Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

190 χιλιάδες...;‏

του Φοίβου Τσικλιά

  Οι ευρωεκλογές τελείωσαν. Ωραίες ήταν, καλά περάσαμε, το 2019 πάλι. Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε, η ΝΔ έχασε, η συμμορία ανέβηκε, η Ελιά-ΠΑΣΟΚ δεν κάρπισε, το Ποτάμι ξεκίνησε για Αμαζόνιος και κατέληξε Μαυρονέρι και το ΚΚΕ μια απ' τα ίδια. Κατά τ' άλλα η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ μας άφησαν χρόνους, ο Καρατζαφέρης έκανε come-back και τα Γιοφύρια τα πήρε ο Άραχθος (μάλλον επειδή ο Τζήμερος δεν "στοίχειωσε" τη γυναίκα του).

  Αυτές οι ευρωεκλογές σηματοδότησαν αναμφίβολα μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Παγίωσαν κάποια στοιχεία που είχαν προκύψει το 2012, ενώ άλλα τα ανέτρεψαν. Θα έχουμε το χρόνο να τα εξετάσουμε, καθώς τα αποτελέσματα της κάλπης προκαλούν ακόμη αντιδράσεις (π.χ. ραγδαίες διαλυτικές τάσεις στους ΑΝΕΛ). Θέλω να σταθώ σε ένα από τα ποσοτικά ευρήματα των εκλογών, που με εξέπληξε αρκετά δυσάρεστα.

  Οι 190 χιλιάδες του τίτλου δεν είναι ένα απλό νούμερο. Είναι οι σταυροί που συγκέντρωσε ο Θοδωρής Ζαγοράκης (188.197 σε ενσωμάτωση 96,7%), με τους οποίους και εξελέγη ευρωβουλευτής της ΝΔ. Το νούμερο αυτό δε θα μας εντυπωσίαζε καθόλου αν επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε δημοφιλές πρόσωπο, με κάποια ψήγματα έστω πολιτικής δράσης (απ' όποιον χώρο κι αν προέρχεται). Όμως ψηφίστηκε ως επιτυχημένος ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Εθνικής.

  Περίπου 190 χιλιάδες άνθρωποι θεώρησαν ικανό το Θ. Ζαγοράκη να τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πώς θα τοποθετηθεί όταν τεθεί από το Μ. Γλέζο το ζήτημα του Κατοχικού Δανείου; Ή πώς θα αντιμετωπίσει τη συζήτηση για το χρέος της χώρας; Θα πέσει για να πάρουμε πέναλτι...;

  Το ανησυχητικό είναι ότι η προβολή ενός υποψηφίου στα ΜΜΕ και η αναγνωρησιμότητα του προσώπου του αρχίζουν να υποσκελίζουν τον πολιτικό διάλογο. Διότι όταν ανάμεσα σε έναν καλό εκφραστή της πολιτικής πρότασης του κόμματος (έστω και της ΝΔ) και έναν ποδοσφαιριστή εκλέγεται ο δεύτερος, τότε έχουμε πρόβλημα. Πρόβλημα πολιτικό και κοινωνικό, βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας.

  Το μόνο παρήγορο θα είναι οι ομιλίες του Θ. Ζαγοράκη στην Ευρωβουλή. Θα τις βλέπουμε μαζί με αυτές του ρήτορα Ανατολάκη στη Βουλή. Να γελάμε τουλάχιστον με τα χάλια μας...

πηγή: "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας", 6-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου