Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

"Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός"

του Φοίβου Τσικλιά

  Προφήτης, μέντιουμ, χαρτορίχτρα που της βγαίνουν, Παΐσιος... Πόσα και πόσα παρόμοια εμφανίζονται στις μέρες μας, να προβλέπουν την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ ή την πτώση του Boeing ("Αγιορείτης πατέρας προβλέπει τη διχοτόμηση της Ουκρανίας").Τέτοιοι μαϊντανοί εμφανίζονται και ευδοκιμούν μέσα σε φυλλάδες και ιστοσελίδες του χαμηλότερου επιπέδου.
  

  Δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο οι "προφήτες". Υπήρχαν και στο παρελθόν, όπου εμφανίζονταν ως ποιητές. Έγραφαν κάτι ακατάληπτα πράγματα, με αλληγορικές εικόνες, σε μια καινούρια γλώσσα. Δεκαετίς μετά, ξαναδιαβάζουμε τα αυτά ποιήματα και βρίσκουμε τα κρυμμένα ("προφητικά") νοήματά τους.
   

  Ο "προφήτης" Γιώργος Σεφέρης προέβλεψε την κατάρρευση του παλιού, δικομματικού, συστήματος εξουσίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έβαλε τέλος στο πελατειακό κράτος και στις κομματικές εξυπηρετήσεις. Διαβάζουμε στο Β': "Ἀκόμη ἕνα πηγάδι μέσα σὲ μιὰ σπηλιά./ Ἄλλοτε μᾶς ἦταν εὔκολο ν᾿ ἀντλήσουμε εἴδωλα καὶ στολίδια/ γιὰ νὰ χαροῦν οἱ φίλοι ποὺ μᾶς ἔμεναν ἀκόμη πιστοί./ Ἔσπασαν τὰ σκοινιὰ μονάχα οἱ χαρακιὲς στοῦ πηγαδιοῦ τὸ στόμα/ μᾶς θυμίζουν τὴν περασμένη μας εὐτυχία". Πάνε τα καλά χρόνια, πάνε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, πάνε και τα ρουσφετάκια.
  

  Προφανώς ο ποιητής δεν είχε υπόψη του τα μεγάλα ρουσφέτια στα συμφέροντα. Λογικό, αν αναλογιστούμε ότι το 1935 οι Σκουριές ήταν ακόμα δάσος, το Ελληνικό ήταν ακόμα αεροδρόμιο και οι Μπόμπολας και Λάτσης ήταν ακόμα αγέννητοι...
  

  Ο νομπελίστας ποιητής είχε γράψει και για την Πιερία μας, σε ένα από τα ποιήματα της συλλογής αυτής. Στο Ι' λοιπόν, διαβάζουμε: "Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός, ὅλο βουνὰ/ ποὺ ἔχουν σκεπὴ τὸ χαμηλὸ οὐρανὸ μέρα καὶ νύχτα. [...] Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός. Τὸν κλείνουν/ οἱ δυὸ μαῦρες Συμπληγάδες".
  

  Εύλογα παλαιότεροι μελετητές είχαν θεωρήσει τα Τέμπη ως τις "δυὸ μαῦρες Συμπληγάδες". Εδώ όμως έγκειται η προφητικότητα του Σεφέρη. 78 χρόνια πριν είχε προβλέψει τη λειτουργία των διοδίων του Αιγινίου, τα οποία -μαζί με αυτά της Λεπτοκαρυάς- κλείνουν τον τόπο μας σα Συμπληγάδες...
  

  "Ὁ τόπος μας εἶναι κλειστός". Στο χέρι μας είναι να τον ανοίξουμε!
 
Υ.Γ.: Η ποίηση δε χρησιμεύει (μόνο) για να το παίζουμε κουλτουριάρηδες στο facebook...



δημοσιεύτηκε στον "ΑΝΤΙΛΟΓΟ της Πιερίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου