Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Γκίκα μ' σε θέλει ο βασιλιάς!

του Φοίβου Τσικλιά

Ανασχηματιστήκαμε! "Εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης" Αντώνης Σαμαράς, νικητής και ανανεωμένος. Κατάφερε να διαρκέσει ένας ανασχηματισμός δύο βδομάδες, προκειμένου να ικανοποιήσει τους πάντες. Εν τέλει ικανοποίησε μόνο την ακροδεξιά (τσεκουράτη) συνιστώσα της ΝΔ. Άλλαξε ο Παιδείας, άλλαξε ο Εσωτερικών, άλλαξε ο Δημοσίας Τάξεως, άλλαξε ο Μανωιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς.
  
  Η αλλαγή που διαφημίστηκε περισσότερο ήταν αυτή του υπουργείου Οικονομικών. Ο επιτυχημένος Γ. Στουρνάρας αποχώρησε, για να υπουργοποιηθεί ο Γκίκας Χαρδούβελης. Η φημολογία για "αναβάθμιση του Στουρνάρα" με τοποθέτησή του ως διευθυντή στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν πείθει κανέναν. Έναν υπουργό που πέτυχε τους στόχους του, ένα καλό χαρτί για την κυβέρνηση δεν το πετάς. 
  
  Ο αντικαταστάτης του κ. "success story" διαφημίστηκε από τα ΜΜΕ ως ανάλογος του προκατόχου του. Πανεπιστημιακός, με διεθνές κύρος, μακρά θητεία στον Τραπεζικό τομέα, κυβερνητική εμπειρία και κυρίως εξωκοινοβουλευτικός. Το τελευταίο προβλήθηκε ιδιαίτερα, αφού είναι θετικό ο βασικότερος Υπουργός μιας κυβέρνησης να μην έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό.
  
  Το βιογραφικό του κ. Χαρδούβελη είναι γεμάτο ακαταλαβίστικα αρχικά οργανισμών, όπως EBF- EMAC, CIIM, FRB και άλλα. Εντοπίζουμε πολύ συχνά τη λέξη Τράπεζα, σε όλες τις πτώσεις και τους αριθμούς. Ο κ. Υπουργός θήτευσε σε μια (μεγάλη) σειρά Τραπεζών της Ελλάδας και του εξωτερικού, πάντα σε υψηλές διοικητικές θέσεις. Το όνομά του εμφανίζεται επίσης σε υψηλά επιτελικά πόστα, επι πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου.
  
  Πέρα από την "κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ του 8%" στην κυβέρνηση και τα σενάρια συνομωσίας, η αλήθεια είναι δυστυχώς πολύ απλή. Οι Τράπεζες κινούν τα πολιτικά νήματα της μνημονιακής εποχής. Δεν αρκούνται πλέον στο να δρουν παρασκηνιακά. Βγαίνουν στο προσκήνιο, επιβάλλοντας δικούς τους ανθρώπους σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Γιατί να κουράζονται να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους με εντολοδόχους, όταν μπορούν να υποδείξουν τον Υπουργό Οικονομικών;
  
  Ο παρεμβατισμός του τραπεζικού συστήματος στην πολιτική είναι πια εμφανής και θεσμοθετημένος.
  
  Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στα γκισέ της Eurobank και της Πειραιώς, παράλληλα με την εξόφληση των οφειλών του φορολογούμενου - ψηφοφόρου. Μαντέψτε το αποτέλεσμα...!

πηγή: "ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ της Πιερίας", 13-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου