Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κινητοποιήσεις στο Καραμπουρνάκι Καλαμαριάς, ενάντια στην τσιμεντοποίηση της παραλίας



ΦΩΤΟ από το seleo.gr
   Με ολοήμερη δυναμική συγκέντρωση απάντησαν την Τρίτη 18/9 οι πολίτες της Καλαμαριάς στην προσπάθεια των φερόμενων ιδιοκτητών παραλιακής έκτασης στο Καραμπουρνάκι (μεταξύ των οδών Ναυαρίνου, Σοφούλη, Κολχίδος και της θάλασσας) να αρχίσουν οικοδομικές εργασίες σε οικόπεδο που προορίζεται να γίνει χώρος πρασίνου και αναψυχής βάσει της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμαριάς. Σημειώνεται ότι η Πολεοδομία Καλαμαριάς εξέδωσε οικοδομική  άδεια για ανοικοδόμηση έκτασης στην παραπάνω θέση μετά από δικαστική απόφαση που έκανε δεκτή προσφυγή των φερόμενων ιδιοκτητών.
   
   Ήταν η δέκατη μέρα της μαζικής κινητοποίησης των δημοτών της Καλαμαριάς. Τη Δευτέρα συμμετείχαν δυναμικά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς, όπου επί ώρες αναζητούνταν πολιτικά και νομικά μέτρα προστασίας της παραλιακής ζώνης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Σαρηγιάννη ότι “Πολλά εγκλήματα έχουν συντελεστεί στην παραλιακή ζώνη. Να μην προσθέσουμε κι άλλα.”. Δεν μας είπε όμως ποιοι φταίνε για αυτά τα εγκλήματα.

   Την Τριτη 18/9 εμφανίστηκαν συνεργεία για να αρχίσουν οικοδομικές εργασίες. Δεκάδες πολίτες της περιοχής διαμαρτύρονταν έντονα, ζητώντας να μην ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες περικυκλώνοντας το οικόπεδο με τα σώματα τους. Μετά από ώρες δυναμικής κινητοποίησες υπό βροχή εμφανίστηκε η αστυνομία, η οποία ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποσυρθούν για να περάσουν οι μπετονιέρες με το μπετόν.

   Μετά από ασφυκτικές πιέσεις των συντονιστών της κινητοποίησης, εμφανίστηκαν κάποιοι Δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, ενώ από νωρίς υπήρχαν στον χώρο μια βουλευτίνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τρείς Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στον Δήμο.
Οι διαδηλωτές συσπειρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου, αναγκάζοντας τις μπετονιέρες να περάσουν από άλλο σημείο της περίφραξης υπό την ασφυκτικό κλοιό που έστησαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
 
   Το αίτημα αυτό στηρίζεται στην πρόοδο που εμφανίστηκε στη διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ. Σημειώνεται ότι είναι πάμπολλες οι αυθαιρεσίες που συνέβησαν και συμβαίνουν στη ζώνη μεταξύ των οδών Θ. Σοφούλη και της θάλασσας από τη Ναυτική Διοίκηση μέχρι την επέκταση της οδού Αργοναυτών και πιο πέρα. Πάμπολλα τα αυθαίρετα που κτίστηκαν εντός της περιοχής αιγιαλού και παραλίας και που προφανώς διεκδικήθηκε η εκ των υστέρων  νομιμοποίησή τους.
Εδώ και χρόνια παρατηρείται μια παρατεταμένη αν όχι και σκόπιμη υποβάθμιση του τόπου.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

  • Την κήρυξη της περιοχής σε τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

  • Την πρόβλεψη στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), όρων μη δόμησης της περιοχής.

  • Τη διεκδίκηση από μέρους της δημοτικής αρχής όλων των δημόσιων χώρων που εντάσσονται σε αυτή την περιοχή.

  • Τη νομική διερεύνηση των επίμαχων ιδιοκτησιών στην περιοχή πριν από το μέτρο των απαλλοτριώσεων.

  • Την ένταξη της σ’ ένα συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης του ενιαίου παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου, από την προέκταση της  Αργοναυτών μέχρι τα όρια του, στη Σχολή Δικαστών, που θα έρχεται σαν συνέχεια της ανάπλασης του στρατοπέδου Καραμπουρνάκι (Κόδρα) και την τελική ανάδειξή τους σε χώρους περιπάτου και πολιτισμού.

  • Την επαναχάραξη αιγιαλού - παραλίας στα πρότερα όρια, του 1981.

  • Την καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων

  • Το γκρέμισμα των παράνομων περιφράξεων και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, κατά μήκος όλης της ακτής.

  • Την απομάκρυνση των επιχωματώσεων που έχουν γίνει στο χώρο γύρω από το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

  • Τη διαμόρφωση διαδρόμου περιπάτου, παράλληλου με την ακτή, και την δενδροφύτευση του με κατάλληλα δέντρα.

Είμαστε ενάντιοι σε κάθε είδους δόμηση της παραλιακής ζώνης απ’ όπου και αν προέρχεται.
Επιθυμούμε την ευρύτερη συσπείρωση πολιτών και φορέων, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές του τόπου μας.

ΟΧΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κατοίκων για την προστασία της παραλιακής ζώνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου