Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Δυο μετανάστες Πακιστανοί νεκροί, στην προσπάθειά τους να σώσουν δύο Έλληνες.

του  Αντώνη Δ. Μάντζιου, 
οικονομολόγου, δημοτικού συμβούλου Κατερίνης
         Την ώρα που η δικομματική κυβέρνηση με επικεφαλής τους Χρυσοχοϊδη, Λοβέρδο προσπαθεί να βάλει πρώτο θέμα στην προεκλογική ατζέντα το μεταναστευτικό πρόβλημα, μια καθαρή προεκλογική κίνηση που στρεφόμενη ακροδεξιά επιτίθεται στην Αριστερά, την ώρα που Χρυσαυγίτες μεταφερόμενοι με πούλμαν συγκεντρώνονται στην Κατερίνη για να εκτοξεύουν το μίσος τους κατά των μεταναστών, κατά των ανήμπορων, την ίδια ώρα έρχεται η αυτοθυσία δύο Πακιστανών, μεταναστών στην πατρίδα μας,  να μας θυμίσει τι σημαίνει αυταπάρνηση, τι σημαίνει αλληλεγγύη τη σημαίνει ανθρωπιά.

        Μπήκαν απρόσκλητοι (μαζί με έναν τρίτο Πακιστανό που τραυματίστηκε) στο παγιδευμένο στις γραμμές του τραίνου αυτοκίνητο για να βγάλουν έξω το ηλικιωμένο ζευγάρι που είχε παγιδευτεί και έχασαν τη ζωή τους από το διερχόμενο τραίνο.

        Απώλεια για τον Χρυσοχοϊδη γιατί δεν πρόλαβε να τους βάλλει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απώλεια για τον Λοβέρδο γιατί δεν πρόλαβε να μας πει  ποιες αρρώστιες  θα μας μεταφέρανε.

       Για όλους όμως του υπόλοιπους, για τους χωριανούς τους, για τους εργαζόμενους, για όλους εμάς που πληρώνουμε την κρίση, ήταν δυο από εμάς. Δυο από εμάς που ξεχώρισαν για να σώσουν δυο συνανθρώπους τους.       

        Δυο από μας που μας δίνουν την ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι οι λεγόμενοι «λαθρομετανάστες» είναι άνθρωποι σαν εμάς μπορεί και καλύτεροι, είναι άνθρωπο που και αυτοί βάζουν μπροστά τη ζωή, όχι την δική τους, των συνανθρώπων τους, ήταν άνθρωποι όπως οι παππούδες μας και οι γονείς μας που με χαρτιά ή  χωρίς χαρτιά ξενιτεύτηκαν κυνηγημένοι από την μοίρα , στην Αμερική στην Αυστραλία την Γερμανία αναζητώντας καλύτερη τύχη, με την έννοια στα παιδιά τους πίσω στην πατρίδα, με τη νοσταλγία της επιστροφής.

      Δύο Πακιστανοί θυσιάστηκαν στην προσπάθειά τους να σώσουν δυο Έλληνες.

      Δυο άνθρωποι προσπάθησαν να σώσουν δυο άλλους συνανθρώπους.

        Ας γίνει η αυτοθυσία τους η αιτία να ξανασκεφτούμε για τους μετανάστες, να ξανασκεφτούμε ότι και αυτοί υποφέρουν όπως οι άλλοι εργαζόμενοι, να προσπαθήσουμε να μην γίνουν αυτοί οι αποδιοπομπαίοι τράγοι και θύματα των προεκλογικών αδιεξόδων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να μην στραφούν οι φτωχοί κατά των πιο φτωχών.

        Γιατί υπάρχουν λύσεις, ανθρώπινες λύσεις, για το μεταναστευτικό, λύσεις που θα βοηθήσουν και τα αστικά κέντρα που πλήττονται, αλλά και τους μετανάστες που διώκονται.
       Ο  παρουσιαστής του ΜΕΓΚΑ  στην περιγραφή του συμβάντος επέμενε μονότονα, λαθρομετανάστες, λαθρομετανάστες, λαθρομετανάστες,  χωρίς να καταλαβαίνει ότι όσο επέμενε στον χαρακτηρισμό τόσο τους ανύψωνε παραμένοντας ο ίδιος  τόσο μικρός, απρόσμενα μικρός

Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου