Την πιο κρίσιμη ίσως δοκιμασία μετά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη Ούγκο Τσάβες, τον περασμένο Απρίλιο, πέρασε την Κυριακή το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας, κερδίζοντας τις περισσότερες ψήφους στις αυτοδιοικητικές εκλογές και διατηρώντας τον έλεγχο στα δύο τρίτα των δήμων της χώρας.

  Με καταμετρημένες ψήφους στους 257 από τους 337 δήμους, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) συγκεντρώνει το 49,2 % των ψήφων έναντι του 42,7 % της αντιπολίτευσης (MUD), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας κερδίζει 196 δήμους, έναντι 53 για τον βασικό συνασπισμό της Δεξιάς. Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί σε 80 δήμους.

  Η δεξιά αντιπολίτευση κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχό της στην πρωτεύουσα Καράκας και στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, το Μαρακαΐμπο. Ακόμη και στο Καράκας, πάντως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε σημαντικές επιτυχίες, όπως η επανεκλογή με ποσοστό 55% του υποψηφίου του Χόρχε Ροντρίγκες στο Λιμπερταδόρ, τον μεγαλύτερο δήμο της πρωτεύουσας.

  Σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, έκανε λόγο για μια "μεγάλη νίκη" που υποδηλώνει ότι "η μπολιβαριανή επανάσταση συνεχίζεται με μεγαλύτερη δυναμική". Παρ' ότι οι δημοτικές εκλογές δεν συγκεντρώνουν συνήθως το ενδιαφέρον των προεδρικών ή των κοινοβουλευτικών στη Βενεζουέλα, η αναμέτρηση της Κυριακής είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς η βενεζουελάνικη Δεξιά είχε προσπαθήσει να δώσει σε αυτήν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τη δημοτικότητα της σημερινής κυβέρνησης.

  Η αποτυχία της αντιπολίτευσης να εκπληρώσει τους στόχους της -να ξεπεράσει σε ψήφους την κυβερνητική παράταξη ή να αποσπάσει περισσότερους δήμους- προκάλεσε έντονη απογοήτευση. "Έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν" ήταν η απολογητική δήλωση του ηγέτη του MUD, Ενρίκε Καπρίλες, που πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά "η Βενεζουέλα δεν έχει έναν ιδιοκτήτη" και ότι "μια διχασμένη χώρα χρειάζεται διάλογο".

  Για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που αποτελεί καθαρή ήττα της στρατηγικής που επένδυε στο φρενάρισμα και στο πισωγύρισμα των κοινωνικών και επαναστατικών κατακτήσεων του λαού της Βενεζουέλας κάνει λόγο σε δήλωση του ο Κώστας Ήσυχος, υπεύθυνος για την Εξωτερική και Αμυντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. "Οι κοινωνικές και οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς στη χώρα μας θα συνεχίσουν την αλληλέγγυα πολιτική και δράση τους έτσι ώστε η Βολιβαριανή διαδικασία να ενδυναμωθεί, όπως εξ άλλου οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, οι οποίες επίσης αγωνίζονται για ένα αντινεοφιλελεύθερο, αντικαπιταλιστικό και σοσιαλιστικό μέλλον" σημειώνει.


πηγή: ΑΥΓΗ, 10-12-2013