούς, ενώ άλλες δεν ελέγχονται καν. Το δημόσιο απέχει από την διεκδίκηση τεράστιων χρηματικών ποσών, ενώ με την αδυναμία του ΣΔΟΕ η φοροδιαφυγή ενθαρρύνεται συστηματικά. Την ίδια στιγμή, προκειμένου να υπερκαλυφθούν οι εξοντωτικοί δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τα πιο αδύναμα στρώματα εξοντώνονται από την υπερφορολόγηση μισθών και συντάξεων, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ».
  
  Ενδεικτικό των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΣΔΟΕ είναι πως συνολικά στην υπηρεσία εργάζονται 730 άτομα πανελλαδικά, ενώ στην περίοδο προ μνημονίου υπήρχαν 1.500 οργανικές θέσεις. Επίσης καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε υποδομή και εξοπλισμό, αλλά και σε κονδύλια για τις υπερωρίες και τις εκτός έδρας μετακινήσεις. Παράλληλα σημαντικά προβλήματα προκαλούνται από τη σύγχυση και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλες οικονομικές υπηρεσίες. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως άλλα σημαντικά προβλήματα είναι:

  • Η έλλειψη νομικής υποστήριξης των ελεγκτών. Οι οποίοι σε πολύ σοβαρές υποθέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πανίσχυρα νομικά επιτελεία των ελεγχομένων.
  • Ο κομματισμός. Η επιλογή υπηρεσιακών στελεχών με κομματικά κριτήρια είναι σχεδόν κανόνας. Πολλά ικανά υπηρεσιακά στελέχη μένουν αναξιοποίητα, εφ όσον δεν είναι πολιτικά ελεγχόμενα.
  •  Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων. Μόνο από εισαγγελικές παραγγελίες, το ΣΔΟΕ έχει τουλάχιστον 20.000 υποθέσεις για έλεγχο.
   Το αποτέλεσμα των σημαντικών ελλείψεων είναι η πλήρης αναποτελεσματικότητας και η αδυναμία έγκαιρης διεκπεραίωσης μεγάλων και πολύ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής. Μάλιστα, εκτός Αθηνών πολλές περιφερειακές διοικήσεις έχουν μηδενικό έργο, ενώ δεν διεξάγονται προληπτικοί έλεγχοι συμμόρφωσης με την φορολογική νομοθεσία.
  
  «Οι αδυναμίες αυτές δεν είναι προβλήματα υπηρεσιακού αλλά πολιτικού χαρακτήρα. Διατηρώντας τις φορολογικές υπηρεσίες σε κατάσταση αδράνειας και αδυναμίας, η κυβέρνηση συντηρεί ένα άλλοθι για να αφήνει ανέλεγκτη την φοροδιαφυγή των ισχυρών. Έτσι, με σχεδόν απροκάλυπτο τρόπο, και μπροστά στα μάτια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, στήνεται ένα πάρτι φοροδιαφυγής και διαπλοκής, για το οποίο η χώρα μας έχει σχολιαστεί επανειλημμένα ακόμα και στα διεθνή ΜΜΕ», τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: 
  
  «Το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στον έλεγχο κα την άσκηση πίεσης, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης το τεράστιο αυτό κυβερνητικό σκάνδαλο, που σε περιόδους βαθειάς οικονομικής κρίσης κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο περισσότερα από 15 δις . Παράλληλα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα επαναφέρει την εναλλακτική του πρόταση για ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, διαφανές και σταθερό φορολογικό σύστημα, καθοριστικό βήμα για την απαλλαγή της χώρας από την ασφυκτική πολιτική της λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών».

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου