Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

"Βαρύ πέφτει στους ώμους μου, το βάρος της συνείδησής τους"*

του Φοίβου Τσικλιά


   Τα παχιά λόγια από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν τις δεύτερες εκλογές του 2012, περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης των Μνημονίων και των δυσμενών όρων των δανειακών συμβάσεων, έπεισαν μάλλον ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο άλλωστε και ξαναεμπιστεύθηκε τα δύο αυτά κόμματα. Μόλις λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος ξέχασαν εντελώς την επαναδιαπραγμάτευση, δήλωσαν την τυφλή υποταγή τους στο πρόγραμμα λιτότητας ΕΕ-ΔΝΤ και έριξαν τις μάσκες των "προστατών του λαού" από τον τυφώνα ΣΥΡΙΖΑ και την τροπική καταιγίδα Α.Τσίπρας. Ο Φ.Κουβέλης, στην πρώτη του δήλωση μετά τα πρωτα αποτελέσματα, εμμέσως πλην σαφώς έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ στη Μνημονιακή αυτή συγκυβέρνηση.
  Καλοκαιράκι τώρα, τα γνωστά "μπάνια του λαού", ζέστη, χαλάρωση και ice tea παρά θιν' αλός. Ας μην έχουμε όμως την ψευδαίσθηση ότι και οι συγκυβερνώντες θα πάνε να λιάσουν τα κορμιά τους στο ζεστό μας ήλιο. Μέτρα της τάξεως των 12 δισ. ετοιμάζονται για τον Ιούλιο. Τι θα περιλαμβάνουν; 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο, περαιτέρω περικοπές μισθών-επιδομάτων-συντάξεων, περιστολή δημόσιων δαπανών, παραχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοσίου σε ιδιώτες (π.χ. ΣΔΙΤ, παραχώρηση τεχνικών υπηρεσιών ΔΕΗ σε ιδιώτες, "ενοικίαση" κλινικών των Κρατικών Νοσοκομείων σε ιδιώτες κ.α.). 
   Δε μου αρέσει ο ρόλος της Κασσάνδρας, αλλά προβλέπω ότι αυτόν το χειμώνα θα το βγάλουμε πολύ δύσκολα. Με το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,4 ευρώ, με δεύτερη χρονιά χαρατσιών, με περισσότερες περικοπές, με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να καλπάζουν, η κατάσταση θα χειροτερέψει πολύ. Η αύξηση των ανισοτήτων και η συνεχώς αυξανόμενη ένταση στην κοινωνία μπορούν να θεωρούνται δεδομένες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης των συνεπειών τους. 

Νέα Δημοκρατία
  Αδιαμφισβήτητα, η ΝΔ είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών. 129 έδρες και +2,7% από το δεύτερο κόμμα συνιστούν επιτυχία, με δεδομένη τη ρευστότητα της πολιτικής σκηνής. Όμως η συντηρητική παράταξη ούτε πανηγύρησε, ούτε γιόρτασε τη νίκη της. Γιατί άραγε; Για δύο πολύ απλούς λόγους. Πρώτον, γιατί αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση (αναγκαστικά μαζί με το ΠΑΣΟΚ) στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας, με ένα πρόγραμμα ενάντια στη λαϊκή βούληση και χωρίς ισχυρούς συμμάχους στο εσωτερικό. Δεύτερον, γιατί κέρδισε με 2,7% όχι το ΠΑΣΟΚ (από το οποίο έχασε με -11% μονάδες το 2009) αλλά το ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς που έφτασε μέσα σε 2 μήνες από το 4,5% στο 26,9%, τρομοκρατώντας τη ΝΔ. Ευτυχώς γι' αυτούς, η τρομοκρατία τους (τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό) έπιασε τόπο και ο Φόβος σημείωσε μια πρώτη νίκη ενάντια στην Ελπίδα.
  Η ευλαβική τήρηση των Μνημονίων και της υπογραφής του Α.Σαμαρά, ο "εξορκισμός" κάθε ιδέας επαναδιαπραγμάτευσης και η επιβολή νέων, σκληρότερων μέτρων λιτότητας θα αποτελέσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Η ΝΔ είναι βρε, μην ξεχνιόμαστε κιόλας. Επειδή άλλαξε ο Μανωλιός; Δεν έβαλε τα ρούχα αλλιώς...

ΣΥΡΙΖΑ
  Όποιος μας έλεγε το 2010, όταν οι Ανανεωτικοί αποχωρούσαν από το ΣΥΝ φτιάχνοντας τη ΔΗΜΑΡ, ότι σε 2 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας, θα τον περνάγαμε για σχιζοφρενή. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησε ένα πλατύ και Ενωτικό Μέτωπο με όλη την ελληνική Κοινωνία. Συγκρότησε κυβερνητικό πρόγραμμα, ενηλικιώθηκε μέσα σε ένα μήνα και αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό πυλώνα της ανατροπής στην Ελλάδα. Οι πολίτες που ελπίζουν, που ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο, μακριά από το φόβο των τοκογλύφων, έξω από τα Μνημόνια, συσπειρώνονται πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το 26,9% του κόμματος στις 17 Ιουνίου, οι 71 έδρες του αποτελούν αφ' ενός ιστορική κατάκτηση για την Αριστερά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αφ' ετέρου όμως, δίνουν και το στίγμα μιας κοινωνίας που αντιστέκεται, που επιμένει, που δε φοβάται. Μιας κοινωνίας που υψώνει το ανάστημά της και αγωνίζεται για Δημοκρατία, Ανάπτυξη για το λαό, Διαφάνεια και Εθνική Ανεξαρτησία.
   Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Α.Τσίπρα δικαιώνονται, οι επιλογές και οι προτάσεις του είναι καθημερινά στο προσκήνιο. Αναμένεται να ασκήσει ιδιαίτερα σκληρή κριτική στη Μνημονιακή συγκυβέρνηση από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο μέσα όσο και έξω από τη Βουλή, θα αποτελέσει το ισχυρότερο ανάχωμα στις επιλογές της κ.Μέρκελ και των εδώ πολιτικών φίλων της.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη δύναμη που θέλει και μπορεί να ανακόψει την εθνική τραγωδία που βιώνουμε. Οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη της υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ανατροπής της λιτότητας, τη μάχη της ελπίδας για το λαό.

ΠΑΣΟΚ
   Το ΠΑΣΟΚ και σε αυτές τις εκλογές έλαβε ό,τι του άξιζε. Οι βασικοί υπεύθυνοι της υποταγής στο ΔΝΤ είδαν το 44% να γίνεται τώρα 12,3% και τις 160 έδρες να γίνονται 31. Το ΠΑΣΟΚ τιμωρείται από τον ελληνικό λαό, καθώς απέβαλε κάθε έννοια φιλολαϊκής πολιτικής από πάνω του και έγινε πολιτικά σκληρότερο ακόμα και από τη Δεξιά. Aποκόπηκε από την κοινωνική του βάση, "ξεπούλησε τις αρχές των ιδρυτών του" όπως αναφέρουν πρώην στελέχη, ταυτίστηκε με τη ΝΔ και έχασε την ταυτότητα που θα το διαφοροποιούσε από αυτήν. Πιθανή διάσπαση και σίγουρη αλλαγή προσανατολισμού θα είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν το ΠΑΣΟΚ την επόμενη περίοδο, με τον Ε.Βενιζέλο να θέλει να αλλάξει τα πάντα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
   Το κόμμα του Π.Καμμένου κατάφερε να διατηρηθεί σε υψηλά ποσοστά, παρά την πίεση από τη ΝΔ. Συγκέντρωσε 7,5% και 20 έδρες, μειωμένες κατά 13 από το Μάιο. Το αποτέλεσμα είναι μία επιτυχία για το νέο αυτό κόμμα, αν λάβουμε την ελλιπή οργάνωσή του σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, επιτυχία που οφείλεται εν πολλοίς και στον αρχηγό του κ.Καμμένο. Συγκροτεί ένα αντιμνημονιακό ρεύμα, στα δεξιά της πολιτικής σκηνής, η πορεία του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του στο μέλλον.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
   Τελικά η ΧΑ αποτελεί συνειδητή επιλογή και όχι "ακραία μορφή διαμαρτυρίας". Η νεοναζιστική αυτή οργάνωση αποκτά "νομιμοποίηση" στη συνείδηση ενός 6,9% του λαού, γεγονός που της δίνει και 18 έδρες. Μικρή η μείωση ποσοστού και ψήφων από το Μάιο, μεγάλος ο κίνδυνος για τη δημοκρατία. Οι επιθέσεις σε μετανάστες και αγωνιστές είναι στη λογική της ΧΑ, λογική που θα εκπροσωπείται και στη Βουλή.
   Ας ελπίσουμε να επιδράσει το φως της Δημοκρατίας σε όσους βγήκαν από τα σκοτάδια της ιστορίας. Οι 500.000 νεκροί Έλληνες το 1940-1944 κραυγάζουν από τους τάφους τους.

Δημοκρατική Αριστερά
   Το κόμμα του Φ.Κουβέλη κατά την προεκλογική περίοδο ξέχασε κάθε κατάργηση (έστω "απαγκίστρωση") από τα Μνημόνια και αποτέλεσε μια αμφιλεγόμενη δύναμη συναίνεσης στην πολιτική λιτότητας, ικανή να στηρίξει την όποια κυβέρνηση, αρκεί να υπάρχει μία. Όπερ και εγένετο. Η ΔΗΜΑΡ έλαβε 6,3% και 17 έδρες. Αποτελεί πλέον το κατάπτυστο αριστερό άλλοθι στη Μνημονιακή συγκυβέρνηση. Και μετά τους πείραξε ο χαρακτηρισμός "Αριστερός Καρατζαφέρης...

ΚΚΕ
   Το ΚΚΕ παρουσίασε μεγάλη πτώση, επιστρέφοντας σε ποσοστά 1993. Συγκέντρωσε μόνο 4,5% και 12 έδρες. Η πολιτική απομόνωσης που ακολούθησε ο Περισσός και τα 2 χρόνια των Μνημονίων δεν ανταμείφθηκε από το λαό, αντιθέτως καταδικάστηκε. Οι επιθέσεις λάσπης ενάντια βασικά στο ΣΥΡΙΖΑ και μετά σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν του βγήκαν του ΚΚΕ, που είδε την εκλογική του βάση να κατευθείνεται κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε το καμπανάκι της ενότητας να χτυπήσει στο ΚΚΕ, πριν αρχίζει να τσιρίζει ο συναγερμός κατάρρευσης της κοινωνίας.

  Ο ΛΑ.Ο.Σ. (δηλαδή ο Γ.Καρατζαφέρης κι όποιος άλλος έμεινε) συγκέντρωσε μόνο 1,6% και μένει εκτός Βουλής, όπως και η "Δημιουργία,ξανά!" με ίδιο ποσοστό. Οι ψηφοφόροι των δύο αυτών κομμάτων στράφηκαν στη ΝΔ, λόγω της πόλωσης που επικράτησε.
  Οι Οικολόγοι-Πράσινοι συγκέντρωσαν μόλις 0,9%. Οι ψηφοφόροι τους κατευθήνθηκαν μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αυτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (την οποία ξεπέρασε και το "Κίνημα Δεν Πληρώνω" με 0,4%) που έπεσε στο 0,3%. Το καμπανάκι της ενότητας ας χτυπήσει κι εδώ...

  Η μάχη χάθηκε για το λαό. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται. Για τη σωτηρία της κοινωνίας, για την ανατροπή των Μνημονίων, για την ανάκαμψη της χώρας. Ο δρόμος άνοιξε με την ψήφο του λαού. Την Κυριακή νίκησε ο φόβος. Όμως η νίκη του έχει κοντά ποδάρια. 
  Όπως δήλωσε άλλωστε και ο Αλ.Τσίπρας το βράδυ των εκλογών: 
"Πριν από ενάμιση μήνα ξεκινήσαμε μαζί ένα δύσκολο μα συναρπαστικό ταξίδι, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του Ελληνικού λαού.
   Για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια της λιτότητας και της φτωχοποίησης.
   Για να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα, να βάλουμε φρένο στην πορεία της Ευρώπης προς τη καταστροφή και τη διάλυση.
   Δώσαμε αυτόν τον αγώνα με πείσμα και με αυταπάρνηση, κόντρα σε μια πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών, διαστρέβλωσης και ψυχολογικής τρομοκρατίας.
   Είχαμε απέναντι μας μία ανίερη συμμαχία των δυνάμεων του χθες, μία  ανίερη συμμαχία δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας, που έκανε ότι μπορούσε για να ανακόψει το πόθο του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη και ζωή με αξιοπρέπεια.
   Είμαστε περήφανοι που σηκώσαμε αυτό το βάρος και αυτήν την ευθύνη.
   Είμαστε ευτυχείς για την αντοχή και την υποστήριξη τόσο μεγάλου μέρους του λαού μας, που πολλαπλασίασε τα ποσοστά μας μόλις μέσα σε ενάμισι μήνα
   Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν κατάφερε τελικά να πάρει τη πρώτη θέση,  αποτελεί πια το βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού μας"...

Το ταξίδι συνεχίζεται. Η νίκη είναι κοντά. Δυστυχώς όμως, το ξημέρωμα θα αργήσει λίγο ακόμα...


*ο τίτλος του άρθρου αναφέρεται φυσικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, των οποίων δύσκολη η συνείδηση, καθώς η επιλογή τους μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου