Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ηλεκτρονική δημοκρατία

  Από τις Εφορείες ως τα νοσοκομεία, καθημερινά τα ΜΜΕ αναζητούν και προβάλουν μία περίπτωση γραφειοκρατίας. Συνεχίζει να ταλαιπωρεί προκαλώντας λάθη και παράδοξα, αν και έχουν γίνει μεγάλα βήματα για την αντιμετώπισή της (π.χ. ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης). Το ότι αυτές πολλές φορές δεν αντιμετωπίζεται με στόχο τη μείωση προσωπικού, είναι ανακριβές, ανεύθυνο και αντιτίθεται στο success story...
  
  Αληθεύει πάντως ότι η "Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση", αφού απέκτησε δικό της Υπουργείο, διευκόλυνε πολύ τη διεκπεραίωση διάφορων διοικητικών μας συναλλαγών. Στο χώρο του Πανεπιστημίου λ.χ., ο θεσμός της Ηλεκτρονικής Γραμματείας λύνει με ταχύτητα μικρές (αλλά σημαντικές) υποθέσεις. Οι δηλώσεις εγγραφής, μαθημάτων και συγγραμμάτων ήταν χρονοβόρες διαδικασίες, που τώρα πραγματοποιούνται από τον προσωπικό μας υπολογιστή.
  
  Παρατηρώντας την επιτυχία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η νέα διοίκηση του ΑΠΘ αποφάσισε να την επεκτείνει. Για να διευκολύνει τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ο πρύτανης κ. Π. Μήτκας ζήτησε από τους φοιτητικούς συλλόγους να στέλνουν τα προβλήματά τους με e-mail, για να τίθενται σε συζήτηση. Επειδή όμως οι - άσχετοι με την τεχνολογία- φοιτητές θέλησαν να κοινοποιήσουν δια ζώσης τα αιτήματά τους, ο Πρύτανης κλείδωσε τη Σύγκλητο στην αίθουσά της, κι έφερε και 10-20 φουσκωτούς να τη φυλάνε.
  
  Σε ανακοίνωσή του, τόνισε το διοικητικό χαρακτήρα του προβλήματος και ζήτησε ηλεκτρονικά τα προβλήματα των φοιτητών. Οι τελευταίοι, αντιτιθέμενοι σφόδρα στον "εξηλεκτρισμό", ζητούν από τη διοίκηση να να συζητήσει μαζί τους, live και όχι μέσω facebook.
  
   Η πρακτική αυτή άρεσε τόσο πολύ στο νέο πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Θ. Φορτσάκη, που είπε να την προχωρήσει ένα βήμα ακόμα. Πρότεινε λοιπόν, αντί για τις πολύωρες Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, να μπαίνουν οι φοιτητές στο internet και να ψηφίζουν για τα προβλήματά τους. Θα αποφευχθούν έτσι η ταλαιπωρία, οι εντάσεις και οι -ξεπερασμένες πια- συλλογικές διαδικασίες.
  
  Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους. Μαζί με αυτά μειώνουν και τη δημοκρατία. Γιατί, όσο να πεις, ο πολιτικός διάλογος κοστίζει...

πηγή: ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας, τ.38, 21-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου