Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εξωτερική πολιτική


Η Εξωτερική πολιτική απουσίασε από την προεκλογική ατζέντα για τις εκλογές της 6-5-2012 διότι κυριάρχησαν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που πηγάζουν από τις πολιτικές των διαδοχικών μνημονίων. Τα ίδια προβλήματα δεσπόζουν και στη νέα προεκλογική περίοδο, αλλά τούτη τη φορά αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση και τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Ήδη επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των σχέσεων Ελλάδας – FYROM, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, η οποία τελικά δεν συζήτησε το θέμα της διεύρυνσης και έτσι δόθηκε νέα παράταση στην αίτηση ένταξης της γείτονος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από μια συζήτηση «εφ΄όλης της ύλης» για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Εμείς, και το 2009 είχαμε παρουσιάσει πρόγραμμα με «10 προτάσεις για την Εξωτερική Πολιτική», αλλά και στην Εκλογική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις εκλογές της 6-5-2012 υπήρχε μια συνοπτική ενότητα για το ποια Εξωτερική Πολιτική διεκδικούμε.
Η βάση της εναλλακτικής μας πρότασης και για την εξωτερική πολιτική είναι οι αρχές του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς για ειρηνικές και φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, μακριά από απειλές πολέμου και τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε».
Η δική μας πρόταση για την εθνική στρατηγική είναι η στρατηγική της ειρήνης με την οποία είναι συνυφασμένη και η επίλυση των εθνικών μας θεμάτων.
Κατά τη γνώμη μας, η σημερινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας λόγω των μνημονιακών πολιτικών, οδηγεί και στην υποβάθμιση της διεθνούς της θέσης και στη μείωση της ικανότητάς της να προασπίζεται τα εθνικά της θέματα.
Άρα, η απαλλαγή της χώρας μας από τα μνημόνια αποτελεί προϋπόθεση και για μια νέα πολυδιάστατη ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, ουσιαστικής αναβάθμισης της διεθνούς της θέσης προς όφελος και των εθνικών της θεμάτων.
Σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και η ηγεμονία των ΗΠΑ αμφισβητείται όλο και περισσότερο, η πολιτική του ατλαντισμού και της συμμόρφωσης με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ δεν έχει μέλλον. Αντιθέτως, η ολόπλευρη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων μπορεί να αποβεί πολλαπλά επωφελής για τη χώρα μας.


Οι προτάσεις μας συνοπτικά

  •     Η αντίσταση στον πόλεμο, η υπεράσπιση της ειρήνης αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας συνοδευόμενη από αιτήματα και πρωτοβουλίες αφοπλισμού, αποστρατιωτικοποίησης και αποπυρηνικοποίησης. Αγωνιζόμαστε κατά των στρατιωτικών συνασπισμών και των ξένων βάσεων παντού στον κόσμο.
  •     Διεκδικούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες και δράσεις που συνδέονται με τον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
  •     Τασσόμαστε εναντίον κάθε εμπλοκής της χώρας μας σε πολέμους και συμμετοχή της σε πολεμικά σχέδια. Ζητούμε την ανάκληση των ελληνικών μονάδων που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ. Είμαστε αντίθετοι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και υπέρ της κατάργησής του, για Ελλάδα έξω από στρατιωτικούς συνασπισμούς.
  •     Προτείνουμε την δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, που μπορεί να προκύψει μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών και την απαλλαγή από πανάκριβες αγορές που υπαγορεύονται από το ΝΑΤΟ ή από τη λεγόμενη «διπλωματία των εξοπλισμών», καθώς και με μια διαφορετική, σύγχρονη και ορθολογική οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων.
  •     Τοποθετούμαστε σταθερά υπέρ της επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Θέση που συνοδεύεται από την απαίτηση βημάτων, όπως άρση του casus belli, παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και από την πρόταση για την ισόρροπη και αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας – Τουρκίας.
  •     Για το πολυσυζητημενο θεμα της ΑΟΖ , η θεση του Συριζα- ΕΚΜ είναι ότι η Ελλαδα εχει αναφαιρετο δικαιωμα στην ΑΟΖ και στην αξιοποιηση του υποθαλασσιου πλουτου της, με βαση το Διεθνες Δικαιο και την Συμβαση για το Δικαιο της Θαλασσας. Ωστοσο, η οριοθετηση της ΑΟΖ δεν μπορει να γινει μονομερως, απαιτει διμερεις συμφωνιες με τις ενδιαφερομενες γειτονικες χωρες. 
  •     Στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα. Για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.
  •     Διεκδικούμε την προώθηση μιας ενεργητικά φιλειρηνικής Βαλκανικής πολιτικής, μακριά από επιλογές πολέμου και εθνικιστικά μίση, με εμμονή στο απαραβίαστο των συνόρων και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Τασσόμαστε κατά της αναγνώρισης της παράνομης μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.
  •    Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της διαβαλκανικής συνεργασίας στη βάση ενός σχεδίου Βαλκανικής συνανάπτυξης, με στόχο ένα αλληλέγγυο μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Προωθούμε την ιδέα ενός Βαλκανικού Οικολογικού Χάρτη.
  •   Είμαστε σταθερά υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αποκρούουμε τις εθνικιστικές εντάσεις και υποστηρίζουμε την πολύμορφη προσέγγιση, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τη γειτονική χώρα. 
  • Νέες σχέσεις Βορρά-Νότου στη Μεσόγειο. Θέλουμε την Ελλάδα γέφυρα ειρήνης με τους λαούς της Μ. Ανατολής και γι αυτό είμαστε κατά της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Λέμε όχι σε νέος πόλεμο στην περιοχή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τασσόμαστε κατά της εμπλοκής της Ελλάδας σε μια ΝΑΤΟική επέμβαση τύπου Λιβύης στη Συρία. Αγωνιζόμαστε για την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Στηρίζουμε τον αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Θέλουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, χωρίς ξένες βάσεις, περιοχή ισότιμης συνεργασίας, γεφύρωσης του χάσματος Βορρά – Νότου στην περιοχή.
  •  Πολύπλευρη συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής. 
    
 Οι αριστερές, δημοκρατικές και προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικης Αμερικης και της Καραϊβικής ( Κούβα, Βραζιλία, Αργεντινή, Ισημερινός, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη, Βολιβία) αποτελούν ένα σημαντικό  σημείο αναφοράς για ολόκληρη την αριστερά, σε όλο τον κόσμο.
    
Εάν λάβει κανείς υπόψη την γεωπολιτική ολοκλήρωση,  (UNASUR) οικονομική ( MERCOSUR-
ALBA) και πολιτική  (Παρλατίνο-Κοινοβούλιο των Άνδεων) σε  αντι-νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση,  στην Ηπειρο ανοίγονται τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης πολύπλευρων σχέσεων της Ελλαδας στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της αγροτικής και κτηνοτροφικής  οικονομίας κλπ.  Μπορεί η χώρα μας σε συνθήκες  βαθιάς κρίσης να αναζητήσει νέες δυνατότητες ισότιμης και   ισόρροπης ανάπτυξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου