Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τι Κουραδάς, τι "Ποτάμι"

  Ένα πρωινό του Μάρτη μας προέκυψε το "Ποτάμι". Με πρωταγωνιστή το δημοσιογράφο Σ. Θεοδωράκη, ο νέος αυτός σχηματισμός έκανε πάταγο λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Όλα τα ΜΜΕ έπεσαν πάνω του. Κάλυπταν μανιωδώς τις ομιλίες Θεοδωράκη, τις δηλώσεις στήριξης επωνύμων και μετρούσαν καθημερινά τα like και τα tweet για το νέο "κόμμα". Το "Ποτάμι" προβλήθηκε προεκλογικά και προωθήθηκε όσο κανένα πρωτοεμφανιζόμενο και εξωκοινοβουλευτικό κόμμα.
  
  Κατάφερε να αποσπάσει ένα 6%, χαμηλότερο των δημοσκοπήσεων που του έδιναν 11-13%, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές. Το ποσοστό είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς το πώς έδρασε το "Ποτάμι" μέχρι τις εκλογές. Προέβαλε μόνο την ανεξαρτησία και τα "νέα και άφθαρτα πρόσωπα" του ψηφοδελτίου του. Με ένα θολό (έως ανύπαρκτο) προγραμματικό λόγο, τοποθετήθηκε βολικότατα εκτός πολιτικής. Την τακτική αυτή συνέχισε στο συνέδριό του.
  
  Σε ανοιχτό χωρό, σαν αποφοίτηση Κολλεγίου, το "Ποτάμι" αποφάσισε για το μέλλον του. Εξέλεξε -και τυπικά- το Σ. Θεοδωράκη επικεφαλής (όχι πρόεδρο) δι' ανατάσεως της χειρός. Το "συνέδριο" κατέληξε σε συμπεράσματα (όχι πολιτική απόφαση). Στη διαδικασία συμμετείχαν οι εθελοντές (όχι μέλη) του "Ποταμιού". Ενδιαφέρον στοιχείο στο καταστατικό το ότι προβλέπεται η δημιουργία "Ομάδων Πολιτικής: για τη διαμόρφωση και αξιολόγηση πολιτικών θέσεων" από εθελοντές που "έχουν σχετική γνώση και εμπειρία". Προϋπηρεσία στην πολιτική δηλαδή...
  
  Το μέλλον του "Ποταμιού" προδιαγράφεται ενδιαφέρον. Εθελοντικές δράσεις τύπου ΟΝΝΕΔ (συλλογή τροφίμων στις γιορτές, καθαρισμός ακτών το καλοκαίρι κλπ) και πληκτικά σουαρέ τσαγιού τύπου Κεντροαριστεράς (σαν ομιλίες του Κουβέλη στη Λέσχη Γεροντοκόρων Ψυχικού). Κι όλα αυτά με χαλαρή μουσική και σκηνοθετικά πλάνα του Θεοδωράκη. 
  
  Γι' αυτό το "Ποτάμι" είναι σαν τον Κουραδά. Το λες ποτάμι, αλλά δεν το βλέπεις κιόλας. Όλοι ξέρουμε πού είναι, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες για το πώς είναι. Κάποιοι (λίγοι) θέλουν να ξαναβγεί στην επιφάνεια, σε εμάς τους υπόλοιπους φαίνεται γελοίο. Κι ακόμη κι αν το λένε Μοσχοπόταμο, όλοι Κουραδά καταλαβαίνουμε.
  
  Έτσι και το μόρφωμα του Σ. Θεοδωράκη. Ακόμη κι αν το λέει "Ποτάμι", όλοι "σανίδα σωτηρίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ" καταλαβαίνουμε...
 
 
Σημ. (για τους μη Κατερινιώτες): Ο Κουραδάς ήταν ρέμα στα όρια της πόλης της Κατερίνης, το οποίο λόγω της "καθαριότητάς" του έλαβε και το ανάλογο όνομα. Το ρέμα υπογειοποιήθηκε, με την κοίτη του να αποτελεί τη σημερινή οδό 19ης Μαΐου. 
  Ο Δήμαρχος της πόλης σχεδιάζει να επαναφέρει τον Κουραδά στην επιφάνεια με το (σικάτο) όνομα Μοσχοπόταμος, για να δημιουργήσει ένα "γραμμικό βιοκλιματικό αστικό πάρκο"...

πηγή: "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας", τεύχος 30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου