Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ναιναίδες και Τσιριμώκοι συνιστούν Σαμαρά. Αυτοί ξέρουν!

 του Φοίβου Τσικλιά

   Βρισκόμαστε στο 1849, στα υπό αγγλική "προστασία" Επτάνησα. Η Βουλή απαρτίζεται από 40 βουλευτές, μέλη των εξής κομμάτων: Προστασιανοί, Μεταρρυθμιστές και Ριζοσπάστες, με ευνόητες πολιτικές θέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στα δύο πρώτα κόμματα, τα οποία ελεγχουν τη Βουλή και τη Γερουσία (κυβέρνηση). Ο Άγγλος Αρμοστής αποφασίζει, η κυβέρνηση κάνει την απόφαση νόμο και η Βουλή των ψηφίζει.
  
  Οι οκτώ πρώτες περίοδοι της Βουλής των Ιονίων Νήσων ονομάστηκαν από το λαό "βουβές", ενώ οι βουλευτές που τις συγκροτούσαν "ναιναίδες" και "κομεστάδες". Οι βουλευτές ψήφιζαν παθητικά τα νομοσχέδια, συνήθως με την ιταλική φράση "come sta, come sta" ("όπως είναι", χωρίς δηλαδή καμία τροποποίηση). Αρκετές φορές, η Βουλή έκλεινε και η Γερουσία εξέδιδε μόνη της τα νομοθετικά διατάγματα.
  
   Σε κάθε νησί υπήρχε ένας Άγγλος Τοποτηρητής και ένας ντόπιος Έπαρχος (διορισμένοι από τον Αρμοστή και τη Γερουσία αντίστοιχα). Αυτοί επέλεγαν τα "επαρχιακά συμβούλια" (κάτι σαν συμβούλια τοπικής αυτοδιοίκησης), ώστε να είναι αρεστά στους "προστάτες" και αντίθετα σε απόψεις ανεξαρτησίας και Ένωσης με την Ελλάδα.
  
  Το παραπάνω σύντομο "μάθημα" Ιστορίας ανήκει στον ιστορικό Γ. Αλισανδράτου, σε βιβλίο του για την πολιτική στα Επτάνησα του 19ου αι. Η ομοιότητα με σύγχρονες καταστάσεις είναι εκπληκτική. Κι άλλες πολλές αναλογίες θα μπορούσα να βρώ, αλλά νομίζω πως αυτό που θέλω να πω είναι ξεκάθαρο.Στους κυβερνώντες μας λείπουν πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και η φαντασία.
  
  Οι σύμβουλοι (εσωτερικού και εξωτερικού) είπαν στο Σαμαρά να πει στους βουλευτές του ότι, αν θέλουν να ξαναβγούν, θα ψηφίζουν "ναι, come sta". Και έγινε! Του είπαν: αφού άλλαξες την κυβέρνηση, κλείσ' τη τη ρημάδα τη Βουλή. Έτσι έγινε!
  
  Αφού λοιπόν εξασφάλισε μια Βουλή κλειστή ή (στη χειρότερη) βουβή, ο Σαμαράς τώρα καίγεται να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα κουκιά δεν του βγαίνουν δεν μπορεί -δυστυχώς να- ορίσει Αρμοστή από το ΔΝΤ. Οι σύμβουλοί του, μην ξέροντας τι να κάνουν, τον παρέπεμψαν στον Κ. Μητσοτάκη.
  
  Διότι 29 κατασκευαστές αποστασιών συνιστούν Μητσοτάκη. Αυτοί ξέρουν!

πηγή: "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας", τ.28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου