Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Μια φορά στα χίλια χρόνια κελαηδούν αλλιώς τ’ αηδόνια


 του Φοίβου Τσικλιά


  Οι πορείες χειραφέτησης του λαού μας δεν προβλέπονται, δεν προετοιμάζονται, δεν ελέγχονται από τα πριν. Είναι οι στιγμές ρήξης, όπου η τριβή μεταξύ της καταρρέουσας κοινωνικής πραγματικότητας και των αναγκών του λαού γεννά μια έκρηξη supernova, μέσα από την οποία θα γεννηθεί το άγνωστο καινούριο. Μια τέτοια πορεία χειραφέτησης, η πρώτη για τη χώρα μας στον 21o αιώνα, αναμένεται να ξεκινήσει από Δευτέρα.
  
   Η τύχη, η στιγμή, η συγκυρία θα πει κανείς, η θέληση και οι ανάγκες του λαού θα πω εγώ, είναι τα στοιχεία αυτά που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% στο 17% και ακόμη παραπάνω, σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά πάσα πιθανότητα και στην κυβέρνηση. Το συμαχικό σχήμα της Αριστεράς, με τη στάση του στα 2 χρόνια των Μνημονίων, με τις θέσεις του, τις προτάσεις του και τη συνεπή αντιμνημονιακή-αντινεοφιλελεύθερη πολιτική του, κατάφερε να ενώσει τον ελληνικό λαό απέναντι στις επιταγές της madame Merkel και των πολιτικών-τραπεζικών της φίλων. Και τώρα οι προτάσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη διάσωση της χώρας και του λαού έρχονται στο προσκήνιο και διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας.
  
   Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές «Κάνουμε τα Μνημόνια παρελθόν – Ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα» είναι μια πραγματικότητα. Μέσω της ακύρωσης των Μνημονίων, της σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και των δανειακών συμβάσεων και τη χάραξη νέας αναπτυξιακής πολιτικής, προς όφελος του λαού, ανοίγει πλατύς ο δρόμος της ελπίδας, της ανάκαμψης του καλύτερου μέλλοντος για όλους και όλες. Μια αλλαγή όπως η αυριανή σηματοδοτεί το τέλος μια ολόκληρης περιόδου και την έναρξη μιας νέας, με καινοφανή καθήκοντα και πρωτοφανή δικαιώματα για το σύνολο της κοινωνίας. Η λήξη της μεταπολιτευτικής περιόδου συντελέστηκε, ώρα να γραφτούν οι νέες σελίδες της ιστορίας.
   
  Στα καινοφανή καθήκοντα που προανέφερα θα είναι πρώτα-πρώτα η συμμετοχή. Μια κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά έχει ως προϋπόθεση τη στήριξη του λαού. Μέσω ανοικτών λαϊκών συνελεύσεων για κρίσιμα ζητήματα και νομοθετήματα, μέσω του ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, μέσω νέων θεσμών λαϊκής εξουσίας και αύξηση της λαϊκής κυριαρχίας (εντός και βασικά εκτός Βουλής). Και βασικότερα, μέσω της στήριξης των επιλογών του λαού, με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης, στους δρόμους και στις πλατείες. Όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας: «όταν εμείς θα διαπραγματευόμαστε τα δικαία του λαού μας στις Βρυξέλλες, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι στους δρόμους». Ένα μότο θα μπορούσε να είναι το Διαφάνεια-Δημιουργία-Δημοκρατία. Με διαφάνεια κατατίθενται όλες οι προτάσεις, δημιουργικά συζητούνται, κρίνονται και ενισχύονται, με δημοκρατία επικυρώνονται.

   Όσον αφορά τα πρωτοφανή δικαιώματα του λαού, δε χρειάζεται να τα περιγράψω ενδελεχώς. Η δυνατότητα παρέμβασης στο μέχρι τώρα «άβατο» του ελληνικού κράτους είναι το μεγαλύτερο. Από εκεί και πέρα, η ύπαρξη των πρωταγωνιστών των κοινωνικών αγώνων στα κυβερνητικά έδρανα μιλά από μόνη της. Όταν οι άνθρωποι που έδιναν π.χ. τόσα χρόνια τις μάχες διατήρησης και ενίσχυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, βρίσκονται τώρα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τότε σίγουρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Όταν ο λαός κουμαντάρει τη χώρα, τότε «η ζωή τραβά την ανηφόρα». Και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις αυριανές εκλογές είναι αποκλειστικά και μόνο νίκη του λαού.
   
  Ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα λοιπόν, δρόμο στο λαό. Έννοιες ξεχασμένες, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις, οι κοινωνικές παροχές, η Δημοκρατία θα επιστρέψουν στο λεξιλόγιό μας. Είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε, για το λαό μας ξημερώνουν νέες μέρες. Δύσκολες μέρες, γιατί κανείς δεν υπόσχεται ρόδινο μέλλον. Το άμεσο μέλλον θα είναι δύσκολο, ίσο πιθανώς του παρόντος. Θα είναι όμως δύσκολο με προοπτική, με ελπίδα για καλύτερες μέρες, αφού την κυβέρνηση την αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και την εξουσία την αναλαμβάνει ο λαός.
   
  Στις 6 του Μάη, ξεκίνησε μια ειρηνική επανάσταση του ελληνικού λαού απέναντι στους δυνάστες του, η οποία μπορεί να συνεχιστεί με την ψήφο μας αύριο, στις 17 του Ιούνη. Πλέον οι ξένες παρεμβάσεις δε μας φοβίζουν. Πλέον η εγχώρια τρομοκρατία δε μας τρομοκρατεί. Πλέον οι δυνάμεις της συντήρησης ετοιμάζονται για μια νέα ήττα, γι’ αυτό και πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα. Πλέον ο λαός αποφασίζει, ο λαός μιλά, ανατρέπει το παρελθόν, γυρνά σελίδα. Η τρομοκρατία και το εμπόριο φόβου μάχονται την ελπίδα. Το φως μάχεται το σκοτάδι. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει! Ο λαός θα νικήσει!  
 
  Η πιο ζοφερή ώρα της νύχτας είναι λίγο πριν την αυγή.
 
  Καλή ψήφο.

  Καλό ξημέρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου