Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

"Διαολοκατάσταση" από το θέατρο Πήγασος - Η παράσταση

  του Φοίβου Τσικλιά

  Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι παραστάσεις της κωμωδίας του καλοκαιριού από το θέατρο Πήγασος. Η "Διαολοκατάσταση", σε σκηνοθεσία Χάρη Αμανατίδη, γέμισε για δύο συνεχόμενα βράδια (26 και 27 Ιουλίου) το θέατρο του Πάρκου της Κατερίνης. Η παράσταση, που προκάλεσε άφθονο γέλιο στους θεατές, βασίστηκε σε κείμενα του Αρκά και του Χ. Αμανατίδη.
  
  Αμέσως μετά τον απρόσμενο θάνατό του, ο Θεόδωρος (Γιάννης Χατζηιωαννίδης) φτάνει στην αίθουσα υποδοχής του Παραδείσου. Εκεί τον υποδέχεται ο άγγελος (Δανάη Αμανατίδου), που τον καλεί να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο για να καταταχτεί στον Παράδεισο ή στην Κόλαση. Τα πταίσματα του Θεόδωρου παραβιάζουν τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα και τον κατατάσσουν στην Κόλαση.
  
  Εν τω μεταξύ, έχει καταφθάσει ο Διάβολος (Γιώργος Μπαλιάκας), ο οποίος απηυδισμένος από τους κολασμένους ζητά μετάθεση στον Παράδεισο. Ο άγγελος προτίθεται να τον υποβάλει σε εξετάσεις, για να ικανοποιήσει το αίτημά του.
  
  Την ίδια ώρα, μια ομάδα κολασμένων ανεβαίνει στον Παράδεισο, με στόχο να διαγωνιστούν για το θρόνο του Διαβόλου. Πρόκειται για το Δον Ζουάν (Σπύρος Αναγνώστου), τη Φαίδρα (Άννα Γκούντα), την Αντιγόνη (Σοφία Αγαθαγγελίδου), τον κόμη ντε Σαντ (Κώστας Παπουτσίδης), την Ωραία Ελένη (Τατιάνα Σιδηροπούλου) και την Ιουλιέττα (Πωλίνα Γώγου), καρικατούρες όλοι χαρακτήρων και συμπεριφορών του σήμερα. Η ομάδα, που καθοδηγείται από το Ζ. Φρόυντ (Χάρης Αμανατίδης), αποφασίζει να διαγωνιστεί στον έρωτα.
  
  Μετά από μια σειρά κωμικών επεισοδίων, αποφασίζουν να καταργήσουν το θρόνο και την εξουσία του Διαβόλου. Οι κολασμένοι ανακαλύπτουν την αξία του έρωτα (μέσω "hardcore" καταστάσεων), ο τεχνοκράτης κ.Θεόδωρος τον καλλιτέχνη μέσα του και ο Διάβολος την ευτυχία χωρίς ευθύνες και εξουσία.  Ο άγγελος μένει μόνος, ανίκανος να αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων. 

  Σε όλη την έκταση της παράστασης είναι πρόδηλες οι νύξεις για την υποκρισία της θρησκείας και τη χρησιμοποίησή της από τους ανθρώπους, όπως φυσικά και για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το "σέξυ (success) story" του κ.Θεόδωρου και η αναζήτηση του πλησίον ("Η γυμνάστρια στην απέναντι πολυκατοικία είναι πλησίον; Αφού μας χωρίζει και ο δρόμος και το παρκάκι...").
  
  Ήταν, κατά γενική ομολογία, μια επιτυχημένη παράσταση. Οι ερμηνείες ήταν πολύ καλές και προκαλούσαν αβίαστο γέλιο. Το κείμενο, με το γρήγορο ρυθμό και τις έξυπνες ατάκες του, κάλυψε τις επιμέρους αδυναμίες συγκεκριμένων ηθοποιών, οι οποίες δεν επισκίαζαν τη συνολική εικόνα. Ακόμη και αν κάποιες ατάκες "διέφυγαν" ή κάποιες ερμηνείες δεν αποτύπωναν επαρκώς τις καρικατούρες που υποδυόνταν. Παρακολουθώντας όμως για χρόνια τον Πήγασο, παρατηρεί κανείς ότι όλοι οι ηθοποιοί (ακόμη και οι "νεώτεροι") ακολουθούν μια πορεία συνεχούς βελτίωσης των επιδόσεών τους στο σανίδι. Η "Διαολοκατάσταση" αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα σ' αυτήν την πορεία.



  Μ' αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα του θεάτρου "Πήγασος" για το καλοκαίρι του 2014. Από το Σεπτέμβριο, το θέατρο μετακομίζει στη νέα του στέγη, Αγ. Αικατερίνης 16. Σε ένα μεγαλύτερο και πιο λειτουργικό χώρο, υπόσχεται να συνεχίσει αδιάκοπα την -υψηλής ποιοτικής στάθμης- δημιουργική του δράση. Αναμένομεν...!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου