Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Κόκκινο χαλί στην εμπορευματοποίηση της παιδείας

της Πίκιας Στεφανάκου

   Τα κολλέγια κάνουν... μπάτσελορ και μάστερ, οι απόφοιτοί τους εξισώνονται με τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ, ενώ τα πανεπιστήμια θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με τα έσοδά τους από την έρευνα!

   Αέρα στα πανιά της εμπορευματοποίησης της παιδείας φυσάει το Μνημόνιο που πέρασε οριακά η συγκυβέρνηση. Από εδώ και στο εξής, κάθε κύριος ή κυρία μπορεί να ανοίγει ένα μαγαζάκι, να βρίσκει ένα «ίδρυμα» της αλλοδαπής που συνήθως είναι τρίτης κατηγορίας και έχει ξεμείνει από δημόσια χρηματοδότηση, να κάνει ένα φραντσάιζινγκ και να λέει ότι δίνει μπάτσελορ και μάστερ! Μάλιστα, οι απόφοιτοί του θα έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα μπορούν να ασκούν τις δραστηριότητές τους «ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι με τις ίδιες προϋποθέσεις με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος». Μόνη εξαίρεση αποτελούν θέσεις που απαιτούν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα (π.χ. καθηγητές ΑΕΙ), αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό, αφού οι διορισμοί στα πανεπιστήμια έχουν μπει στην κατάψυξη.

   Μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς της παιδείας δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Έγινε, μέσα σε ένα 24ωρο, ό,τι ζητούσαν (και μπλόκαρε το εκπαιδευτικό κίνημα) επί δεκαετίες οι νεοφιλελεύθεροι διεθνείς οργανισμοί και ιδρύματα και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους και επιχειρηματίες. Με το Μνημόνιο αίρεται κάθε εμπόδιο στη δράση των υπαρχόντων ή επίδοξων επιχειρηματιών εκπαίδευσης. Μέσα σε έξι σελίδες καταργούνται ή τροποποιούνται ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών εκπαιδευτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονταν σε νομοθετήματα τα οποία αριθμούσαν 86 σελίδες! Ούτε αυτοί οι χλωμοί έλεγχοι που υπήρχαν δεν ισχύουν πια. Κάθε περιορισμός, από την άδεια ίδρυσης και τα προγράμματα σπουδών μέχρι τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού (το τελευταίο μπορεί να έχει απλώς «πιστοποίηση» από κάποιον άγνωστο φορέα της αλλοδαπής), καταργείται.

   Την ίδια ώρα το Μνημόνιο συνεχίζει τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, εξαναγκάζοντάς το να βάλει χέρι και στα έσοδά του από την έρευνα για να καλύψει λειτουργικές του δαπάνες! Η νεοφιλελεύθερη ιδέα περί αυτοχρηματοδότησης των ιδρυμάτων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και όποιος αντέξει. Επιπλέον, καταργείται και η τελευταία δυνατότητα των πανεπιστημίων να χρηματοδοτήσουν έρευνα, υποτροφίες και φοιτητική μέριμνα.

   Σε ό,τι αφορά τα δημόσια σχολεία, το Μνημόνιο μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε περιπλανώμενους Ιουδαίους, επιβάλλοντας αναγκαστικές μεταθέσεις στον βαθμό που κριθούν «υπεράριθμοι». Οι προσλήψεις στην εκπαίδευση μηδενίζονται, αλλά ο στόχος δεν είναι μόνο η κάλυψη των αναγκών εκ των ενόντων, αλλά κυρίως η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. 

   Αυτή θα γίνει οσονούπω μέσω της αξιολόγησης που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.
Αν τους αφήσουμε να πάνε και σε Μνημόνιο 4, να είστε σίγουροι ότι θα δούμε το όποιο δημόσιο χρήμα διατίθεται πλέον στην εκπαίδευση να χρηματοδοτεί... ισότιμα δημόσιους και εκπαιδευτικούς φορείς μέσω των κουπονιών στην παιδεία. Άλλωστε, ο τωρινός υπουργός Οικονομικών έχει δουλέψει εντατικά πάνω στην ιδέα του θείου Μίλτον Φρίντμαν.


πηγή: "Η ΑΥΓΗ της Κυριακής" 11-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου