Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Κανένας μόνος του στην κρίση! 12 μέτρα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης

1. Απαλλαγή των βεβαιωμένα ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

2. Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Διευκόλυνση των εργαζόμενων και ανέργων γυναικών με την ανάπτυξη προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης τις απογευματινές ώρες, αφού το υπουργείο «Παιδείας» σταδιακά καταργεί το ολοήμερο σχολείο.

3. Σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε να βοηθούνται οι άνεργοι στην ανεύρεση εργασίας ή να εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

4. Καμιά απόλυση εργαζόμενου από το δήμο - πλήρης αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού.

5. Πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού στις υπηρεσίες υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή ενίσχυσή τους με δημοτικούς υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή κρίνονται «υπεράριθμοι». 

6. Προώθηση - ενίσχυση συνεργατικών θεσμών - μορφών αλληλέγγυας οικονομίας (π.χ. αγορές χωρίς μεσάζοντες, συνεταιρισμοί παραγωγής - κατανάλωσης), με στόχο την ανακούφιση - απασχόληση των ανέργων και των απόρων. Διεύρυνση των σημερινών δομών αλληλεγγύης (π.χ. κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, συσσιτίων για απόρους κ.ά.) και δημιουργία νέων.

7. Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας υγείας.

8. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο - χωρίς προσαυξήσεις - των ανέργων και  απόρων συμπολιτών μας, που δηλώνουν τεκμηριωμένα αδυναμία εξόφλησής τους.

9. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα δημόσια αστικά-υπεραστικά μέσα μεταφοράς ή τα επιχορηγούμενα από το κράτος.
  
10. Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με δικαιούχους τους: ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους-δικαιούχους του ΕΚΑΣ, άπορους της Πρόνοιας, τρίτεκνες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ. Οι κάτοχοι της «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές ή με έκπτωση, ύστερα από συμφωνία του οικείου Δήμου με τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, η οποία  θα πρέπει να στηριχτεί με μέτρα και πρωτοβουλίες, π.χ. με την πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τρία χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η «Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» πρέπει να αντικαταστήσει και το ταπεινωτικό πιστοποιητικό απορίας που εκδίδουν οι ενορίες.

11. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και σταθερό τηλέφωνο με παρέμβαση της δημοτικής αρχής προς τους οργανισμούς παροχής τους.

12. Κανένα σπίτι στα νύχια των τραπεζιτών! Ο δήμος, σε συνεργασία με τις ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης και το Δικηγορικό Σύλλογο, παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και αποτρέπει το ξεσπίτωμα των δανειοληπτών που αδυνατούν (λόγω ανεργίας ή συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους) να είναι συνεπείς στην εξόφληση των δανείων τους.  

το Συντονιστικό της δημοτικής κίνησης 
"Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου