Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Η Εκπαίδευση στον καιρό των Μνημονίων

της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου *

  Με το «καλημέρα σας» η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε το στίγμα της. Παρά τη συγκινητική αναφορά στον κορυφαίο ρόλο των εκπαιδευτικών, τόσο με τις προγραμματικές δηλώσεις όσο και με  αυτά που διαρρέουν στον τύπο γίνεται φανερό πως θα συνεχιστεί μια πολιτική σκληρού νεοφιλελευθερισμού που οξύνει τις μορφωτικές ανισότητες, που οδηγεί την εκπαίδευση σε πλήρη αποδιοργάνωση και τους εκπαιδευτικούς σε πλήρη εξαθλίωση.
  Ο στόχος όλων αυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα είναι ένας: να μειωθεί το κόστος της μόρφωσης των παιδιών με κάθε τρόπο.
Η εκπαίδευση θεωρείται μάλλον πολυτέλεια για να είναι δημόσια και να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού.
  Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ «το κόστος της εκπαίδευσης ανά μαθητή στην Ελλάδα είναι υψηλό». Πώς προκύπτει αυτό; Με μπακαλίστικη αριθμητική άθροισαν τον αριθμό των μαθητών -όλων των μαθητών από το Καστελόριζο μέχρι την Εκάλη, το Κολωνάκι μέχρι τα Καταλώνια- και το διαιρέσαν με το άθροισμα όλων των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Και επειδή οι μαθητές  στην τελευταία εσχατιά της χώρας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, ο καθένας καταλαβαίνει πως και στο Καστελόριζο πρέπει να υπάρχει σχολείο που να έχει όλες τις ειδικότητες οι οποίες χρειάζονται ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.
  Ο στόχος της μείωσης του κόστους αφορά όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η συνταγή είναι απλή και δοκιμασμένη: μειώνουμε τα χρήματα για τα σχολεία και φορτώνουμε με πρόσθετα βάρη τους γονείς, μειώνουμε τον αριθμό των εκπαιδευτικών και τους πληρώνουμε λιγότερο.

  Έτσι λοιπόν έχουμε:
•   Πρόσθετες περικοπές των δαπανών και φέτος παρόλο που η χώρα μας υπολείπεται πολύ του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης.

•   Δραματικά μειωμένοι διορισμοί για φέτος -1065 εκπαιδευτικοί για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση- που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τα κενά που υπάρχουν.

•   Μείωση του αριθμού των αναπληρωτών που θα προσληφθούν .

•   Περικοπή όλων των εκπαιδευτικών αδειών για τους εκπαιδευτικούς που έκαναν μεταπτυχιακές σπουδές για να προσφέρουν με περισσότερα εφόδια στην εκπαίδευση. Η διαρκής επιμόρφωση αν και κλίνεται σε όλες τις πτώσεις δεν πρέπει να έχει το παραμικρό κόστος .

•   Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία βρέθηκε και η λύση. Είναι η αύξηση του διδακτικού ωραρίου, το οποίο επίτηδες δεν διαχωρίζεται του εργασιακού ωραρίου. Ο εκπαιδευτικός για μια ακόμη φορά διασύρεται. Ο εκπαιδευτικός που έχει εργασιακό ωράριο μεγαλύτερο του διδακτικού του γιατί πρέπει να ετοιμάσει, να διορθώσει γραπτά, να ετοιμάσει εκδηλώσεις, δραστηριότητες της τάξης και του σχολείου, να συνεδριάσει για  να επιλύσει προβλήματα της σχολικής μονάδας, να ενημερώσει και να συνεργαστεί με τους γονείς, θεωρείται προνομιούχος, βολεμένος και τεμπέλης.

•   Και βέβαια εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται οι εκπαιδευτικοί  βλέπουν συνεχώς τις αποδοχές, τις συντάξεις και το εφάπαξ να μειώνονται, τη ζωή τους να δυσκολεύει. Οι νεοδιόριστοι μπαίνουν τώρα στην εκπαίδευση με 640 ευρώ. Η πολυδιαφημισμένη αξιολόγηση έρχεται μόνο ως πρόσχημα για την στασιμότητα των αποδοχών αρχικά και την απόλυση αργότερα .

  Οι εκπαιδευτικοί και  οι γονείς δε θα αφήσουν το δημόσιο σχολείο λεία στα χέρια της Τρόικας και της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

  Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενωμένοι θα υπερασπιστούμε τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα διεκδικήσουμε την ποιοτική της αναβάθμιση, θα παλέψουμε για τη ζωή μας.

  Ο Σεπτέμβρης προβλέπεται θερμότερος του θέρους για την εκπαίδευση.


      * Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου