Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Ιδρύεται η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

   Την ίδρυση της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα το 53o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα στεγάζεται στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φιλοδοξεί να αποτελέσει ιδανικό χώρο προώθησης των παγκόσμιων αισθητικών ρευμάτων. Στην ταινιοθήκη θα παρουσιάζονται αριστουργήματα του κλασικού κινηματαγράφου αλλά και σύγχρονα έργα και ρετροσπεκτίβες ενώ παράλληλα θα διοργανώνονται διαλέξεις, συζητήσεις που θα αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινηματογραφικής δημιουργίας. 
   
   Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση της ταινιοθήκης στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δ. Εϊπίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης καθώς και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Ο Κ. Γαβράς μιλώντας για την ταινιοθήκη τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο σε συνεχή εξέλιξη όπου θα παρουσιάζονται όχι μόνο φιλμ στα οποία έχει δοθεί μια αισθητική αξία αλλά και φιλμ που στην εποχή τους δεν αξιολογήθηκαν με ανάλογο τρόπο. "Είναι ένας τρόπος όχι μόνο να διατηρήσουμε τα φιλμ αλλά να τα δείξουμε στο κοινό και έτσι να δείξουμε πως ήταν η κοινωνία πριν πολλά χρόνια" πρόσθεσε.Ο Δ. Εϊπίδης σημείωσε πως δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα και πρόσθεσε ότι η χρηματοδότηση της ταινιοθήκης προέρχεται κατά 70% από πόρους του εξωτερικού καθώς και ότι δεν έχει επιβαρύνει καθόλου τον εθνικό προϋπολογισμό. Έκανε λόγο για ένα δώρο στην πόλη με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της και ευχήθηκε να παραμείνει στην πόλη μας στην αιωνιότητα.

   "Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η κινηματογραφική παιδεία στην Θεσσαλονίκη" δήλωσε ο Γ. Μπουτάρης και πρόσθεσε ότι η ταινιοθήκη θα αποτελέσει ένα πυρήνα Κινηματογράφου σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Η ταινιοθήκη αγοράστηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, από το Δήμο Θεσσαλονίκης και δόθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο αναλαμβάνει την διαχείριση της λειτουργίας της.

   Η τιμή πρόσβασης στην Ταινιοθήκη  θα κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ. 

   Η ταινιοθήκη εγκαινιάζεται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ με το αφιέρωμα "Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής" και την ειδική προβολή της ταινίας Καραβάτζο του Ντέρεκ Τζάρμαν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. "Η βαθύτερη ομορφιά της κινηματογραφικής εικόνας συνίσταται στον τρόπο που το φως διαχέεται μέσα στο κάδρο. Αυτό, λοιπόν, που αποτελεί και την εικαστική αξία του πλάνου, είναι ιστορικά και άμεσα συνδεδεμένο με την τέχνη της ζωγραφικής. Τα κινηματογραφικά έργα, από την εποχή του βωβού έως σήμερα, δεν έχουν πάψει να αντλούν από τις ανεξάντλητες ζωγραφικές πηγές, μετουσιώνοντας την ακίνητη και αχρονική ζωή των ζωγραφικών πινάκων στη μαγεία της κινούμενης εικόνας. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν η έβδομη τέχνη αντιμετωπίζει «κατά μέτωπο» τους μεγάλους ζωγράφους –τη ζωή, την εποχή και κυρίως το έργο τους. Είναι σαν οι δύο κατεξοχήν εικαστικές τέχνες (η πιο παλιά και η πιο σύγχρονη) να στέκονται απέναντι, αλλά ταυτόχρονα και μέσα, η μία στην άλλη, αναζητώντας έναν κοινό τόπο συνύπαρξης, όπου η στατικότητα της ζωγραφικής συνομιλεί με την κίνηση της κινηματογραφικής εικόνας." αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. Στο πλαίσιο τους αφιερώματος εντάσσονται οι προβολές των ταινιών Εγκον Σίλε-Εγώ λάτρεψα το γυμνό των Herbert Vesely & Leo Tichat, Ο λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί του Giorgi Shengelaya, το ντοκιμαντέρ Ο ζωγράφος Πικάσο του Luciano Emmer,καθώς και τα μικρού μήκος φιλ Toulouse-Lautrec του Robert Hessens και Βαν Γκογκ, Πωλ Γωγκέν και Γκερνίκα του Alain Resnais. Το αφιέρωμα "Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής" εμπλουτίζεται απότ η έκθεση φωτογραφίας "Stop -carre στο ερυωπαϊκό σινεμά" η οποία περιλαμβάνει 57 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ταινίες των σημαντικότερων ευρωπαϊων σκηνοθετών πυο επηρέασαν την εξέλιξη της γλώσσας και της αισθητικής του κινηματογράφου.


πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου