Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Live your myth in Greece, αλλά ζήτα και απόδειξη

του Φοίβου Τσικλιά

  Κάθε χρόνο, μόλις μπαίνει ο Μάρτης, η ίδια αίσθηση. Ήρθε η άνοιξη, έρχεται το καλοκαίρι, έρχονται οι διακοπές! Πρέπει να ξεκινήσουμε γυμναστήριο, να χάσουμε κάνα κιλό, να πιάσουμε τον Ιούλιο μόνιμη θέση σε ξαπλώστρα δίπλα στο κύμα, να πίνουμε φρέντο και μπύρες, να τα βγάζουμε φωτογραφίες για να χαιρόμαστε τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Πρώτη σκέψη είναι η οργάνωση των διακοπών. Μπαίνουμε σε site με πακέτα προσφορών, κλασικά στη Ryanair για φτηνές πτήσεις, και γενικά σκεφτόμαστε σε ποιο νησί θα αγκυροβολήσουμε, την ώρα που φοράμε ακόμα μάλλινα. 
  
  Η κατάληξη της παραπάνω συλλογιστικής ήταν τα τελευταία χρόνια ........ η κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Πού λεφτά για αεροπλάνα, πού λεφτά για ξενοδοχεία, πού λεφτά για rent-a-car και πού δουλειά για να τα χρηματοδοτήσεις; Δε βαριέσαι; Και στη σκηνή ωραία είναι, παρέα με τα τζιτζικάκια, τα πουλάκια και 9.000 ακόμα φοιτητές.
  
  Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αν δεν το 'χετε πάρει χαμπάρι, η ελπίδα ήρθε, και ήρθε για να μείνει. Αναλογιζόμενος ο Γιάνης Βαρουφάκης την κατάσταση, και αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της νέας γενιάς, βρήκε τη λύση.
  
  Πρόβλημα 1ο: Φοροδιαφυγή. Πρόβλημα 2ο: Ανεργία των νέων. Πρόβλημα 3ο: Αναποτελεσματικό ΣΔΟΕ. Τα 'βαλε κάτω ο Υπουργός, τα σκέφτηκε, τα μέτρησε και βρήκε μια κοινή λύση στα τρία αυτά προβλήματα: Θα πάρουμε φοιτητές που είναι άνεργοι, θα τους ντύσουμε τουρίστες, θα τους προμηθεύσουμε κρυφές κάμερες και θα τους ξαμολήσουμε στα νησιά και στις παραλίες να κυνηγήσουν τη φοροδιαφυγή!
  
  Το σχέδιο αποδεικνύεται ευφυές. Χιλιάδες tweets φοιτητών που ζητούν να πάρουν μέρος κατακλύζουν το λογαριασμό του Βαρουφάκη. Χαρακτηριστικό το μήνυμα της Χριστίνας, φοιτήτριας της Κτηνιατρικής: "Και για μικρό νερό θα ζητάω απόδειξη. Αυτό το καλοκαίρι τρέχουμε για την Ελλάδα!". Σε πιο επιθετικούς τόνους ο Στέλιος από το Πολυτεχνείο γράφει: "Τρέμετε Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ! #Mykonos_SDOE_2015".
  
  Η πρωτοβουλία Βαρουφάκη αναπτέρωσε το ηθικό των νέων της χώρας, ενώ έχει δώσει ώθηση και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Από χθες, αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις σε άσπρες μακριές κάλτσες, πέδιλα και βιβλιαράκια τσέπης με ελληνο-γερμανικούς διαλόγους.
  
  Ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝ.ΕΛΛ. μαζί) ήρθε για να λύσει τα προβλήματα της χώρας, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Κάνουμε ("μέρα με τη μέρα και νόμο με το νόμο") τα μνημόνια παρελθόν - ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα, που έλεγε και μια αφίσα κάποτε. Και στη φαντασία και τη δημιουργικότητα θα προσέθετα εγώ. Εδώ θα 'μαστε να τα βλέπουμε.
  
  Μέχρι το καλοκαίρι πάντως, σκοπεύω να προσποιούμαι τον τουρίστα και να μην αφήσω χωρίς έλεγχο gift shop για gift shop και γυράδικο για γυράδικο.  "Dyo souvlaki pita apo ola" και "Ι 'd like a statue o Apollo, please". 
  
 Ζήσε το μύθο σου και ζήτα απόδειξη. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου