Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Οι 12 συνιστώσες της Νέας Δημοκρατίας και ο ΣΥΡΙΖΑ

  *του Αντώνη Κάλφα
 
  Όσο πλησιάζουν οι εκλογές και η διαφαινόμενη συντριπτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα επιτελεία διάφορων ΜΜΕ (πανελλήνιας αλλά και τοπικής εμβέλειας) ανταγωνίζονται αλλήλους για το ποιος θα διαστρεβλώσει περισσότερο τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 
  Εσχάτως φοριέται πολύ το ιδεολόγημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ενιαία κομματική στάση καθώς αποτελείται από… συνιστώσες! Ας αφήσουμε κατά μέρος το τι ακριβώς σημαίνει για την πολιτική ζωή αλλά και την εσωκομματική δημοκρατία ενός πολιτικού χώρου όπως είναι η σύγχρονη Αριστερά η ύπαρξη συνιστωσών (εμπλουτισμός της δημοκρατίας, καταστατική κατοχύρωση των ιδεών και συμμετοχή στην εσωκομματική ζωή, έκφραση όλων των απόψεων αλλά και ο σεβασμός στις κεντρικές αποφάσεις κλπ). Οι γραφίδες του μιντιακού συστήματος (αλλοδαπές και επιχώριες) διακατέχονται από πολιτικό επαρχιωτισμό. Δεν μπορούν να αντιληφθούν δηλαδή παρόμοιες πλουραλιστικές λογικές διότι είναι μαθημένες στη λογική του αρχηγικού κόμματος: αυτό διατάσσει, αυτό επιβάλλει την πολιτική γραμμή. Το αρχηγικό κόμμα (συντηρητικό, φιλελεύθερο, κεντρώο, κεντροδεξιό) δεν απαιτεί σύνθεση απόψεων αλλά υπακοή στα κελεύσματα του αρχηγού και απόλυτη προσοχή στην κατάκτηση  της κυβερνητικής εξουσίας. Δεν δέχεται συντεταγμένη αντιπολίτευση, διάλογο, δεν συζητά για τίποτε ενώ η ζωή των κομματικών οργανώσεων είναι υποτυπώδης έως ανύπαρκτη αφού ο μοναδικός σκοπός τους εξαντλείται στον προεκλογικό αγώνα.

  Ωστόσο και διά γυμνού οφθαλμού διακρίνονται καθαρά και οι συνιστώσες της ΝΔ. Ποιες είναι αυτές; Έχουμε και λέμε λοιπόν:  Η συνιστώσα του κ. Μητσοτάκη, η συνιστώσα των φίλων του κ. Σαμαρά, η συνιστώσα του ακροδεξιού κ. Βορίδη (που απ’ ότι φαίνεται θα διευρυνθεί με τον κ. Πλεύρη, ενδεχομένως και άλλους ακροδεξιούς), η συνιστώσα του κ. Μάνου που συζητά με τη ΝΔ, η συνιστώσα της κ. Μπακογιάννη (που μετά από το οδυνηρό αποτέλεσμα των εκλογών απαιτεί και έδρες για να βοηθήσει την υπνώττουσα ΝΔ),  η συνιστώσα του κ. Ψωμιάδη που αν και υπόδικος για κατάχρηση δημόσιου χρήματος ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να τον επανεντάξει στη ΝΔ και μάλιστα του ανέθεσε και θέση ευθύνης (υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα). Άλλη συνιστώσα συγκροτεί ο Θ. Σκυλακάκης ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει την κοινή «φιλελεύθερη» προσπάθεια των Στ. Μάνου και Θ. Τζήμερου (συνιστώσα της δεξιάς πολυκατοικίας κι αυτή) ενώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τη συνιστώσα του Φ.  Κρανιδιώτη ο οποίος μάλιστα στο άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» στις 12 Φεβρουαρίου 2012, με τίτλο «Καλές οι Θερμοπύλες, αλλά ακόμη καλύτερες οι Πλαταιές», είχε προτείνει «τη δέσμευση κλιμακωτά, από 10% έως 20% των ιδιωτικών καταθέσεων». Αφήνω απέξω τις συνιστώσες Τατούλη (προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο του ΕΚΚΕ), Χρ. Λαζαρίδη (Ρήγας Φεραίος και Β΄ Πανελλαδική) και Αδριανόπουλου (ακραίος φιλελευθερισμός) γιατί δεν επαρκεί ο χώρος.

  Γιατί όλη αυτή η  προπαγάνδα λοιπόν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι απλό. Η αντιλαϊκή ΝΔ (και οι συνιστώσες της) ξέρει τι κάνει: επιδιώκει συστηματικά να κατασυκοφαντήσει την ανάγκη να αντιμετωπισθούν προς όφελος των υποτελών τάξεων κατεπείγουσες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου