Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Και ποία η θέσις μας;

    Ζέστη, υγρασία, καρπούζι και μπύρα παγωμένη. Ο Ιούλιος τελειώνει, οι διακοπές (για όσους δουλεύουν) πλησιάζουν, το καλοκαίρι στην κορύφωσή του. Τα θερινά μπαλκόνια έχουν την τιμητική τους, κι ας τέλειωσε το Μουντιάλ. "Πώς πάμε;" - "Καλά, χαλαρώνουμε" η συνηθισμένη συζήτηση των ημερών.
  
  Χαλαρώνουμε λοιπόν, γιατί έχουμε τον ήλιο πάνω και τη θάλασσα δίπλα μας. Ασχέτως αν η θάλασσα σε λίγο δε θα μας ανήκει. Για την ακρίβεια η ακτή γύρω της, που θα θυσιαστεί από την κυβέρνηση υπέρ πίστεως και χρέους. Πολύ απλά, οι περιφραγμένες παραλίες της Αττικής θα επεκταθούν στην Πλάκα και στην Κατερινόσκαλα. Αν θες να βουτήξεις, πλήρωσε εισητήριο. Αλλιώς κάτσε να βράσεις.
  

  Αλλά τώρα χαλαρώνουμε. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με το ξεπούλημα (και) των αιγιαλών. Το ξέρει αυτό ο Γκίκας, γι' αυτό και το περνάει από το τμήμα θερινής ραστώνης της Βουλής. "Οι Γερμανοί μας ζηλεύουν για τον ήλιο και τη θάλασσά μας, και θέλουν να τους τα πουλήσουμε με το ζόρι"...
 

  Κι αλλού στη Μεσόγειο υπάρχει εξίσου ζηλευτός ήλιο και θάλασσα. Εκεί όμως οι ακτές δεν είναι πια ειδυλλιακές, γιατί εκεί κείτονται πτώματα παιδιών. Η θάλασσα έχει βαφτεί κόκκινη, και κρύβει καλά τα ναυάγια της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι ερείπια, πτώματα και μάνες που τρέχουν να προστατεύσουν τα ανήλικα παιδιά-"τρομοκράτες" τους.
  

  Είναι άλλη μια "επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας", και είναι ο Θάνατος που σέρνει το σάβανό του στους δρόμους της Γάζας. Είναι το κράτος του Ισραήλ, που για ακόμη μία φορά μακελεύει τον παλαιστινιακό λαό. Και είναι οι άμαχοι, που γίνονται ξανά στόχος. Στοιβαγμένοι σε μια λωρίδα γης, να σφυροκοπούνται από παντού, και να περιμένουν στη γωνία το θάνατο.
  

  Γι' αυτό λοιπόν, ας θυμόμαστε τι δε μας αφήνει να κοιμηθούμε το βράδυ. Είναι τα αηδόνια που "δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες", στην (τουριστική) Κύπρο του Σεφέρη; Όχι. Είναι οι εκρήξεις, οι θρήνοι και η σιωπή του θανάτου στη Γάζα. Αυτά δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε εδώ...

πηγή: "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου